17.06.2011.

Imenovan novi umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Mandat za Srećka Bradića

Imenovan novi umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Samoborski skladatelj i redoviti profesor Muzičke akademije u Zagrebu Srećko Bradić novi je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni. Tako je, nakon nedavne iznenadne ostavke dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja Gorana Merčepa, uspješno završena potraga za adekvatnom osobom koja bi preuzela jednu od najvažnijih pozicija festivala. Bradić je imenovan za mandat u sljedeće četiri godine, za koje vrijeme će moći pokazati svoju programsku viziju festivala.

Srećko Bradić rođen je 1963. godine u Samoboru, diplomirao je glazbenu kulturu, a zatim i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Horvata. Predaje teorijsko-glazbene predmete na Odjelu za kompoziciju i glazbenu teoriju Muzičke akademije u Zagrebu u statusu redovitog profesora. Dobitnik je nekoliko nagrada, a njegove kompozicije izvode brojni solisti, ansambli i orkestri. Svojim kompozicijama značajno je prisutan, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

U njegova važnija djela ubrajaju se Penetration za klavir i gudački orkestar, Credo za soliste, zbor i orkestar, Koncert za klavir i orkestar, Koncert za violu, violončelo i orkestar, Concerto da Chiesa (6. zagrebački koncert), Homo erectus (Salutes to Europa), Koncert za flautu i orkestar i opera Crux Dissimulata.

Samoborska glazbena jesen ove godine ulazi u svoje 36. izdanje i održava se od 24. rujna do 8. listopada.

K.S.

 
17.06.2011.

Plesna skupina Burka na Cest iz d’Best festivalu

Dvorski plesovi i Očko za metropolu

Plesna skupina Burka na Cest iz d’Best festivalu

Prije nego su se brojni performeri sa zagrebačkog Cest iz d’Best preselili na jedan vikend u Samobor u sklopu Cu’fusa, samoborski izvođači iskoristili su trenutak predstaviti se u Zagrebu. Tako je u okviru festivala Cest iz d'Best nastupila samoborska Plesna skupina Burka i to svojom sekcijom Stariji školski uzrast. Na Trgu bana Jelačića završne večeri festivala, u okviru programa u kojem je nastupilo oko 150 izvođača u 13 plesnih skupina, Burka se predstavila Dvorskim plesovima u slikovitim kostimima, a više stotina gledatelja i prolaznika imalo je priliku upoznati, samoborskim školarcima već dobro poznatog, Očka Čitaćirka u plesno-lutkarskom performansu.

K.S.

 
17.06.2011.

Upisi u Mali muzički atelje

Naučite svirati gitaru, violinu, harmonika ili synthesizer

Upisi u Mali muzički atelje

UPISI

2. srpnja

27. kolovoza,

3. i 10. rujna 2011.

od 9h do 12h

Mali muzički atelje

Gajeva 35, Samobor

Tel: 091/59-333-42; 01/3360-687

e-mail: mali.muzicki.atelje@gmail.com

www.mali-muzicki-atelje.webs.com

Što je to Mali muzički atelje?

To je učilište za djecu i mladež predškolskog i školskog uzrasta unutar kojeg djeluju glazbene radionice za gitaru, violinu, synthesizer, harmoniku te glazbena igraonica.

Koje su naše metode rada?

Suvremene metode rada prilagođene dobi polaznika, kao i rad u malim skupinama omogućuju optimalan napredak u svladavanju vještine sviranja uz neizostavan individualan pristup svakom polazniku ponaosob. Uspješnost se bazira na pozitivnoj kompeticiji i radosti zajedničkog muziciranja i druženja.

U kojoj dobi je poželjno započeti sviranje instrumenta?

Iako je Mali muzički atelje otvoren za sve dobne skupine, preporuka je da se s učenjem instrumenta započne u nižim razredima osnovne škole. Specifičnosti pojedinog instrumenta i različita tehnička zahtjevnost uvjetuju da se radionice synthesizera mogu pohađati već od 1. razreda osnovne škole, dok je sviranje gitare preporučljivo započeti najranije u 2. razredu osnovne škole. Najmlađem uzrastu prilagođene metode rada u radionicama violine omogućuju pak uspješnu poduku djece već u predškolskoj dobi.

Kakav program izvode naši polaznici?

Instrumentalna tehnika temelji se na klasičnoj postavi, dok su u izboru skladbi podjednako zastupljeni svi glazbeni žanrovi; od ozbiljne i tradicionalne glazbe, do jazza, popa i rocka. U nastavi koristimo udžbenike sastavljene prema našem planu i programu.

A solfeggio?

Solfeggio, baš kao i druge glazbeno teorijske discipline, sastavni su dio nastave na instrumentu i ne uče se na odvojenim satovima. Naš je solfeggio stoga funkcionalan.

Ttrebaju li djeca imati svoj instrument?

Svaki polaznik treba imati svoj instrument na kojem kod kuće vježba i nosi ga na nastavu. Naša je preporuka da se instrument ne kupuje bez predhodne konzultacije s našim voditeljem.

Gdje se održava nastava?

Nastava će se održavati u vrtićima i u osnovnim školama na području Grada Samobora (i okolice) te u našem sjedištu u centru grada (Gajeva 35).

U kojim terminima će se održavati nastava?

Termini i satnica maksimalno su prilagođeni suvremenom načinu života i potrebama naših polaznika. Držimo da se većina naših polaznika želi baviti glazbom rekreativno te da je sviranje često puta tek jedna od više izvanškolskih aktivnosti naše djece. Stoga organiziramo nastavu jednom tjedno u trajanju dva školska sata.

Tko su predavači, odnosno voditelji naših programa?

Naši voditelji su akademski glazbenici i profesori instrumenata, obučeni i specijalizirani za skupnu nastavu na instrumentu.

Što je s javnim nastupima?

Javni nastupi su svakako jedan od naših bitnih odgojno-obrazovnih ciljeva. Dva javna sata godišnje prigoda su da se naši polaznici i individulnim nastupom predstave roditeljima i publici. Na našem svečanom završnom koncertu nastupit će najbolje točke svih naših programa. Tijekom školske godine djeca će imati priliku sudjelovati sa svojim glazbenim točkama na raznim prigodnim manifestacijama u gradu ili u redovnoj osnovnoj školi.

Vrednovanje i diplome

Redovno pohađenje nastave te dva javna nastupa glavni su uvjeti da učenik uspješno svlada minimum predviđenog programa i da može prijeći u viši stupanj. Zamjena za javni nastup može biti interni ispit na kraju školske godine. Na kraju svakog stupnja polaznicima se dodjeljuju diplome Malog Muzičkog Ateljea, kojima se potvrđuje uspješno svladan i završen program pojedinog stupnja.

Perspektiva učenja

Naš sustav poduke obuhvaća četiri obrazovna stupnja, odnosno, četverogodišnje glazbeno obrazovanje. Nakon završena četiri stupnja

polaznici se mogu uključiti u rad našeg Glazbenog studija kao članovi istorodnog ili mješovitog instrumentalnog ansambla. Tijekom školovanja najmarljivije i posebno nadarene učenike, kod kojih prevlada interes za klasičnu glazbu, uputit ćemo, s punom odgovornošću, u klasične glazbene škole.

 

Imenovan novi umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Plesna skupina Burka na Cest iz d’Best festivalu

Upisi u Mali muzički atelje

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002