24.03.2012.

Mani Gotovac predstavila svoju knjigu u samoborskoj knjižnici

Otvaranje ormara uspomena

Mani Gotovac predstavila svoju knjigu u samoborskoj knjižnici

Svoju intimnu priču, obilježenu tragedijom zbog smrti šestogodišnje kćerke prije 30 godina, Mani Gotovac izložila je i Samoborcima 23. ožujka na predstavljanju knjige Fališ mi – druga knjiga jesen/ljeto. Nakon što joj je prije četiri godine urednik Velimir Visković predložio da napiše autobigrafiju, Mani Gotovac znala je da to neće biti puko pisanje o kazalištu već, kako je rekla, pisanje o njenim najvećim ljubavima. To je neminovno dovelo i do pisanja o smrti svoje kćerke Ane. Iznoseći svoju potresnu ispovijed, Mani Gotovac je na predstavljanju u našoj knjižnici rekla da je sve ono što je podsjećalo i pripadalo Ani zapravo zaključala u veliki secesijski ormar, a da je počevši pisati knjigu nakon dugih 20 godina ponovno otvorila taj ormar, ali i ormar u sebi. Istaknula je kako se sjeća svakog detalja u tih šest godina njenog života, ali da je zaboravila sve detalje koji su se događali u sedam godina žalovanja, u kojima je bila rascijepljena ličnost, jer jedan dio nije mogao prihvatiti tu smrt, a drugi dio se okrenuo karijeri.

Drugi dio knjige posvećen je kazalištu, po kojem je javnost prepoznaje i pamti. No, Mani Gotovac je na predstavljanju rekla da joj je zadovoljstvo pisati i da joj je sada žao što se time nije bavila cijeli život pa dodala kako se boji da neće stići napisati sve što želi. Nakon dvije knjige Fališ mi inspiracije joj ne nedostaje, jer već smišlja novu.

Nazočni u knjižnici iskoristili su prigodu i za pitanja, a za potpun doživljaj večeri pobrinuli su se u glazbenom dijelu Hana Ruklić i Ranko Purić.

M.Š.

 
24.03.2012.

Održana druga Večer francuske šansone u Samoboru

Prijateljstvo živi punim plućima

Održana druga Večer francuske šansone u Samoboru

Zahvaljujući ustrajnom trudu Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor – Chassieu, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor te Glazbenom školom Ferdo Livadić, Samobor je i drugu godinu zaredom imao priliku uključiti se kroz organizaciju Večeri francuske šansone u Dane frankofonije, koji se ovih dana odvijaju u Hrvatskoj. U samoborskoj Galeriji Prica, u četvrtak, 22. ožujka, tako su se i ove godine okupili zaljubljenici u glazbu i milozvučni francuski jezik, potaknuti ne samo činjenicom da su Samobor i Chassieu gradovi-prijatelji, nego i da u samoborskoj tradiciji još živi pečat kojeg su ostavili Francuzi u vrijeme njihove okupacije ovih prostora, ali i time što u samoborskim školama postoji tradicija učenja francuskog jezika. Odnosi se to prije svega na OŠ Samobor, gdje učenici još uvijek uče pravila govorenja i pisanja francuskog jezika, a vladanje vokabularom u pjevnom obliku zorno su demonstrirali i ovaj puta, uz brojne druge goste.

Sam početak iskoristila je pak predsjednica Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu Ksenija Jaklenec, kako bi pročitala pismo Danielle Allard, inicijatorice osnivanja ovog društva, koja je još jednom potvrdila kako prijateljstvo živi punim plućima. Dokazano je to i posjetom Galeriji Prica, koja je jednostavno bila premala da bi primila sve zainteresirane za Večer francuske šansone pa su Pricina djela, izložena na zidovima Galerije, dobila pokoji "poljubac laktom" dok se slušalo Yvesa Montanda, Joe Dasina, Edith Piaf, Francisa Cabrela, Zaz i druge u interpretaciji samoborskih frankofila.

K.S.

 

Mani Gotovac predstavila svoju knjigu u samoborskoj knjižnici

Održana druga Večer francuske šansone u Samoboru

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002