27.01.2012.

U knjižnici otvorena izložba i predstavljena knjiga Zdenka Bašića Sjeverozapadni vjetar

Za sve su krive priče baka

U knjižnici otvorena izložba i predstavljena knjiga Zdenka Bašića Sjeverozapadni vjetar

Naše gore list, mladi i talentirani Zdenko Bašić, ponovno oduševljava svojim uradcima. Na domaćem terenu, u samoborskoj Gradskoj knjižnici, na osebujan je način 26. siječnja prezentirana njegova knjiga Sjeverozapadni vjetar, u kojoj je ilustracijama i riječima pretočio na papir priče svojih baka o vilama, vilenjacima i mitskim bićima, o kojima se često pričalo u ovim našim krajevima podno Medvednice i Samoborskog gorja.

Nakon pozdrava ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković, koja nije propustila priliku istaknuti da je Zdenko Bašić upravo kod njih služio civilni vojni rok, u ime Planetopije kao izdavača knjige govorila je direktorica Marina Kralj Vidačak. Ona je rekla da je knjiga postala omiljeno štivo svih generacija. Istaknula je kako je Zdenko ilustracije krajolika stvarao u proteklih nekoliko godina kako bi izgradio posebnu atmosferu u knjizi, uz rad na lutkama i kostimima, te na kraju sve to povezao i dao Sjeverozapadnom vjetru poseban senzibilitet, intimnost i emotivnost, ljubav i strast. Knjiga je to koja ima svoju čar i mistiku, naglasila je Marina Kralj Vidačak, dodavši da je već vrlo tražena.

Posebnost knjige je što su u njoj predstavljene već pomalo zaboravljene priče naših baka, za kojima sve više s nostalgijom čeznemo. I Zdenko Bašić naglasio je da su priče njegovih baka bile inspiracija za ono zapisano u knjizi, a što je kasnije čuo i od drugih ljudi te pročitao i u nekim drugim knjigama - o mitskim bićima ovoga kraja, na potezu od rodnog mu Bestovja do Samobora i okolice, kao što je vodeni čovjek i drugi. Priča je to zapravo o vjerovanju u dva svijeta – ljudskim pod suncem i vilenjačkim pod mjesecom te njihovu ispreplitanju u sumrak i zoru. Bašić je još dodao i poseban vilenjački jezik kojim se, kaže, služio u djetinjstvu.

U Sjeverozapadnom vjetru Zdenko Bašić se predstavlja i kao pisac i kao ilustrator. Već ranije radio je ilustracije, a posebno se ističe rad za prestižnu nakladničku kuću Carlton iz Velike Britanije. Status jednog od najnadarenijih mladih hrvatskih likovnih umjetnika potvdio je ilustracijama za Alisu u zemlji čudesa i Pinokijeve pustolovine, a u pripremi je već i Snjeguljica. Istaknuo se i u animaciji napravivši filmove Guliver i Vesla te spotove za Gibonnijeve pjesme Žeđam i Vesla na vodi.

Nazočni su u knjižnici mogli postaviti već zapisana pitanja ili postaviti svoja te se diviti kostimima i stolici za čitanje, koje je sam izradio Bašić, a koji će u knjižnici ostati sve do sredine veljače. Neizostavni dio predstavljanja bilo je, naravno, čitanje priča iz Sjeverozapadnog vjetra, u čemu je svoj pripovjedački dar iskazala Draženka Robotić. Nakon svega, knjiga se mogla kupiti i na njoj dobiti i potpis autora.

M. Šipuš

 

U knjižnici otvorena izložba i predstavljena knjiga Zdenka Bašića Sjeverozapadni vjetar

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002