28.03.2012.

Youngmasters excellent i Zbirka u pokretu u Muzeju suvremene umjetnosti

Ranoproljetni odjek ljetne gitarističke škole Youngmasters

Youngmasters excellent i Zbirka u pokretu u Muzeju suvremene umjetnosti

Izuzetni multimedijalni kulturni događaj pod nazivom Youngmasters excellent održan je u izložbenom prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u subotu, 24. ožujka. Iz trodjelnog ciklusa ljetne gitarističke škole, koji je održan u Samoboru tijekom srpnja i kolovoza 2011. godine, izdvojeno je petero polaznika s faktorom izvrsnosti. Za formu njihovog predstavljanja organizator je odabrao umjetničku instalaciju u izložbenom prostoru stalnog postava MSU-a.

Suradnja Malog muzičkog ateljea i MSU-a ostvarena je zahvaljujući pozitivnom iskustvu glazbene pedagoginje Marine Flanjak, stečenom na multimedijalnom projektu Fon-Art u istom prostoru početkom srpnja prošle godine. Ovakav model predstavljanja mladih glazbenika podrazumijeva kretanje publike kroz nekoliko izložbenih prostora, u kojemu ih dočekuju glazbenici - izvođači.

Subotnji događaj započeo je uvodnom riječju mlade kustosice MSU-a Marijete Karlović, koja je publiku upoznala s osnovnim odredbama suvremene umjetnosti i načinima promatranja skulptura i slika pod nazivom Zbirka u pokretu. Prva glazbena točka bila je skladba Ciclamino, suvremenog talijanskog skladatelja Giorgia Tortore, u izvedbi jedanaestogodišnje Marije Crljen, u inspirativnom okruženju aule sa skulpturama i najvrednijim umjetničkim djelom izloženim u stalnoj postavi muzeja. Promenadni tijek doveo je nakon toga publiku u izložbeni međuprostor, gdje se kroz skladbe koje su izvodili Mislav Pečnik i Marija Crljen odvijao glazbeni dijalog. U trećoj dvorani Zbirke u pokretu publika je prisustvovala koncertnom predstavljanju Dominika Carevića, Marte Faullend Heferer i Petre Karije. Izbor programa obuhvaćao je vrlo raznovrsna solistička djela; od neizostavnih stavaka Bachovih suita, preko skladbi iz razdoblja klasike i romantizma (Sor, Matiegka, Coste, Tárrega), do djela latinoameričkih i europskih suvremenih skladatelja za gitaru (Brower, Lauro, Tortora). Kroz sinergiju prostora i sadržaja izvođači su publici pružili izuzetan glazbeni doživljaj. Istovremeno, za njih je same ovaj nastup bio novo i osebujno koncertantno iskustvo.

Treba napomenuti da je događaj popratila programska knjižica s fotografijama i kratkim biografskim prikazima svakog izvođača ponaosob. Ona je, uz pripadajući vrhunski grafički oblikovani plakat, djelo dizajnera Ictinus-grupe iz Zagreba, poduzeća koje je sponzoriralo ovaj glazbeno-pedagoški događaj. U uvodnoj pisanoj riječi programske knjižice također je istaknuta vrijednost rada stalnih gitarskih pedagoga nadarenih učenika, ali i značaj bezrezervne roditeljske podrške u njihovom glazbenom stasanju. Na kraju možemo zaključiti da je ovaj koncert doista bio najzvučniji ranoproljetni odjek ljetne gitarističke škole Youngmasters, koja će krajem kolovoza 2012. ponovno ugostiti nadarene učenike i studente gitare iz zemlje i inozemstva.

V.F.H.

 

Youngmasters excellent i Zbirka u pokretu u Muzeju suvremene umjetnosti

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002