25.11.2011.

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljena knjiga Promišljati fotografski autora Davora Žerjava

Fotografija kao nešto više od "klikanja"

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljena knjiga Promišljati fotografski autora Davora Žerjava

Domaći fotografski priručnik na drugačiji način, bio bi kratak opis knjige Promišljati fotografski autora Davora Žerjava, predstavljene u četvrtak, 24. studenoga, u Gradskoj knjižnici Samobor. Naime, prema objašnjenju autora, knjizi je pristupio sa željom odmaka od standardnih foto-knjiga koje se trenutno nude na tržištu i koje su uglavnom orijentirane na tehničku stranu fotografije. Stoga se u svojoj knjizi uhvatio u koštac s objašnjevanjem ne samo nužnih tehničkih temelja, nego je naglasak stavio na razumijevanje likovnog govora fotografije, njene estetske i umjetničke aspekte, povijesnu, filozofsku i psihološku pozadinu, sve to zorno pojašnjavajući ilustracijama i brojnim foto primjerima.

Promišljati fotografski ujedno je i prvijenac u Edukativnoj biblioteci Fotokluba Čakovec, u kojem Žerjav djeluje već godinama, pa su uz njega na samoborskoj prezentaciji knjige bili i predsjednik Fotokluba Čakovec Davor Dolenčić te klupski mu kolega Davorin Mance. Predstavljanje je održano na inicijativu samoborske Zajednice tehničke kulture, čiji je predsjednik Krešimir Motočić uvodno pozdravio goste iz Čakovca i sve okupljene u knjižnici, a riječi dobrodošlice uputio je i predsjednik Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije Ivan Vlainić.

K.S.

 
25.11.2011.

Folklorni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

I glazba, i riječ, i slika

Folklorni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

U četvrtak, 24. studenoga, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka proslavilo je 40. obljetnicu obnove rada društva 1971.–2011. U 18 sati održana je svečana sjednica društva koju je otvorilo radno predsjedništvo u sastavu Irena Kapor, Janko Jelenić i Mirko Mišetić. Predsjednica društva Jasna Marija Jankavić pozdravila je sve prisutne članove, sadašnje i bivše, kao i brojne uzvanike. U ime Grada Samobora prisutni su bili Hrvoje Frankić, dogradonačelnik, i Damir Fabek, pročelnik Odjela za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Zoran Perović, predsjednik Matice hrvatske, ogranak Samobor, bivša dirigentica Jeke Zdenka Merčep, ravnateljica GŠ Ferdo Livadić, bivši predsjednici Društva, te sponzori i podupirući članovi.

Mo. Josip degl´Ivellio prisutne je izvijestio o političkim okolnostima koje su dovele do prestanka rada društva 1948. godine, kao i o "ilegalnom" radu Jeke kao pjevačke sekcije tadašnjeg KUD-a Ivan Goran Kovačić i napokon o obnovi Jeke na inicijativu Matice hrvatske, ogranak Samobor. Iznio je jednu interesantnu činjenicu, a ta je da su te "buntovne" 1971. godine prilike u Samoboru bile dovoljno liberalne da se društvu vrati povjesno ime Jeke, a to je Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, što je drugim takvim zborovima uspjelo tek 1990. godine.

Članica radnog predsjedništva Irena Kapor u ime Hrvatskog pjevačkog društva Jeka zahvalila je mo. degl´Ivelliu na upornom radu da iz gotovo zamrle Jeke, koju je preuzeo 1996. godine, izgradi zbor koji je na ovogodišnjoj Smotri pjevačkih zborova zagrebačke županije bio toliko dobar da je kao predstavnik županije poslan na državnu smotru u Novigrad Istarski.

Nakon svečane sjednice u 20 sati počeo je koncert, koji je ovaj puta bio isključivo folklornog karaktera. Uz tamburaški sastav Stare tambure iz Petrinje pjevao se Folklorni koncert u obradi Emila Cossetta. Pjevači Hrvatskog pjevačkog društva Jeka odradili su vrlo zahtjevan program, jer je zbog specifičnog načina folklornog brustonalnog pjevanja ovaj koncert bio iznimno fizički naporan. U pojedinim pjesmama nastupili su i solisti: Lidija Mezdić, Nedeljka Jelenić i Franjo Bedeničić.

U pjesmama su obrađeni stari običaji hrvatskog naroda. Kako bismo sve te običaje što vjernije dočarali našoj vjernoj publici u goste smo pozvali Udrugu Ekosspiritus, Društvo sv. Izidora Seljaka Samobor. Njihov član i naš Samoborac Josip Blažević publiku je pozdravio pjesmom o Samoboru na kajkavskom izričaju Bogumila Tonija. Ostali članovi društva su živim slikama u originalnim nošnjama samoborskog kraja vjerno prikazali običaj žetve, pranja rublja na potoku, običaj darivanja s košarama na glavi, jurjevsku čestitarsku procesiju, te običaj oranja, sijanja i sušenja sijena.

Društvo sv. Izidora Seljaka djeluje od 2010. godine u Samoboru, a članovi žele istraživati i predstaviti identitet našega grada Samobora i njegovih katoličkih župa. Društvo u zbirci udruge i u privatnim škrinjama posjeduje velik broj narodnih nošnji samoborskog kraja. Vrijedni članovi pripremaju modnu reviju samoborskog oplećka, koji će biti predstavljen u Samoborskom muzeju 14. prosinca.

Etno sliku samoborskog protuletja uprizorili su naši drugi gosti, KUD Marko Vukasović iz Samobora. Društvo je osnovano s namjerom očuvanja tradicije žumberačkog kraja grkokatoličkog i rimokatoličkog vjerskog izričaja. Iako društvo djeluje tek godinu dana, velikim entuzijazmom zalažu se da svoju veliku kulturnu raznolikost, nepravedno zaboravljenu zbog geografske izoliranosti žumberačkih sela i zaselaka, otmu zaboravu i kroz brojne manifestacije pokažu svojim mlađim naraštajima, kao i svima nama u Samoboru.

Vjerujem da su svi prisutni na koncertu uživali i u glazbi i u slici, ali i u riječi.

Riječi o važnosti čuvanja svega "našega" uputio nam je Radovan Librić, vjeroučitelj, kojem smo povjerili i vođenje ovog koncerta.

Najavljujemo i naš sljedeći projekt, a to je dječji mjuzikl Božićni mir. Ovaj puta u glavnoj ulozi nastupaju naši najmlađi - Gradski dječji zbor. Oni će, iako još jako mali i mladi, sami odraditi sve recitatorske dijelove mjuzikla, a mi stariji kolege pomoći ćemo im u pjevanju. Pozivamo vas da dođete podržati i naše i vaše najmlađe, jer mi ćemo vam pokazati kako naši mladi imaju velik potencijal, a mogu ga pokazati samo ako se tim potencijalom stručno "upravlja".

Uz Jekin pozdrav: Za dom i roda čast pjevat nam je slast!

Lidija Mezdić

 

U Gradskoj knjižnici Samobor predstavljena knjiga Promišljati fotografski autora Davora Žerjava

Folklorni koncert Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002