20.10.2012.

Samoborka Mihaela Gašpar prvonagrađena za roman Mitohondrijska Eva

Za nagradu tiskanje i 5.000 kn

Samoborka Mihaela Gašpar prvonagrađena za roman Mitohondrijska Eva

Roman Mitohondrijska Eva, autorice Mihaele Gašpar iz Samobora, proglašen je najboljim proznim rukopisom na 7. anonimnom natječaju osječkog ogranka Matice hrvatske. Pobjednica je proglašena jučer, u prostorijama MH Osijek.

- Na 7. natječaj pristiglo je 17 rukopisa, a u uži izbor ušle su četiri priče. Riječ je o zbirkama kratkih priča i romanima - objasnio je Ivica Završki, predsjednik osječkog ogranka MH-a.

Obrazlažući odluku, Ivana Šojat Kuči, predsjednica natječajnog povjerenstva, istaknula je da "roman Mitohondrijska Eva linearnom, na prvi pogled jednostavnom naracijom, pripovijeda zapravo o dva svemira: osobnom, shrvanom nesanicom i frustracijama, i onom društvenom koji je nastanjen ukalupljenim ljudima u gradu koji se ekonomski urušava, pretače u provincijsku zabit. Sve je tu skučeno, gotovo komorno, bezizlazno: grad u propadanju, ljubav koju više ništa ne može opravdati u svijetu sazdanom od milimetarski preciznih moralnih konstrukcija".

Pobjednica natječaja Mihaela Gašpar zadovoljna je, jer će Matica hrvatska objaviti njezin roman, a dobila je i novčanu nagradu u vrijednosti od 5.000 kuna. Ulomci iz tri pohvaljena rukopisa bit će objavljeni u časopisu Književna revija.

V.L.

 
20.10.2012.

Pronađena najstarija samoborska knjiga i predstavljene samoborske ulice

Najstarija Biblija iz 1574. godine

Pronađena najstarija samoborska knjiga i predstavljene samoborske ulice

Na inicijativu samoborskog Ogranka Matice hrvatske, a u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, ljetos je pokrenuta velika potraga za najstarijom knjigom na samoborskom području. Tražile su se knjige tiskane prije 1900. godine, a cilj je bio pokazati knjižno blago Samoboraca, kao i vidjeti koliko vrijednih starih knjiga čuvaju u svojim obiteljskim knjižnicama. Ispostavilo se na kraju da najstariju knjigu ima Dubravko Grakalić, a riječ je o Bibliji iz 1574. Godine, tiskanoj u Veneciji na latinskom jeziku.

Pozivu se odazvalo 50 sugrađana, a prikupljeno je oko 150 naslova. Rezultati akcije predstavljeni su 18. listopada u Gradskoj knjižnici tijekom proslave Dana grada Samobora. Procjenu knjiga i predavanje o najznačajnijim naslovima pripremio je bibliofil i antikvar s dugogodišnjem iskustvom u radu Daniel Glavan. Uz to, predavanje o inkunabulama i knjižnici Franjevačkog samostana u Samoboru imao je fra Vatroslav Frkin. Oni koji su sudjelovali u akciji dobili su i darove.

Četvrtak, 18. listopada, bio je izuzetno bogat događanjima u knjižnici. Nakon potrage za najstarijom samoborskom knjigom uslijedio je koncert Maksimilijana Borića na mandolini. Kraj večeri bio je rezerviran za predstavljanje knjige Ulice grada Samobora Mire Čebušnik. Kako je na početku istaknu tajnik Grada Dragutin Kušić, knjiga je nastala na prijedlog Odbora za imenovanje ulica i trgova Gradskoga vijeća Grada Samobora. Dodao je kako su autorici u izradi knjige pomogli djelatnici Grada Ana Vlah i Ivan Kruhan te djelatnice knjižnice. O zanimljivim povijesnim aspektima promjena imena i najstarijim toponimima govorio je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, da bi na kraju Mira Čebušnik uputila veliku zahvalu svima koji su sudjelovali i pomagali u izradi knjige.

I.H.

 

Samoborka Mihaela Gašpar prvonagrađena za roman Mitohondrijska Eva

Pronađena najstarija samoborska knjiga i predstavljene samoborske ulice

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002