05.03.2012.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Igora Kuduza Četiri godišnja doba

Fotografska potraga za izvorom značenja

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Igora Kuduza Četiri godišnja doba

U mjesecu izmjene godišnjih doba samoborska Foto galerija Lang organizirala je izložbu Igora Kuduza naziva Četiri godišnja doba, koja je otvorena u nedjelju, 4. ožujka. Umjetnički voditelj galerije Želimir Koščević uz asistenticu Dubravku Gašparini iz Kuduzove serije Četiri godišnja doba izabrali su niz polaroida kojima zagrebački autor još od 2008. godine bilježi ekstatički doživljaj prirode, odnosno, pojednostavljeno rečeno, Kuduz na polaroide fotografira krajolike. Razloge spoja naoko nespojivoga (malog formata i velikih prirodnih prostranstava) pojasnila je na samom otvorenju izložbe autorica predgovora Marina Viculin:

- Igoru Kuduzu polaroid pruža mogućnost da vidi da li je ono što ostaje u takvom smanjenju (motiva), ono što zaista obilježava situaciju samu. Na tim polaroidima je ostao najuočljiviji horizont, horizontala koja dijeli nebo od zemlje i koja se ponavlja kroz godišnja doba, dakle ona je puno uočljivija od svih onih elemenata koji su nam inače u jednom trenutku silno dojmljivi kod pejsaža. Svi oni su postali nevidljivi u ovom malom formatu, a ipak je neka osnovna atmosfera ostala. To je način rada Igora Kuduza, kojim traži način da nam obrati pažnju na postojanje točke pogleda, upozori nas da stvari vidimo tako zato jer ih gledamo na određeni način, a ne uvijek zato jer takve i jesu, one su uvijek u relaciji, ovisne o našoj poziciji i pogledu. Ono što Kuduza zanima je ispitivanje mjesta odakle značenje izlazi – rekla je Viculin.

Želimir Koščević istaknuo je pak kako suradnja Foto Langa i Kuduza traje još od 2007. godine, kada je u suradnji s foto galerijom bio predstavljen na Mjesecu fotografije u Bratislavi. Također je iskoristio priliku i kako bi najavio dva ambiciozna projekta, odnosno izložbe Foto galerije Lang u 2012. godini:

- Jedna je izložba 22 fotografa iz Ruske Federacije u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, sredinom lipnja. Druga izložba je izložba alternativne mode iz vremena tranzicije, Gorbačovljeve ere u Ruskoj Federaciji, koja će biti postavljena u Varaždinu u Multimedijalnom centru. Nažalost, kako kod nas ne možemo organizirati tako velike izložbe, tako onda one odlaze drugdje – izrazio je žaljenje Koščević.

Što se izložbe Igora Kuduza tiče, ona se u Langovoj 15 može razgledati do 25. ožujka, subotom i nedjeljom od 11 do 13 te od 16 do 19 sati ili po dogovoru na 091/730-0485. Naredna izložba u Foto galeriji Lang bit će Prolaznici autora Dubravka Grakalića, u nedjelju, 1. travnja, u 12 sati.

K.S.

O autoru

Igor Kuduz rođen je u Zagrebu 1967. godine, a 1995. godine diplomirao je na Grafičkom odjelu ALU u Zagrebu. U svom radu većinom koristi fotografiju. Devedesetih godina koristi uvećane presnimke iz časopisa u foto-objektima i instalacijama, a 2000-ih radi serije polaroida i fetiš fotografija. Od 1995. vodi uspješan studio za vizualne komunikacije specijaliziran u oblikovanju knjiga i korporativnom dizajnu. Realizirao je i nekoliko kustoskih koncepcija. 2008. godine upisao je postdiplomski studij vizualnih komunikacija i tipografije na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani. Član je Stručnog savjeta Hrvatskog foto saveza.

 
05.03.2012.

Redovna skupština KUD-a Oštrc

Otvorenje rudnika najavljeno za 29. lipnja

Redovna skupština KUD-a Oštrc

Članovi KUD-a Oštrc aktivni su cijelu godinu, a svoje aktivnosti rezimiriraju na godišnjoj skupštini. U odnosu na ostala društva, izdvajaju se u nekoliko segmenata. Prije svega tu je organizacija tradicionalnih Dana rudarske greblice, zbog koje se ime Ruda i Samobora pronijelo diljem svijeta. KUD Oštrc rado je viđen gost u inozemstvu na festivalima pa im ne nedostaje poziva i gostovanja, a uz sve to članovi KUD-a prvi su u Samoboru dobili sredstva iz predpristupnih fondova Europske Unije za uređenje svog rudnika. I upravo je vijest da se otvorenje rudnika Sveta Barbara planira 29. lipnja, prvog dana ovogodišnje Rudarske greblice, nekako je obilježila rad cijele godišnje skupštine.

No, red je da u kratkoj rekapitulaciji spomenemo sve aktivnosti, koje je predočio tajnik Josip Lebegner. Vodstvo KUD-a prošlu je godinu ocijenilo vrlo uspješnom. Ukupno je održan 31 nastup, bili su na dva međunarodna gostovanja, uspješno su realizirani Dani rudarske greblice, članovi su vrlo uspješni bili i u nastupu mjesnog odbora Rude na Fašniku (ponovno osvojeno prvo mjesto), s radom je počela dječja folklorna skupina, a nabavljene su i nove nošnje. Još se može izdvojiti i nastup na Proljetnom sajmu kada je, u suradnji s Katicom Tkalčić, održana revija nošnji samoborskoga kraja, kao i uzvratni posjet prijatelja iz njemačkog Balingena, koji su iz Ruda krenuli na gostovanje po Hrvatskoj.

Što se tiče planova za 2012. godinu, najznačajnije događanje smo već spomenuli u sklopu Dana rudarske greblice. Uz to, sudjelovat će na već ustaljenim manifestacijama, a nastavlja se i radionica izrade greblice za učenike OŠ Rude. Važno je spomenuti i web stranicu, na kojoj se nalazi brošura s receptom za greblicu na devet jezika, a u planu je prijevod na njih još nekoliko. U planu je i gostovanje na Sardiniji te uređenje okoliša rudnika.

Osim brojnih aktivnosti i rada koji izazivaju divljenje, i financijsko izvješće je odlično. Naime, ukupni prihodi u 2011. bili su 312.520 kuna (od toga oko 117.000 vlastitih prihoda), dok su rashodi bili 285.448 kuna. Važno je tu spomenuti dvije donacije, koje će se utrošiti na izgradnju sjenice, krušne peći za izradu greblice te sanitarnog čvora ispred ulaza u rudnik.

Na kraju, upućena je zahvala na suradnji i pomoći Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Ministarstvu kulture, Zajednici Nijemaca Grada Zagreba, Mjesnom odboru Rude, rudarskim udrugama, sponzorima i roditeljima članova.

Predsjednik KUD-a Oštrc Goran Štengl pozdravio je goste na skupštini – predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Željka Žarka, savjetnicu gradonačelnika Maricu Jelenić, predsjednika MO Rude Dražena Štengla, ravnateljicu škole Rude Tatjanu Milek, potom Martina Skendrovića iz DVD-a Rude, Anu Bakal iz Udruge umirovljenika, Marija Mihalinu iz planinarskog društva, Katicu Cvetković iz Matice hrvatske te počasne članove Milana Subana, Stjepana Lehpamera i Ivana Burića. Gosti su uputili i kratke pozdravne riječi, zaželjevši društvu uspjeh u daljnjem radu.

M. Šipuš

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Igora Kuduza Četiri godišnja doba

Redovna skupština KUD-a Oštrc

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002