12.03.2011.

Prva likovna kolonija Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i Ogranka Matice hrvatske

Jesen na Okiću pretočena u slike

Prva likovna kolonija Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i Ogranka Matice hrvatske

Samoborsko Hrvatsko učiteljsko društvo, uz pomoć Likovnog razreda Ogranka Matice hrvatske Samobor, organiziralo je Prvu likovnu koloniju za svoje članove, kao i za prijatelje iz okolnih gradova, a konačan njihov trud izložen je u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Na otvorenju izložbe 10. ožujka okupljene je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice Mirjana Dimnjaković, a potom je predsjednica Hrvatskog učiteljskog društva Samobor Vesna Lokner Kralj rekla da se likovna kolonija održala u listopadu 2010. godine u Područnoj školi Klake OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, s namjerom da se i učitelji likovno izraze, ali ne samo učitelji likovne kulture, već da se kolonija proširi i na ostale sudionike, prije svega aktivne članove Likovnog razreda MH Ogranak Samobor.

- Ideja je s oduševljenjem prihvaćena i razrađena, a sam rad i druženje u Klakama protekli su u odličnoj atmosferi - istaknula je Vesna Lokner Kralj. Zahvalila je i domaćinima koji su ih ugostili u Područnoj školi u Klakama (koju trenutno pohađa četvero učenika) te svima koji su pomogli u provođenju kolonije. Cilj je sljedećih godina nastaviti rad likovne kolonije u ostalim područnim školama na području Žumberka i Samoborskog gorja, kako bi one oživjele, rekla je predsjednica Hrvatskog učiteljskog društva Samobor.

Svoje su radove izložili Marjanca Hrđun, Zdenka Resar, Vesna Lokner Kralj, Nada Tomasić, Maja Cipek, Marko Amić, Tatjana Antolin, Nevenka Miklenić, Dinka Roler, Grozdana Korpar, Ljerka Miletić Rabovski, Boris Vacka, Ljiljana Bašić Lonjak i Snježana Zakanj Radovanić. U glazbeno – recitatorskom dijelu programa nastupili su učenici OŠ Samobor Klara Barišić, Daniela Černetić i Fran Lukšić. Izložba se može razgledati do početka travnja.

M.Š.

 
12.03.2011.

Promotivni koncert samoborskih udaraljkaša

Sudar s odličnim koncertom

Promotivni koncert samoborskih udaraljkaša

Svi koji su 10. ožujka pohodili samoborsku kino dvoranu bili su već unaprijed spremni na sudar s vrhunskim udaraljkašima. Oni su domaće uzdanice, poniknuli u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, a svoju ljubav i preokupaciju udaraljkaškim instrumentima pretočili su u zajednički rad u ansamblu SUDAR. Nikolas Sinković, Luka Pešutić, Josip Blašković, Filip Merčep i prof. Goran Gorše okupili su se prije dvije godine s ciljem promicanja glazbene kulture, razvoja, unapređivanja i popularizacije udaraljki i udaraljkaške glazbe. U proteklom razdoblju već su oduševili nastupima za Dan grada Samobora, na otvaranju Samoborske glazbene jeseni, Salamijadi, 80-oj obljetnici Slovenskog doma u Zagrebu, 3. festivalu Slavistike, a treba istaknuti i nastup na VIII IPEW-u, međunarodnom festivalu u Bjelovaru. Svi su dobitnici i brojnih nagrada i priznanja za čije nabrajanje jednostavno nemamo mjesta.

Promotivni koncert bio je prigoda da se samostalno predstave svojim sugrađanima i poklonicima te im pruže pravu glazbenu poslasticu. U prvom dijelu pokazali su da se brojni predmeti mogu vrlo efektno iskoristiti u glazbi, od upaljača (Vous avez du feu E. Sejournea) do školske klupe, stolica, nekoliko lonaca i kuhača (Die Sitzgruppe L. Kaisera i Eine kleine Tischmusik M. Menkea). Koncert je obogatio i nastup naše najpoznatije marimbistice prof. Ivane Bilić te Samoborskog kvarteta saksofona (Andrija Roko Vušković, Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković i Marko Rušnov).

U drugom dijelu koncerta SUDAR-aši su primirili izričaj te prezentirali djela filmske glazbe, posebno aranžiranih i prilagođenih udaraljkaškom ansamblu, uz video isječke iz kultnih filmova. Sve u svemu, bio je to koncert nakon kojeg jedva čekate sljedeći.

M.Š.

 
12.03.2011.

Glazbena škola Ferdo Livadić održala tematski koncert naziva Sezame-zezame, otvori seeee!

Glazbeni Fašnik u duhu Orijenta

Na tradicionalnom Fašničkom koncertu koji se organizira u Glazbenoj školi Ferdo Livadić, učenici i djelatnici pokazali su još jednom da osim muzikalnosti imaju i neopisivu maštovitost. Temu ovogodišnjeg koncerta pod nazivom Sezame-zezame, otvori seee!, nastavnici su predložili na zadnjoj sjednici nastavničkog vijeća, a kao i svake godine za uređenje prostora škole pobrinuli su se tajnica škole Biserka Fresl i tehničko osoblje: Zdravko Fresl, Anica Grilec i Slavica Vinčić. Već u hodniku Glazbene škole pristigle goste dočekala je izložba fotografija i plakat s likovima profesora u raznim orijentalnim kostimima (montaža Branke Cvetković), mirisni štapić i orijentalna glazba.

Na maštovito uređenoj pozornici s letećim tepihom, izložbom orijentalnih slika, raznim oružjem, veselim zmijama koje vire iz košare, mljela se i ispijala kava, a u priču nas je uvela putujuća karavana (učenici zbora uz vodstvo Tatjane Gaćeša). Odmah potom, gošća iznenađenja (Sanda Fresl) izvela je orijentalni ples, a u nastavku su se na pozornici izmjenjivali maštovito maskirani učenici škole sa svojim glazbenim točkama. Kako su učeničke karavane dolazile i prolazile, tako su ih pratile brojne "orijentalne plesačice" (Jasmina Andrašek, Branka Božić, Branka Cvetković, Marija Čikara, Biserka Fresl, Zdenka Japec, Silvija Kalšan, Tina Klak, Stanka Košćak, Zdenka Merčep, Željka Spinčić, Carmen Stepić, Ivana Štrbac) te jedan Eunuh, Beg i Sheik (Mario Magaš, Bernard Homan, Davor Lahnit).

U duhu Orijenta, završnu pjesmu otpjevala je Carmen Stepić uz pratnju Željke Spinčić i koreografiju spomenutih "orijentalnih plesačica". Uslijedilo je druženje publike i maski uz nezaobilazne krafne i domjenak.

Ovim originalnim koncertom učenici i djelatnici škole pokazali su još jednom kako se uz malo volje i truda može dobro zabavljati i zadržati već godinama vedar i originalan fašnički duh. Bilo je to još jedno nezaboravno fašničko ludovanje. Stoga, neka slike govore i ovaj puta više od riječi i imena.

I.H.

 

Prva likovna kolonija Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i Ogranka Matice hrvatske

Promotivni koncert samoborskih udaraljkaša

Glazbena škola Ferdo Livadić održala tematski koncert naziva Sezame-zezame, otvori seeee!

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002