24.09.2012.

U Foto galeriji Lang postavljena izložba Borisa Demura i Damiana Nenadića Manifestacija spirale povodom Yvesa Kleina

Fotografija kao svjedok "spiralne seanse"

U Foto galeriji Lang postavljena izložba Borisa Demura i Damiana Nenadića Manifestacija spirale povodom Yvesa Kleina

Plodovi interakcije dvaju umjetnika, slikara-analitičara Borisa Demura i fotografa Damiana Nenadića, prikazani su kroz 11 fotografija u Foto galeriji Lang i objedinjeni u zajedničkom nazivu Manifestacija spirale povodom Yvesa Kleina. Riječ je o fotografskim zapisima performansa kojeg "stari spiralni slikar" (kako sam sebe naziva Demur) izvodi u vlastitom krevetu stana/ateljea u Preradovićevoj 37, kao dio posvete avangardnom francuskom slikaru Yvesu Kleinu. Doduše, moglo bi se reći i da fotografije bilježe Demurovu svakodnevicu, s obzirom na znak jednakosti kojeg umjetnik postavlja između života i umjetnosti, što je istaknuo i prilikom otvorenja izložbe u nedjelju, 23. rujna, u Foto galeriji Lang.

- Cijela je plejada umjetnika avangarde meni bitna u jednoj poanti; da se život i umjetnost spajaju, da se ne odvajaju, jer ih cijela civilizacija nastoji rascijepiti: na jedan dio umjetnost, a na drugi dio korporatizam. Bitna je i još jedna stvar; mi jako dobro poznajemo povijest umjetnosti, no jedan sloj suvremene povijesti umjetnosti nam nije nikad pokazao niti jedan profesor. A to je da je dobar dio tih umjetnika bio član tajnih društava. Npr. Klein je bio član "Rozenkrojcera". Neću sada to problematizirati, ali mislim da je taj sloj jako zanimljiv, jer ga se izostavlja. Na primjer, od 15 000 minuta programa koje sam ovih dana gledao na TV kanalima nije niti jednom riječju spomenuto niti jedno tajno društvo, to je dio koji se krije ispod korporatizma. Nas dijeli to što spajamao život i umjetnost, tu shizofreniju de facto vraćamo nazad u integritet – rekao je na otvorenju izložbe Demur, a na upit okupljenih kojem on tajnom društvu pripada ustvrdio je da pripada društvu "autoidentiteta, vlastitog identiteta".

Autor fotografija i kroničar Demurovog djelovanja (osim fotografija radi se i dokumentarni film, op.n.) Damian Nenadić kratko je istaknuo da mu je bilo izuzetno drago raditi s osebujnim umjetnikom i dati doprinos određenom dubljem odnosu prema umjetnosti.

Na otvorenju izložbe (prema vlastitom priznanju nenadano) je bio i Željko Kipke, autor predgovora, koji je pojasnio da se s Demurom zna još iz 70-ih godina te da je sa zanimanjem pratio umjetnikov prelazak u sustav spirale "koji ga je toliko zaokupirao da se do dana današnjeg nije uspio maknuti iz tog procesa". U svom tekstu koji prati izložbu Kipke je pak istaknuo:

- U ambijenatalnom kaosu na djelu su začudne "spiralne" seanse. One bi se, bez ikakve dvojbe, taložile u nevidljive slojeve slikareva stana da nije analitičkog oka fotografa koji strpljivo katalogizira povremenu egzaltiranost starijeg kolege. Dva su analitičara združenim snagama vodila dijalog s povijesnom figurom francuskog novog realizma... Rezultat je serija fotografija, poput filmskih kadrova, na kojima pažljiviji gledatelj može doznati ponešto o bizarnoj vezi između antropometrije na Kleinov način i Demurova kreveta – stoji u predgovoru izložbe, koju se može razgledati u Foto galeriji Lang do 7. listopada.

Okupljene su pozdravili i Vuk Radić u ime suorganizatora Nedjeljnog Jutarnjeg te domaćin Želimir Koščević, koji je podsjetio i da je Foto galerija Lang završila dva velika projekta - Alternativnu modu Sovjetskog Saveza u vrijeme Gorbačova, koja je bila izložena u Dubrovniku i Varaždinu, te veliku izložbu ruske fotografije postavljenu u Zagrebu u Umjetničkom paviljonu te u Puli, a planira je se postaviti i u Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, Skoplju i Splitu. Ono što slijedi je prezentacija samoborskog fotografa amatera s početka 20. stoljeća Franje Bahovca, Ivane Meller Tomljenović i Petra Dapca u Muzeju dekorativnih umjetnosti u Parizu sredinom listopada.

K.S.

 

U Foto galeriji Lang postavljena izložba Borisa Demura i Damiana Nenadića Manifestacija spirale povodom Yvesa Kleina

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002