15.03.2012.

U samoborskoj knjižnici moglo se vidjeti i čuti sve o humanitarnom ultramaratonu Filipa Turka za Morena Gollnera

Mozak sa sklopom ultra

U samoborskoj knjižnici moglo se vidjeti i čuti sve o humanitarnom ultramaratonu Filipa Turka za Morena Gollnera

Prije pet mjeseci na našim smo stranicama najavili humanitarni ultramaraton Filipa Turka za Morena Gollnera. Filip je, u želji da se prikupi što više sredstava za oboljelog Morena, odlučio trčati od Samobora do Osijeka te potom na biciklu prijeći put od Osijeka do Dubrovnika. U tome je i uspio, a kako mu je bilo na tom putu moglo se vidjeti i čuti 14. ožujka u samoborskoj Gradskoj knjižnici.

Filip Turk (član BBK Šišmiš) i njegovi prijatelji pokazali su fotografijama i filmom najzanimljivije trenutke tog jedinstvenog šestodnevnog poduhvata, koje je pričom dodatno dočarao i Filip, koji zaslužuje, priznajemo, i veću pozornost medija. Odmah na početku Filip je napomenuo da se već ranije bavio atletikom i trčanjem te da su ga uvijek privlačile one dulje trkačke dicipline, što mu je bila i podloga za prve tri etape ultramaratona, dok mu je biciklizam matični sport i u njemu ostvaruje zavidne rezultate (državni je prvak za 2010. i 2011. godinu) te ga i tu privlače ultra discipline.

- Moj mozak je sa sklopom ultra – rekao je Filip, dodajući da svake godine ima svoj tjedan ludosti, kako ga je nazvao, i da svake godine teži prema nečem još većem. Stoga se odmah na svoj način priključio humanitarnom projektu pomoći Morenu, nakon što je saznao da samoborski Klub učenika i studenata te grupa Krivi smjer organiziraju humanitarni koncert. Filip je 7. listopada krenuo iz Samobora u prvu trkačku etapu prema Bjelovaru, koju je obilježilo izrazito hladno i kišovito vrijeme. Druga etapa je preko Bilogore vodila do Slatine, a treća od Slatine do Osijeka. Ukupno u tri dana oko 300 kilometara. Četvrtog dana krenuo je biciklistički dio ultramaratona od Osijeka do Petrinje, peti dan put je od Petrinje vodio do Knina, a završnog dana od Knina do Dubrovnika. Na biciklu je u tri dana prešao oko 900 kilometara, a sveukupno oko 1200 kilometara.

Filip je okupljenima u knjižnici rekao puno detalja i zanimljivosti o tom putu te istaknuo kako je najvažnija bila psihička snaga i želja da se ostvari zadani cilj, što je prevladalo umor i fizičke probleme, prije svega bolno koljeno. Dao je i svoj recept za uspješan ultramaraton – volja, upornost, rad, strpljivost i smirenost, hrabrost te pozitivno razmišljanje. Ta receptura već ga vodi i prema sljedećem pothvatu koji planira napraviti sljedeće godine, a to je obići cijelu Hrvatsku duž njene granice (oko 2500 km) u što manje dana.

Na kraju je Filip Turk zahvalio sponzorima i prijateljima koji su ga pratili na putu. Stalna logistička postava su bili Mirjana i Daniel Feletar te Velimir Noršić, a dio puta s njim su bili sestra Ana Turk, Josip Petrić, Klara Snelec, Marko Fržop, Roland Gjaić, Ivan Kovačić, Marijan Crnjac, Tomislav Sabo, Nikola Vrlazić te Igor Toman i Goran Županić s prijateljima. Uz obitelj i prijatelje, Filipu su na ultramaratonu podršku dali BBK Šišmiš, BK Maraton team iz Donjeg Miholjca, BK Osijek i BK Titan iz Pakraca.

Nazočni u knjižnici sve najzanimljivije događaje potom su mogli vidjeti i u 10-minutnom filmu koji je napravio Davor Kotarski, a Filip je istaknuo da je za Morena prikupljeno na ultramaratonu 25.000 kuna, dok je na koncertu KUIS-a i Krivog smjera prikupljeno 70.000 kuna. No, napomenuo je da je Morenu i dalje potrebna pomoć, jer su mu za liječenje tumora potrebni skupi lijekovi za koje mjesečno izdvaja i do 20.000 kuna.

M. Šipuš

 

U samoborskoj knjižnici moglo se vidjeti i čuti sve o humanitarnom ultramaratonu Filipa Turka za Morena Gollnera

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002