29.02.2012.

Premijera opere Ljubavni napitak u Hrvatskom narodnom kazalištu

Operni ljubavni napitak

Premijera opere Ljubavni napitak u Hrvatskom narodnom kazalištu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu početkom veljače premijerno je izvedena Donizettijeva komična opera Ljubavni napitak, u režiji gosta iz Italije Cezarea Lievija. Komična, vedra, šarena i lepršava opera, za ova pomalo tumorna i još uvijek hladna vremena, primljena je s velikim zanimanjem i gromoglasnim pljeskom.

Od golema opusa Donizettijevih djela, čak 568 naslova, od kojih je 17 dovršenih opera, Ljubavni napitak je jedna od onih koje su se zadržale na svjetskim pozornicama. Donizetti je ovu operu napisao u samo dva tjedna, a premijerno je izvedena u Milanu 1832. godine. Povjesničari se slažu da je Donizetti "neodoljivo šarmantan u svojim buffo operama" te da je u razdoblju svog života i stvaranja s Belinijem i Rossinijem zajedno pripremao "tlo dolazećem opernom kralju Giuseppeu Verdiju, koji će od njih baštiniti ono najbolje".

Naša uzdanica, Samoborac Domagoj Dorotić nastupio je u glavnoj ulozi dobrodušnog zaljubljenog seljačića Nemorina. I pjevački i glumački bio je izražen i uvjerljiv. Ističući se dobrom dikcijom i kreativnošću, opravdao je ukazano povjerenje pa ga je publika nagradila dugim aplauzom i usklicima "bravo".

Na premijeri je kao nadriliječnik Dulcamara nastupio bas bariton svjetskoga glasa Georgio Surian, za kojega kritike kažu da je bio neodoljiv, uživljen, briljantan "motor i propeler cijele predstave". U podjeli koju smo mi popratili nastupio je Ozren Bilušić.

Gromoglasan pljesak prolomio se nakon izvedbe iščekivane i poznate Una furtiva lagrima. U ulozi Adine, lakomislene Nemorinove ljubavi, nastupila je Ana Zebić kojoj je to studijska uloga, a bila je scenski prpošna i živahna.

Ženski zbor sjajno se iskazao, savršen pjevački, kao i pokretom, pod vodstvom Silvane Čuljak i Simona Dešpalja. Dirigentska palica bila je u rukama gosta iz Italije Pietra Rizze. Scena i kostimi odisali su jednostavnošću, vedrim bojama, koloritom kojim se pokušao prenijeti sadržaj i veselje koje nam "čudotvorni elkisir" donosi.

U moć Ljubavnog napitka i njegove snage možete se uvjeriti još 2. i 6. ožujka, kada nastupa i Georgio Surian.

Rajka Križanac

FOTO: Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša

 

Premijera opere Ljubavni napitak u Hrvatskom narodnom kazalištu

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002