12.06.2011.

U Samoboru uspješno održano još jedno izdanje Tamburaške noći

Majstori tambure i legendarna Vera

U Samoboru uspješno održano još jedno izdanje Tamburaške noći

Da Samobor voli tamburicu, a tambura(ši) voli Samobor, pokazalo se još jednom u subotu, 11. lipnja, na novom izdanju Tamburaške noći. Doduše, s obzirom na ove godine nešto raniji terminski smještaj manifestacije, slobodno bi se moglo reći i da se radilo o pomalo "friškom" izdanju Tamburaške noći. No, ne treba pekmeziti, jer samoborske mrzle noći dio su lokalnih specifičnosti, baš kao što je i kontinuirana vrsnost tamburanja specifična za Tamburaško društvo Ferdo Livadić, koje se i ove godine primilo dvojake uloge - organizacijske i prezentacijske. U čemu su bili uspješniji, neka sude objektivniji.

Uglavnom, na središnjem samoborskom trgu subotnje popodne i večer ponudilo je raznoliku glazbenu ponudu. Počelo je s najmlađima, nastupom Dječjeg zbora Smješak, koji su potom svoje mjesto na pozornici prepustili momcima i djevojkama KUD-a Oštrc. Osim što su svojim sviranjem i tancanjem dobro zabavili publiku, svojim su nastupom najavili skoro održavanje Rudarske greblice.

Domaćini Tamburaške noći prvo su se na pozornici ukazali svojim Mlađim tamburaškim orkestrom. Dodatno napunjeni samopouzdanjem zbog još jedne zlatne plakete s Međunarodnog festivala tamburaške glazbe u Osijeku, pod sigurnim vodstvom dirigentice Petre Vojvodić, mlađi su "Ferdići" pokazali da će već dokazani seniori imati dostojne nasljednike. Ovaj puta nastupili su i kao pratnja vokalnim solistima Miroslavu Živkoviću, Đurđici Pleše i Franji Sini Gluščiću te maloj violinistici. Dobro raspoloženoj publici u Samoboru potom su se predstavili gosti iz Svete Nedelje, Tamburaški sastav Zlatni zvuci, koji su nedavno imali zapaženi nastup autorskom pjesmom na manifestaciji Dragi naš kaj. Posljednje subotnje zrake sunca svojim su nastupom ispratili gosti iz Slovenije, članovi Tamburaškog orkestra Dobreč, iskoristivši tambure za niz domaćih i stranih evergreena, uključujući i pjesme poput Galeb i ja.

Ulazak u završnicu programa najavile su pak svojim nastupom Singrlice. Djevojke koje su pod vodstvom Tomislava Jozića ove godine stigle i do svog prvog Porina, dodatno su razigrale publiku i zaslužile divljenje još nekolicine novih obožavatelja. Nakon izvedbi skladbi sa svojih CD-a samoborsko-karlovačka grupa vokalno je pomogla Starijem orkestru TD Ferdo Livadić u preuzimanju pozornice za središnji čin večeri. Vođeni dirigentskom palicom Anamarije Šimičić, stariji svirači su u gotovo 45-minutnom programu prikazali ne samo očekivanu razinu usviranosti, nego i lepezu različitih stilova. Tako su uz pratnju Vokalnog ansambla Samoborke izveli nekoliko tradicijskih pjesama, potom se uhvatili šlagera i filmskih songova u društvu Đuke Pleše i Franje Sine Gluščića, evergreena s Carmen Stepić, a posebno oduševljenje kod publike, a sudeći prema reakcijama i među samim "Ferdićima", izazvao je zajednički nastup s legendarnom Verom Svobodom. Iako je najavljena satnica već bila debelo premašena, nitko to organizatorima nije uzeo za zlo (vrijeme leti kad se ljudi dobro zabavljaju), već je velik broj okupljenih na Trgu kralja Tomislava spremno dočekao i nastup gostiju večeri, Tamburaškog sastava Lampaši, koji su u Samoboru svirali i dugo nakon po programu predviđenog završetka u ponoć.

Spomenimo još samo da je program vodio Drago Celizić, a da su članovi TD Ferdo Livadić, osim brige oko gostiju i vlastitih nastupa, spremno uskočili i u ugostiteljsko-trgovačke vode pa su na okolnim štandovima nudili memorabilije, iće i piće. Suorganizator Tamburaške noći bila je Turistička zajednica Grada Samobora, pokrovitelj Grad Samobor, a medijski pokrovitelji Radio Samobor, Radio Sveta Nedelja i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

K.S.

 

U Samoboru uspješno održano još jedno izdanje Tamburaške noći

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002