10.06.2012.

Recital u spomen na samoborskog pjesnika Marinka Španovića

I Marinko bi se dobro proveo

Recital u spomen na samoborskog pjesnika Marinka Španovića

Na Anindolu, u restoranu Vidikovac, 31. je svibnja održan recital posvećen Marinku Španoviću, koji bi, da je poživio, tog dana slavio svoj 57. rođendan.

Španovićev književni put započeo je kroz djelovanje u kultnoj samoborskoj pjesničkoj skupini Katarza. Bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih i svjetskih haiku stvaralaca, a na tom području je ostvario i zapaženu prevoditeljsku, uredničku i publicističku djelatnost. Surađivao je sa svim značajnijim domaćim i stranim haiku autorima, zastupljen je u brojnim haiku antologijama, radovi su mu prevedeni na brojne svjetske jezike, a za svoje stvaralaštvo dobio je mnoge nagrade u zemlji i u inozemstvu.

Za njega je svojedobno Miroslav Burić, koji također više nije među nama, napisao: "...Marinko Španović dobar je pjesnik, najbolji od mnoštva samoborskih poeta. Na vrhu brijega bio je bliži i prirodi, i nebu, i samoći, i životu, i Bogu, i izgubljenom ljudskom. Njegove pjesme otkrivaju začudnost običnih stvari, pronalaze iznenadne obrate, poante smisla koji nam inače često izmiče. Ne sumorno, već humorno, ne patetično, već ekstatično, ne melankolijski, već ironijski Marinko Španović pjeva o sebi. Ostao je neizlječiv pjesnik, baš onakav kakvim mi i zamišljamo pjesnika u našim konvencionalnim pojmovima boeme i graševine...".

Priredbu su organizirali Marinkovi prijatelji, a nakana im je bila održati recital u stilu nekadašnjih na kojem će Španović govoriti kroz svoja djela, slike, video zapise.

Oko recitala se ponajviše angažirao njegov inicijator - Milan Žegarac – Žega, koji je okupio sve Marinkove prijatelje. Enes Kišević se oduševio idejom i bez ikakve naknade došao na Anindol, a Vlasta Mažuranić i Dragan Vučetić napisali su pjesme Marinku u spomen. Osim navedenih, Marinkove su pjesme pročitali Željko Jurilj – Jura, s kojim se Marinko dosta družio, i Richard Dobranić - Riki. Prikazani su brojni video zapisi, fotografije, clipovi s mobitela...

Plakat je izradio Josip Grđan, a umnožio ih je Miroslav Ivanščak - Ivac. Ono najvažnije – vino, donirali su Kuzma i Mimo, Miroslav Milonjić donio je rakiju, a gazda Anđelko pripomogao je, osim prostorom, i mineralnom. Hranu su sponzorirali Mesnica Koprivnjak, Đurđa Purić, Franc Kodrić, Iva Bezjak i Mario Telišman, priloge Stipe Letica, a kruh Renata Zemljič.

Cijeli je recital začinjen prerformansom Matije Vuletića i Tomislava Kozarčanina, koji su žonglirali i tulili na didgeridoou (ko zna kaj je to - zna, ko ne, nek se interesira).

R.Š.

 

Recital u spomen na samoborskog pjesnika Marinka Španovića

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002