20.04.2012.

U samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovao je Zoran Ferić

Pokretač je prva rečenica

U samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovao je Zoran Ferić

O Zoranu Feriću ne treba puno trošiti riječi - dovoljno je reći da je dobitnik brojnih nagrada i da se, što je možda još i važnije, može pohvaliti rasprodanim nakladama i brojnim obožavateljima njegova stila. Vjerna je čitalačka publika s nestrpljenjem očekivala njegov roman Kalendar Maja (objavila ga je izdavačka kuća Profil), a s autorom su se Samoborci mogli susresti 19. travnja u Gradskoj knjižnici pri predstavljanju novog romana. Sigurno se nisu razočarali, jer Ferić je temeljito pripremao roman, oko 6 godina, i ponudio na kraju opsežno djelo na 600-tinjak stranica. Kako i zašto je nastajao Kalendar Maja pojasnio je Ferić pri predstavljanju, otkrivši i kako je važnu ulogu imala prva rečenica (u kojoj otkriva točan datum dolaska starosti), a na koju se veže djelo o povratku u mladost i na maturalno putovanje. Naravno, u tom okviru puno je sadržaja, no taj "okvir" morate sami uzeti u ruke i otkriti sve njegove čari, sve obrate i iznenađenja.

M.Š.

 
20.04.2012.

Izložba akvarela Buđenje/Svijet Mediterana Alenke Gerlovič u Samoborskom muzeju

Umjetnost povezala dva grada

Izložba akvarela Buđenje/Svijet Mediterana Alenke Gerlovič u Samoborskom muzeju

Suradnja Posavskog muzeja iz Brežica i Samoborskog muzeja rezultirala je postavljanjem i otvorenjem izložbe akvarela akademske slikarice Alenke Gerlovič. Riječ je o umjetnici koja je mladost provela u Brežicama, gimnaziju je završila u Ljubljani, a 1937. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (crtanje kod prof. Krste Hegedušića i slikanje kod prof. Vladimira Becića), na kojoj je i diplomirala 1941. godine. Poslije rata radila je u Ljubljani, pretežno kao likovna pedagoginja. U katalogu koji prati izložbu piše kako su studij u Zagrebu i život u Ljubljani te brojna studijska putovanja oblikovali njezin krajolični karakter, koji je izražavala kao svoju liričnu interpretaciju s tradicijom čistih, jasnih linija i harmonična izraza.

Radove koji su izloženi u Samoborskom muzeju odabrala je umjetnička savjetnica Posavskog muzeja Oži Lorber, koja je istaknula da je to i prva veća posthumna izložba Alenke Gerlovič, koja je u 91. godini života preminula u Ljubljani krajem 2010. godine. Cijelu privatnu arhivu poklonila je Posavskom muzeju Brežice, a 2007. općina Brežice dodijelila joj je titulu počasne građanke.

Direktor Posavskog muzeja u Brežicama dr. Tomaž Teropšič na otvorenju je istaknuo da dva grada imaju vrlo dobru suradnju, čemu osobito pridonosi kultura. Izmijenjeni su i darovi: gosti su tako u Brežice ponijeli povijesno–zemljopisno monografiju Samobora, dok je u našem gradu ostala grafička mapa s motivima gradova Posavja.

Na svečanom otvorenju glazbenom ugođaju doprinijeli su Franjo Sina Gluščić i tamburaši Folklornog ansambla Petkov Breg, predvođeni dirigentom Natkom Gabercom, dok su nakon svečanosti za gastro ugođoj bili zaduženi članovi Gljivarske udruge Sunčanica. Izložba Alenke Gerlovič u Samoborskom muzeju može se razgledati do sredine svibnja.

M.Š.

 
20.04.2012.

Mladi Samoborci uspješni na izložbi fotografija "Eko–fotka 2012."

Posebno priznanje Valu

Mladi Samoborci uspješni na izložbi fotografija

Od početka ove školske godine u OŠ Milana Langa, u okviru izvannastavnih aktivnosti, radi foto grupa u koju je uključeno petnaestak učenika viših razreda, pod vodstvom Vladimira Kinđerskog. Predanim radom i zalaganjem, što se vidi po školskim izložbenim prostorima koji su puni fotografija učenika, grupa je postigla zapažene rezultate na izložbi fotografija "Samobor u objektivu" (1. i 2. nagrada), a i ovih dana na natječaju "Eko fotka 2012."

Javni natječaj na dvije teme: "Voda - naše bogatstvo i ljepota" i "Ovo nanosi bol našoj majci Prirodi" raspisala je OŠ Ferdinandovac iz Ferdinadovca, na koji se prijavilo petstotinjak učenika iz Republike Hrvatske.

Iz naše škole svojim se radovima natjecalo 10 učenika s 38 fotografija. Za izložbu, koja će biti otvorena u Ferdinandovcu 4. svibnja, odabrano je 7 fotografija, a učenik 7. razreda Filip Mežnarić zavrijedio je posebno priznanje za fotografiju "Val", dok Leonarda Bošnjak, učenica petog razreda, ima najviše izloženih fotografija.

OŠ Milana Langa zauzela je 3. mjesto po broju fotografija na natječaju.

Novinarska grupa OŠ Milana Langa

 

U samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovao je Zoran Ferić

Izložba akvarela Buđenje/Svijet Mediterana Alenke Gerlovič u Samoborskom muzeju

Mladi Samoborci uspješni na izložbi fotografija "Eko–fotka 2012."

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002