15.09.2012.

Gradska knjižnica Samobor, na inicijativu Roberta Koletića, krenula u akciju opremanja knjižnice karaševskih Hrvata

Knjige iz Samobora kreću put Rumunjske

Gradska knjižnica Samobor, na inicijativu Roberta Koletića, krenula u akciju opremanja knjižnice karaševskih Hrvata

Kada se spoje slučajnost i dobra volja dogode se lijepe stvari. Jedna od takvih je akcija u koju se, na inicijativu poznatog samoborskog moto-avanturista Roberta Koletića -Grbe, uključila Gradska knjižnica Samobor, a koja će povezati Samobor i karaševske Hrvate u Rumunjskoj.

- Prije nekoliko godina, dok sam putovao motorom kroz Rumunjsku, ugostili su me Hrvati koji već stoljećima žive tamo, u Karaševu (Carasova). Radi se o ljudima koji i dalje čuvaju hrvatsku tradiciju i jezik, a žive unutar tamošnjeg nacionalnog parka i sve dosta podsjeća na Žumberak. Kako me tamo bio ugostio ravnatelj karaševske knjižnice Iakob Domaneant, a ovih dana sam u kontaktima s ravnateljicom Gradske knjižnice Samobor Mirjanom Dimnjaković saznao da GKS posjeduje velik broj knjiga koje su spremni donirati, predložio sam da se povežemo s karaševskim Hrvatima za koje sam znao da im nedostaje knjiga – pojašnjava pozadinu priče Robert Koletić.

Plan je da već 24. rujna Koletić, predstavnici knjižnice i Grada odu do Karaševa kako bi tamo predali prvu pošiljku knjiga iz Samobora.

- To bi bila za početak simbolična primopredaja knjiga uz prigodan program, a nakon toga bismo Medo Gabrek, kolega-bajker iz Splita, i ja organizirali prijevoz veće količine knjiga za potpuno opremanje knjižnice karaševskih Hrvata – najavljuje Koletić.

Ravnateljica GKS Mirjana Dimnjaković kaže, pak, kako je Koletićevu ideju odmah prihvatila. Osim prilike da se učini dobro djelo i pomogne karaševskim Hrvatima, akcija je dobrodošla i kako bi se rasteretili prenapregnuti prostorni kapaciteti knjižnice. Naime, samoborska knjižnica raspolaže fondom knjiga koji stalno raste, jer im građani često doniraju svoje knjige, a prostora za pohranu je (pre)malo te su mnoge knjige u više primjeraka ili su u otpisu.

- Drago nam je da možemo pomoći našim kolegama iz Rumunjske i rado ćemo im pomoći doniranjem knjiga koje su im potrebne. Ukoliko budu trebali knjige koje nemamo u svom fondu, tada bismo organizirali akciju prikupljanja takvih knjiga i zamolili naše sugrađane da se uključe – rekla je ravnateljica Dimnjaković.

K.S.

Karaševski Hrvati

Karaševski Hrvati su hrvatska iseljenička zajednica koja živi u zapadnoj Rumunjskoj u blizini grada Rešice, u općinama Karaševo i Lupak. Najstarije mjesto u kojem žive Hrvati u Rumunjskoj je Karaševo, gradić koji se u povijesnim zapisima spominje još 1299. godine. Zajednica broji između 7 i 10 tisuća Hrvata, a govore arhaičnim hrvatskim jezikom štokavskog narječja.

 

Gradska knjižnica Samobor, na inicijativu Roberta Koletića, krenula u akciju opremanja knjižnice karaševskih Hrvata

Arhiva 2012

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002