19.01.2012.

Na Kamenitim vratima, uz nastup HPD Jeka, predstavljena monografija o Samoboru

Promocija slavne povijesti

Na Kamenitim vratima, uz nastup HPD Jeka, predstavljena monografija o Samoboru

U organizaciji Družbe Braća hrvatskoga zmaja, u srijedu, 18. siječnja (604. zmajske godine), u Viteškoj dvorani Kule nad Kamenitim vratima predstavljena je knjiga Samobor – zemljopisno-povijesna monografija u nakladi izdavačke kuće Meridijani, koju je kao urednik potpisao prof. Dragutin Feletar, bivši Veliki meštar Družbe.

Moderator promocije Josip degl´Ivellio, Zmaj Brački II., član Družbe i odnedavno časni član Meštarskog zbora Družbe (uprava), upoznao nas je sa činjenicom da su petorica autora koji su radili na knjizi članovi Družbe Braća hrvatskoga zmaja. Poveznica između Družbe i Samobora je i ta što je Samobor dao pet zmajeva koji su nosili predikat Samoborski, od kojih je posljednji, V., bio Ivica Sudnik i četiri zmaja koji nisu nosili taj predikat, ali su živjeli i radili u Samoboru, poput Milana Zjalića Zmaja Lipovljanskog ili Mirka Kleščića Zmaja Gražničkog.

Među brojnim uzvanicima promociji je kao izaslanica samoborskog gradonačelnika prisustvovala i Marica Jelenić. Spomenula je kako je ova monografija pravi poklon Samoboru koji ove godine slavi 770. obljetnicu postojanja, tj. spominjanja u Zlatnoj buli Bele IV. Direktorica izdavačke kuće Meridijani, Petra Somek, upoznala je okupljene s formom monografije i s autorima koji su obrađivali pojedine cjeline. Monografija je tiskana u dva toma, na više od 800 stranica velikog formata, te donosi sintezu povijesti, zemljopisnih značajki i sadašnjosti područja Grada Samobora. Prof. Feletar koordinirao je s 15 autora, uglavnom sveučilišnim profesorima i asistentima.

Prvi od recenzenata, Hrvoje Petrić Zmaj Koprivničko-podravski, pobliže je upoznao s tematikom pojedinih poglavlja knjige. U prvom tomu prikazane su geografske i demografske značajke te povijesni razvoj od paleolitika do 1914. godine. U drugom tomu razrađena je povijest od 1914. do Domovinskog rata, svi važniji kulturno-povijesni spomenici te suvremeni razvoj od 1990. do 2010. godine. Adolf Malić Zmaj Sevetski je spomenuo kako je Samobor, iako vrlo blizu Zagreba, uspio sačuvati svoju posebnost. Istaknuo je bogatu kulturnu baštinu, koja je važan temelj za stvaranje kvalitetne budućnosti.

Dragutin Pavličević Zmaj Pleternički II. je ovu promociju nazvao blagdanom knjige i upoznao nas sa činjenicom kako je ovo prva monografija u kojoj je revno obrađen vjerski život i čvrsta veza Samoboraca s rimokatoličkom i grkokatoličkom crkvom.

Na kraju promocije nastupilo je Hrvatsko pjevačko društvo Jeka pod ravnanjem maestra Josipa degl´Ivellia i uz klavirsku pratnju Hede Gospodnetić s nekoliko prigodnih skladbi: Pozdrav Gradu Samoboru (Ivan pl. Zajc, tekst I. Zahar), Tri samoborske pjesme (Josip degl´Ivellio), Kraj kapele svete Ane (Marko Vukasović/Josip degl´Ivellio), Tebe lepo ja pozdravlam (iz Samoborski poliptih I, obrada Josip degl´Ivellio), te Prosto zrakom ptica leti (Vatroslav Lisinski/Emil Cossetto).

Biti prisutan na ovoj promociji za Samoborce, članice i članove Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, bila je ne samo čast, već i privilegija. Sudjelovale se u promociji monografije, a ujedno bile i njenim važnim dijelom zbog prisutnosti Hrvatskog pjevačkog društva Jeka u stvaranju bogate kulturne baštine u Samoboru i stoga se ponosno kliće: "Za dom i roda čast, pjevat nam je slast"!

Lidija Mezdić

 
19.01.2012.

Video Mihaela Paara uvršten u 10 najboljih klarinetskih snimki objavljenih u 2011.!

Iznimno ostvarenje u velikoj konkurenciji

Video Mihaela Paara uvršten u 10 najboljih klarinetskih snimki objavljenih u 2011.!

Po izboru portala clarinetcache.com, video zapis Paarovog aranžmana i izvedbe popularnih Jingle Bells-a, uvršten je u 10 najboljih klarinetskih videa objavljenih u 2011. na YouTube-u. Riječ je o izboru koji se provodi početkom svake godine i koji se s vremenom profilirao u referentnu i vrlo iščekivanu listu najznačajnijih snimki objavljenih u protekloj godini. Značaj je još i veći, jer Clarinet Cache usko surađuje s Međunarodnom asocijacijom klarinetista (ICA) - krovnom svjetskom strukovnom udrugom čije službeno glasilo i vodeći stručni časopis The Clarinet Journal redovito prenosi njihove članke.

U obrazloženju uvrštenja Paarovog videa ističe se "jedinstveni autorski aranžman u kojem se varijacije poznate teme neprimjetno isprepliću", dok se s izvođačke strane hvali njegov "topli zvuk i briljantna tehnika". Sve je popraćeno, navodi se dalje, izvrsnim videom koji dokumentira sam tijek studijskog snimanja.

Osim što je u listu uvršten iako je objavljen tek u zadnjem tjednu godine, što govori o izrazito brzom prodoru u prostor YouTube-a, ovime je po prvi puta neki hrvatski klarinetist istaknut od strane portala, dok se na samoj listi Mihael našao u društvu poznatih imena klarineta poput Ricarda Moralesa i Corrada Giuffredia – solo klarinetista Njujorške filharmonije odnosno Milanske La Scale.

Clarinet Cache sastavlja listu birajući najbolje iz područja studijskih i live izvedbi, video tutorijala i znanstvenih prikaza sviračkog procesa, kao i fenomena za najširu publiku koji su u kratkom periodu dosegli milijunsku gledanost. S obzirom na veličinu YouTube zajednice i brojku od preko 50 000 klarinetskih videa objavljenih u protekloj godini, uvrštenje u 10 najboljih predstavlja iznimno vrijedno ostvarenje.

S.S.

 

Na Kamenitim vratima, uz nastup HPD Jeka, predstavljena monografija o Samoboru

Video Mihaela Paara uvršten u 10 najboljih klarinetskih snimki objavljenih u 2011.!

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002