08.06.2011.

Prigodni koncerti u povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić

Idealan spoj angažmana učenika, profesora i publike

Prigodni koncerti u povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić

Glazbena škola Ferdo Livadić obilježila je i ove godine Dan škole nizom odjelnih i svečanih koncerata svojih sadašnjih, bivših te gostujućih učenika, koji su bili organizirani u tjednu od 23. do 28. svibnja, a sve u spomen na dan rođenja skladatelja Ferde Livadića (Celje/Slovenija, 30. svibnja 1799., op.a.), čije ime škola s ponosom nosi. U sklopu koncerata predstavljen je i zaokružen ovogodišnji rad učenika, njihovih profesora i ostalih djelatnika škole, a u javne nastupe bili su uključeni gotovo svi polaznici iste. Svi odjelni koncerti održavali su se u dvorani GŠ s početkom u 19 sati, a ovaj niz otvoren je u ponedjeljak, 23. svibnja, koncertom učenika solo pjevanja prof. Branke Cvetković (uz klavir: Tina Klak, prof.) te, nakon pauze, nastupom školskih zborova: dječjeg, mješovitog i ženskog komornog, zborovođe prof. Tatjane Gaćeša, s tematski odabranim skladbama pod nazivom Večernja pjesma. Slijed se nastavio u utorak, 24. svibnja koncertom učenika klavirskog odjela (instrumenti: klavir i udaraljke), a u srijedu koncertom učenika gudačkog odjela (instrumenti: violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara i bisernica), na kojem je uz učenike GŠ nastupila i gostujuća učenica violine Ana Petriško (3.r., nastavnica: Iva Smojver, pri OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok). Odjelni koncerti zaključeni su u četvrtak, 26. svibnja, koncertom učenika puhačkog odjela (instrumenti: flauta, klarinet, saksofon i truba).

Prvi od dva svečana koncerta održan je u petak, 27. o.m., u Galeriji Prica, s početkom u 19 sati, a uz učenike soliste, nastupili su i školski komorni sastavi te gostujući učenici: Danijel Vitasović i Robert Krbavac, nastavnika Valtera Bašića iz GŠ Ivana Matetića Ronjgova, Pula, koji su izveli tradicijske napjeve na istarskim tradicijskim instrumentima (roženice i mih), kao i gitarist Vladimir Šimunov, student 4. godine MA u Zagrebu (prof. Istvan Römer), inače bivši učenik GŠ Ferdo Livadić. Od učenika-solista nastupili su klaviristi: Danijela Bošnjak, Fabijan Košćak, Patricija Paun i Lucija Vitko; gudači: Ema Kalšan, violina i Ivan Dominik Stepić, kontrabas; gitaristica Marta Faullend; tamburaši: Marko Blašković, bisernica i Valentina Mezdić, brač; puhači: Marta Jandrečić, klarinet, Karlo Mlakar, alt saksofon, i Doroteja Lehpamer, flauta, udaraljkaš David Topić, marimba i solo pjevač Daniel Cvetković. Od komornih sastava predstavili su se redom: klavirski duo u sastavu Maja Lucija Lisek i Karla Krstinić, duo flauta–gitara: Cameron Massey i Marta Faullend, ansambl harmonika prof. Gordane Šuštić i, na kraju koncerta, kvartet saksofona u sastavu: Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov. Koncert je prigodnim riječima najavila i zaključila ravnateljica Zdenka Merčep, pozvavši sve prisutne na slavljenički domjenak u dvorani GŠ.

Drugi svečani koncert održan je u subotu, 28. svibnja, u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu, s početkom u 20 sati, a nastupili su, uz učenike-soliste i komorne sastave, i orkestri GŠ. U prvom, solistički koncipiranom dijelu koncerta, nastupili su učenici: klaviristica Nora Kajmić-Jukić i Matea Hodonj; gudači: violončelist Lovro Vitko i violinistica Marta Stanec; puhači: flautistica Anesa Čajević Glojnarić, kornist Antonio Škiljan i saksofonist Andrija Roko Vušković; tamburašica Katarina Lucija Vuković s bisernicom, harmonikaš Paulo Rušnov, te, od komornih sastava, duet u sastavu Viktorija Đurđek i Daniel Cvetković. U drugom dijelu koncerta predstavili su se puhački orkestar GŠ, kojim je ravnao prof. Mario Magaš, Tamburaški ansambl GŠ uz solisticu–violinisticu Janu Pelikan i dirigenticu prof. Petru Vojvodić, kao i kvartet klarineta u sastavu: Filip Mikuša, Marta Jandrečić, Dorotea Rnjak i Ivo Tikvica. Koncert je zaključio nastup Gudačkog orkestra GŠ pod ravnanjem prof. Vjekoslava Fresla, uz dvije solistice: klaviristicu Ivanu Miklenić, a potom Viktoriju Đurđek, solo pjevačicu, u izvedbi dviju skladbi Wolfganga Amadeusa Mozarta, Koncert za klavir i gudače u D-duru KV 107/1, 1. stavak – Allegro te, nakon toga, ariju Ninette Un marito, donne care, ci bisogna ritrovare iz opere La finta semplice, KV 51.

U pripremi učenika za koncerte sudjelovali su sljedeći profesori klavirskog odjela: Silvija Kalšan, Tina Klak, Carmen Stepić, Gordana Šuštić, Jadranka Tikvica, Marijeta Zdunić Knotek, Goran Gorše i Davor Lahnit; gudačkog odjela: Jasmina Andrašek, Vesna Faullend Heferer, Zdenka Japec, Marija Šerić, Nikolina Tičinović, Petra Vojvodić, Borna Alunić, Vjekoslav Fresl, Oleg Gourskii, Ivan Mužanić i Pedro Ribeiro Rodrigues, puhačkog odjela: Vesna Radinčić, Ivana Štrbac, Zoran Katić, Mario Magaš, Mihael Paar i Tomislav Žužak, te već spomenute profesorice odjela za teoriju i solo pjevanje: B. Cvetković i T. Gaćeša. Pouzdanu klavirsku pratnju odjelnih i svečanih koncerata osigurale su profesorice: Marija Čikara, Silvija Kalšan, Tina Klak, Jadranka Tikvica i Marijeta Zdunić Knotek.

Svi koncerti, uključujući i onaj u dvorani HGZ-a u Zagrebu, bili su odlično posjećeni i podržani od strane publike, a želja je da se taj ugođaj i spoj angažmana učenika, profesora i publike ponovi i sljedeće školske godine.

Tatjana Gaćeša

FOTO:

- Ansambl harmonika i prof. Gordana Šuštić u Galeriji Prica

- Gudački orkestar i Viktorija Đurđek u Hrvatskom glazbenom zavodu

 

Prigodni koncerti u povodu Dana Glazbene škole Ferdo Livadić

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002