14.03.2012.

Mlada samoborska dizajnerica izlaže svoje skice u Domu zdravlja

Ne treba kopirati, nego stvarati

Mlada samoborska dizajnerica izlaže svoje skice u Domu zdravlja

Samoborski Dom zdravlja već je ranije čekaonicu ispred ordinacija opće medicine pretvorio u izložbeni prostor, a prigodu da se tijekom ožujka i travnja predstavi široj javnosti dobila je mlada samoborska dizajnerica Martina Frketić. Njena izložba obuhvaća ilustracije koje su nastajale od 2009. do 2011. godine.

Martina kaže da ju je modni dizajn privukao već od rane mladosti, jer je već u djetinjstvu crtala skice haljinica i slično. Stoga je, nakon završetka osnovne škole u Rudama, odlučila upisati tekstilni odjel u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te potom Modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i tako definitivno zakoračiti u taj svijet i ostvariti svoj san. Nastoji se što više usavršavati pa je sudjelovala u razmjeni studenata na Univerzi u Mariboru, sajmu Educa, izlagala modne ilustracije na Modnom ormaru Hrvatske gospodarske komore, ilustracije su joj objavljene u PUSH IT magazinu, na natječaju "Young? Creative? Chevrolet!" izabrana je u top 10 finalista, na workshopu "With Louis De Gama, Cutting Edge Realisation" ušla je u top četiri finalista, a tijekom studija sudjelovala na još nekoliko modnih revija.

- Nastojim što više postići i uspjeti, a u Hrvatskoj je to malo teže u ovoj branši, jer sve je na nama – kaže Martina i dodaje da trendove samo manjim dijelom pokušava ubaciti u svoj rad, jer ih se ipak mora pratiti, ali ne želi kopirati druge, nego dati svoju zamisao i ideju u rad.

Što se tiče izložbe, Martina napominje da je tijekom studiranja već imala nekoliko izložbi, ali tada se radilo o nekoliko radova, a sada joj se pružila prigoda i odlučila je izložiti sve radove nastale u protekle tri godine.

- Na ilustracijama se vidi i napredak koji sam postigla usavršavajući svoj stil. Na početku likovnost mi nije bila tako izražajna, a uspoređujući sada radove iz prvog razreda srednje škole i ove novije mogu reći da se vidi posve novi stil i da je usavršavanje dalo rezultate, jer sada sve izgleda puno bolje – ističe Martina.

Bitno je napomenuti i da sve radi sama, od skice do krojenja, a osim odjeće interes pokazuje i prema obući. Predstoji joj još godinu dana fakultetskih obveza, a želja joj je potom otići na usavršavanje u inozemstvo, ponajprije u London, jer je to centar modne industrije, u kojoj postoje i jasni kriteriji za uspjeh, za razliku od naše situacije. Uspije li, uskoro možemo očekivati i njene cijele kolekcije.

M.Š.

 

Mlada samoborska dizajnerica izlaže svoje skice u Domu zdravlja

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002