20.06.2012.

Koncerti u povodu 30 godina rada Glazbene škole Ferdo Livadić

Sedam koncerata za 30 sjajnih godina

Koncerti u povodu 30 godina rada Glazbene škole Ferdo Livadić

Glazbena škola Ferdo Livadić obilježila je ove godine, uz Dan škole, i 30 godina svog rada nizom od pet odjelnih i dva svečana koncerta svojih sadašnjih, bivših te gostujućih učenika, koji su održani od 24. svibnja do 1. lipnja. U sklopu koncerata predstavljen je i zaokružen ovogodišnji rad učenika, njihovih profesora i ostalih djelatnika škole, a u javne nastupe bili su uključeni gotovo svi polaznici.

Svi odjelni koncerti održavali su se u dvorani GŠ. Prvi odjelni koncert Odjela za teoriju i solo pjevanje, održan u četvrtak, 24. svibnja u 19 sati, pripao je zborovima GŠ Ferdo Livadić – Dječjem (zborovođa: prof. Stanka Košćak), te Ženskom i Mješovitom komornom zboru (zborovođa: prof. Tatjana Gaćeša), a programski je obuhvaćao zborske uspješnice različitih stilskih razdoblja i žanrova. Solisti na ovom koncertu bili su iz redova sadašnjih ili bivši učenici GŠ, redom: David Topić (udaraljke), Ivan Dominik Stepić (kontrabas), Ema Gross (dirigiranje), Marko Rušnov (saksofon), Tomislav Smolčić (gitara), Sven Brajković (klavir), Ivan Andrašić (udaraljke) i Valentina Mezdić (brač), a korepetitorice za klavirom – profesorice GŠ Tina Klak i Željka Spinčić.

Drugi odjelni koncert istog odjela, održan u petak, 25. svibnja u 19 sati, bila je hrvatska praizvedba komične opere u dva čina Josepha Haydna (1732.-1809.) La Canterina, a nastupili su učenici iz klase prof. Branke Cvetković u ulogama: Gasparina – Viktorija Đurđek, Apollonia – Ivan Sedak Benčić, Don Pelagio – Daniel Cvetković, Don Ettore – Maja Cipek, Nosač – Mirna Fresl. Prof. B. Cvetković ujedno je autorica prijevoda i adaptacije libreta opere te je režirala i uvježbala cjelokupnu predstavu. Scenografija i kostimi bili su povjereni Maji Cipek, klavirska pratnja prof. Tini Klak, a autor uvodnog teksta, kojeg je čitao Drago Celizić, bio je Daniel Cvetković.

Koncert klavirskog odjela održan je u ponedjeljak, 28. svibnja u 19 sati, a nastupili su sljedeći učenici klavira: Ema Šujster, Sven Marđetko, Ana Fegić, Sven Klak, Nikola Antolović, Marija Lucija Lisek, Karla Krstinić, Izidora Sokolović, Nora Kajmić Jukić, Ana Šandrk, Vladimir Antolović, Paula Dužanec, Paula Fabek, Eva Perak, Danijela Bošnjak, Ivana Miklenić i Tena Gvozdanović; harmonike: Barbara Ćatić, Dorjan Pondeljak, Martina Slakoper, Paulo Rušnov, te udaraljki: Renato Vrbančić. Kao gošća na koncertu nastupila je Slavica Serenčeš, klavir, učenica 4.r. srednje GŠ Novska (klasa prof. Lorene Krmpotić).

Koncert gudačkog odjela održan je u utorak, 29. svibnja u 18 sati, a nastupili su učenici gitare: Borna Dekanić, Ivona Lozančić, Sara Botunac, Rea Bilić, Klaudija Fadljević, Janja Sušić, Petra Karija i Marta Faullend Heferer; tambura – bisernica: Ana Mezdić, Jelena Tompak i Marko Blašković, brač – Valentina Mezdić, bugarija – Josip Blašković; violine: Nika Bilić, Ema Knežević, Jana Pelikan, Maks Prpić, Petra Barbarić, Sebastijan Žibrat, Petra Mustafić, Josipa Regović i Ema Kalšan; viole: Dorotea Golubić i Janko Pelikan; violončela: Lovro Rimac i Lovro Vitko, kontrabasa: Hrvoje Tompak, te Laura Mužinić, glas.

Odjelne koncerte zaključio je koncert puhačkog odjela, u četvrtak, 31. svibnja s početkom u 19 sati, a nastupili su učenici klarineta: Dominik Ante Stier, Sara Gojšić, Dolores Ćosić, Jan Plevko, Dorotea Rnjak i Marta Jandrečić; flaute: Marija Katarina Tikvica, Cameron Massey, Anesa Čajević Glojnarić (uz pratnju Marka Vuckovića, gitara) i Doroteja Lehpamer (uz klavirsku pratnju Tene Gvozdanović); trube: Borna Širanović i saksofona: Matea Mihalić i Domagoj Ivanković.

Prvi od dva svečana koncerta održan je u srijedu, 30. svibnja u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, s početkom u 20 sati, a uz učenike – soliste: Mariju Crljen, gitara, Marka Blaškovića, klavir, Ivana Dominika Stepića, kontrabas, Filipa Mikušu, klarinet, Svena Brajkovića, klavir, Davida Topića, marimba, Doroteju Lehpamer, flauta, Laru Rimac, violina, Marka Rušnova, saksofon, nastupili su i Dječji zbor GŠ Ferdo Livadić (zborovođa: Stanka Košćak, prof.), Mlađi gudački orkestar GŠ (nastavnica: Nikolina Tičinović, prof.), Puhački orkestar GŠ (nastavnik: Mario Magaš, prof.), Stariji gudački orkestar GŠ (nastavnik: Vjekoslav Fresl, prof.), Tamburaški ansambl GŠ i Daniel Cvetković, tenor (nastavnica: Petra Vojvodić, prof.), te, kao završna točka koncerta, duo violina u sastavu: Lara Rimac i Marta Stanec.

Niz ovogodišnjih obljetničkih koncerata GŠ Ferdo Livadić zaključen je svečanim koncertom u Galeriji Prica, u petak, 1. lipnja u 19 sati, kojem su u ime Grada nazočili Hrvoje Frankić, zamjenik gradonačelnika, Marica Jelenić, savjetnica gradonačelnika, Damir Fabek, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mirjana Dimnjaković, ravnateljica Gradske knjižnice Samobor, te predstavnici drugih škola i institucija. Koncert je prigodnim pozdravom najavila ravnateljica GŠ Ferdo Livadić prof. Zdenka Merčep. Nastupili su sljedeći učenici – solisti, redom: Marcela Babić, klavir, Jan Knotek, rog, Lucija Bošković, klarinet, Karla Krstinić, klavir, Teodor Jagić, truba, Mihael Prišlin, klavir, Anthea Barać, solopjevanje, Josip Blašković, marimba, Marta Faullend Heferer, gitara, Ivo Tikvica, klarinet i Valentina Mezdić, brač; komorni sastavi: Marta Stanec, violina i Tomislav Smolčić, gitara, Kvartet saksofona u sastavu: Karlo Mlakar, Eva Saje, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov, Ženski komorni zbor GŠ Ferdo Livadić (solisti: David Topić, udaraljke, Ivan Dominik Stepić, kontrabas i prof. Željka Spinčić, klavir; zborovođa: Tatjana Gaćeša, prof.). Kao gost iz GŠ Ivana Matetića Ronjgova, Pula, na svečanom koncertu u Galeriji Prica nastupio je harmonikaš Noel Dožić (klasa prof. Orhide Antunović). Također su nastupili i bivši učenici GŠ Ferdo Livadić, a sada uspješni studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, Sara Glojnarić, klavir (3. godina kompozicije) i Lovro Merčep, saksofon (4. godina saksofona) u izvedbi dva stavka nove skladbe Sare Glojnarić Five Stages of Sleep (2012.) - 4. stavak, Deep Sleep (Berceuse – Hommage à Satie) i 5. stavak, Rapid Eye Movement. Ova skladba za saksofon i klavir je inače peterostavačna i svaki stavak slijedi određeni stadij sna, a praizvedena je 3. svibnja u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU na 2. koncertu Code: new goes chamber. Koncert su simbolički zaključili ovogodišnji maturanti GŠ Ferdo Livadić u zajedničkoj izvedbi skladbe poznate u interpretaciji Ette James (1938.-2012.), At Last (Marc Gordon/Harry Warren), a u aranžmanu prof. Brankice Božić.

U pripremi učenika i koncerata sudjelovali su svi profesori GŠ Ferdo Livadić, a pouzdanu klavirsku pratnju odjelnih i svečanih koncerata osigurale su profesorice Marta Gourska, Tina Klak, Antonija Kosić, Željka Spinčić, Lucija Stanec, Jadranka Tikvica i Marijeta Tišlar. Svečana 30. obljetnica GŠ Ferdo Livadić popraćena je odličnim odazivom publike, a zaključena je prigodnim druženjem uz domjenak u Dvorani GŠ nakon koncerta u Galeriji Prica.

Tatjana Gaćeša

Foto: Dječji zbor GŠ Ferdo Livadić, zborovođa prof. Stanka Košćak, uz klavir prof. Tina Klak

 
20.06.2012.

Predstavljena zbirka katehetskih priča vjeroučitelja Radovana Librića

Facebook sv. Benedikta

Predstavljena zbirka katehetskih priča vjeroučitelja Radovana Librića

Samoborska udruga Ekosspiritus objavila je zbirku katehetskih priča vjeroučitelja Radovana Librića pod nazivom Facebook sv. Benedikta. Svečano je predstavljena 15. lipnja u župnoj crkvi sv. Anastazije.

Helena Sirh, učenica OŠ Mihaela Šiloboda iz Sv. Martina pod Okićem, pročitala je priču Samoborski kraljevi. Predsjednik Udruge Tomislav Ivir pozdravio je potom sve nazočne, samoborskog župnika vlč. Vladu Bogdana, Ljubicu i Franju Pavlečića, roditelje preminulog Kristijana, kojem je knjiga i posvećena, te Nikolu Bibera, svetomartinskog đaka koji je knjizi "slučajno" dao naslov.

Recenziju pod nazivom Lajkam! napisao je vjeroučitelj, teolog, katolički pisac i član katehetskog tima Udruge Ekosspiritus Nikola Kuzmičić. U župnoj je crkvi o pričama progovorio na osebujan način. Spomenuo je i pitanja na kraju svake priče koja potiču na razmišljanje i djelovanje. I njega je jedna priča potakla na akciju. Potražio je u jednoj prethodnoj autorovoj knjizi fotografiju Kristijana Pavlečića na sisačkom Planinarskom križnom putu.

Čitanje knjige potaklo je na djelovanje i predsjednika udruge Tomislava Ivira. U jednoj od priča spominje se majica s natpisom Mt 25,40, a da bi doznao koja se poruka iza brojki Matejeva evanđelja krije, morao je potražiti Bibliju.

Martina Ložnjak iz Sv. Martina pod Okićem pročitala je dio priče Dan kad je planina odzvanjala smijehom ili Žuja na Svetom brdu.

O pričama je govorila i Verica Razum – Hrmo. Rodom je iz Sv. Martina pod Okićem, ali je, slijedeći svoje srce, prije 15 godina otišla u Lipovljane, gdje i danas radi kao vjeroučiteljica i katehistica. U svojoj je mladosti bila dio zajednice koja je djelovala pri samoborskoj župi sv. Anastazije. Prije 25 godina prvi su puta ljetovali u Jablancu, a već najesen su obilazili crkve i kapele po Samoborskom gorju – bio je to prvi Planinarski križni put. U Jablancu su upoznali župnika Dragu Babića, o kojem čitamo u priči Dobri don Drago. Prisjetila se tog, ali i kasnijih ljetovanja, kada ju je kao studenticu don Drago angažirao da o vjeri podučava njegove osnovnoškolce. Bio je to početak njenog, danas zapaženog, vjeronaučnog i katehetskog rada.

O zbirci katehetskih priča govorio je i Radovan Librić. Knjiga je objavljena uoči 25. obljetnice Planinarskog križnog puta. Priča Sjaj i bijeda Samobora posvećena je Samoborcu Kristijanu Pavlečiću, a ostalih 25 – po jedna za svaku godinu križnog puta. Kristijan je bio ovisnik o drogi, a nakon mnogobrojnih pokušaja odvikavanja na kraju je u tome i uspio. Odlučio je tada o paklu droge, u kojem je godinama živio, progovoriti u knjizi koju je poželio napisati. Pomoć u pisanju zatražio je i od svog dugogodišnjeg prijatelja Radovana Librića. No, prije nego što je počeo ispisivati njene stranice, smrtno je stradao u prometnoj nesreći. Radovan Librić knjigu je oblikovao sam, a Benedikt u njenom naslovu svetac je kojeg je Kristijan naročito štovao. Jednom je prilikom o životu sveca na satu vjeronauka sa svojim đacima u svetomartinskoj školi razgovarao Radovan Librić. Djelovanje sv. Benedikta podsjetilo je Nikolu Bibera na Facebook. Tako se naslov knjige nametnuo sam po sebi.

Samoborski župnik vlč. Vlado Bogdan izrazio je na kraju zadovoljstvo knjigom koja će biti vrijedan materijal u vjeronaučnom i katehetskom radu. Podsjetio je i da je objavljena u Godini vjere, koju je proglasio još jedan Benedikt – onaj XVI.

Ispred crkve sv. Anastazije, uz domaće kolače i vino i uz stare prijatelje, vrijeme je brzo prošlo. Iako priče odavno pripadaju prošlosti, zauvijek će biti podsjetnik na jedan prerano ugašen život. A možda u budućnosti budu poticaj za neke nove priče, koje će, ako ne u knjigama, ostati zapisane u srcima.

Gordana Ivir

FOTO: Nikola Kuzmičić, Verica Razum – Hrmo, Radovan Librić i Tomislav Ivir na promociji u župnoj crkvi sv. Anastazije

Snimio: Mario Blažanović

 

Koncerti u povodu 30 godina rada Glazbene škole Ferdo Livadić

Predstavljena zbirka katehetskih priča vjeroučitelja Radovana Librića

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002