28.06.2011.

Škola xilografije u istarskom Taru

Škola xilografije u istarskom Taru

Škola xilografije u istarskom Taru

Već treću godinu za redom u istarskom Taru održala se međunarodna škola xilografije, koja je okupila učenike osnovnih škola iz Samobora, Pečuha (Mađarska) i Tara. Te je gradove, naime, povezao život našeg poznatog slikara Zlatka Price. Rodio se u Pečuhu, živio u Samoboru, a ljetovao u Taru. Nakon njegove smrti krenula je inicijativa o osnivanju Zaklade Zlatko i Vesna Prica, kako bi se održavale likovne kolonije za učenike i umjetnike. Upravo je slikoviti Tar mjesto tih likovnih događaja.

Učenike već treću godinu u japansku grafičku tehniku xilografije uvodi talijanski slikar i grafičar Ugo Maffi, kojem se drugu godinu pridružio hrvatski slikar Milan Generalić. Po prvi puta u radionici su sudjelovala hrvatska djeca iz Mađarske, koja pohađaju hrvatsku Osnovnu školu Miroslava Krleže u Pečuhu. Iz samoborskih škola sudjelovale su četiri učenice osmih razreda: iz OŠ Milana Langa iz Bregane – Dora Delivuk i Diana Husta, a iz OŠ Bogumila Tonija – Lana Ivanović i Ingrid Orsag. Učenice je pratila na tjednom boravku u Taru nastavnica Nevenka Miklenić. Uz "obavezan školski“ program, učenici su imali prigodu razgledati okolinu te su, osim posjeta plaži i kupanja u moru, posjetili jamu Baredine, razgledali prigodne muzejske zbirke (Muzej traktora, maslinarstva...), vozili se vlakićem po porečkim lagunama i razgledali Poreč.

Zadnjeg dana upriličena je izložba nastalih radova u općinskoj vijećnici, kojoj su, osim sudionika radionice, prisustvovali načelnik općine Tar Nivio Stojnić, predsjednik općinskog vijeća Anton Stojnić, ravnatelj Zaklade Zlatko i Vesna Prica Ante Sorić te ravnateljica tarske osnovne škole Ružica Močibob. Gospodin Ante Sorić tom je prigodom govorio o izložbi likovnih umjetnika koji su boravili u Taru i pridonijeli svojim radovima zbirci Hommage Prici, čija je izložba iz Pečuha preseljena u Budimpeštu, a u povodu Pricinog 95. rođendana je predstavljena u Taru.

Nevenka Miklenić

 
28.06.2011.

Youngmasters - Ljetna škola gitare

Učite gitaru od velemajstora

Youngmasters - Ljetna škola gitare

Nakon duge stanke u Samoboru ponovo oživljava ljetna škola gitare. Novi program Youngmasters ima za cilj okupiti mlade predavače koji će svojim bogatim znanjem, talentom, virtuoznošću te konkretnim spoznajama pružiti podršku studentima i učenicima gitare u ustrajnosti na njihovom glazbenom i gitarističkom putu. Intenzivnim višednevim radom u ljetnoj školi mlađi će učenici izbjegnuti stagnaciju koju donosi ljetna pauza za vrijeme koje se najčešće ne vježba uz kontrolu pedagoga. Svakodnevno sviranje u ansamblu neizostavno je osvježenje ljetne škole gitare, a radost zajedničkog muziciranja i druženja kroz glazbu ostaje u trajnom sjećanju svakog polaznika ponaosob.

Ponuđeni termini u srpnju i kolovozu također poštuju specifične potrebe polaznika te daju mogućnost izbora termina s obzirom na planiranje obiteljskog godišnjeg odmora:

- 11. - 18. srpnja, Pedro Rodrigues, ljetna škola gitare

- 9. - 11. kolovoza, Petrit Çeku, masterclass

- 21. - 28. kolovoza, Tomislav Vasilj, ljetna škola gitare.

Pedro Ribeiro Rodrigues rođen je 1984. godine u Mira De Aireu, Portugal. Uz skladbe klasičnog gitarističkog repertoara Pedro Ribeiro Rodrigues u programe svojih solo recitala uvrštava i djela portugalskih skladatelja kao što su Fernando Lopes-Graça i Carlos Seixas. Trenutno se bavi snimanjem sonata Carlosa Seixasa, koje izvodi u vlastitoj obradi za gitaru. Odnedavno zaposlen u GŠ Ferdo Livadić, prof. Rodrigues, osim u izvođačkoj djelatnosti, sve veću inspiraciju nalazi i u pedagoškom radu te s osobitom radošću pristupa ostvarenju projekta Youngmasters.

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu, Kosovo. Neprikosnoven uzor mladim gitaristima diljem svijeta, umjetnik nemjerljivog talenta i karizme, miljenik publike i kritike, s pravom je i bez imalo dileme nakon jednog od svojih recentnih zagrebačkih koncerata prozvan Pogorelićem gitare. Spomenimo još 2005. godinu u kojoj je Petrit Ceku osvojio natjecanje Ferdo Livadić u Samoboru. Nakon toga je, uz vrtoglavi uspon u karijeri, zapravo započela i njegova neraskidiva umjetnička veza s ovim gradom.

Tomislav Vasilj rođen je u Zagrebu 1973. godine. Ono što ga je osobito odredilo kao umjetnika izvođača je Zagrebački gitaristički kvartet, čiji je član od 2003 godine. S ovim je ansamblom ostvario nastupe diljem svijeta, nastupio je na nekoliko prestižnih natjecanja komorne glazbe te premijerno izveo velik broj djela napisanih za taj sastav. Sa Zagrebačkim gitarističkim kvartetom snimio je i nosač zvuka Da fuga a milonga, a trenutno je u pripremi i novi. Samozatajni umjetnik, idealan profesor i sjajan komorni glazbenik, u skladu sa svojim iskustvom i zrelošću, zaključit će naš ovosezonski program u kolovozu.

Nastava će se održavati u GŠ Ferdo Livadić u Samoboru, Trg Matice Hrvatske 3. Organizacija rada u ljetnoj školi zamišljena je kao individualna nastava u prijepodnevnim satima, rad u malim homogenim skupinama, rad u ansamblu gitara te završni nastup u koncertnom prostoru izvan glazbene škole s podjelom diploma. Kotizacija je 130 €, protuvrijednost u kunama, uplaćuje se u dva obroka; prilikom prijave (30 €) i prvog dana odabranog kursa (100 €), na žiro-račun Malog muzičkog ateljea: 2340009-1110334871, s naznakom: za program Youngmasters. Zadnji rok prijave za bilo koji od tri kursa je 30.06.2011. Ispunjenu prijavnicu i potvrdu o uplaćenoj prijavi (30 €, protuvrijednost u kunama), treba poslati poštom na adresu Malog muzičkog ateljea ili telefaxom na broj: O1 3364-922.

I.H.

 

Škola xilografije u istarskom Taru

Youngmasters - Ljetna škola gitare

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002