29.09.2011.

Samoborska glazbena jesen - dodjela nagrada i Večer pobjednika

Nagrađena originalnost i profesionalnost

Samoborska glazbena jesen - dodjela nagrada i Večer pobjednika

Najnapetiji dio Samoborske glazbene jeseni je proglašenje pobjednika natjecanja Ferdo Livadić. Ove godine za naslov pobjednika borilo se sedam pojedinaca i kvartet gitara Leggero, a nakon njihovih nastupa prosudbenoj komisiji nije bilo lako odabrati najbolje. No, odluka je morala pasti pa su ove godine laureati harmonikaš Ivan Šverko i udaraljkašica Aleksandra Šuklar. Odlučila je to većinom glasova prosudbena komisija koju su činili Vladimir Kranjčević (predsjednik), Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk i Krešimir Seletković.

Predsjednik Vladimir Kranjčević istaknuo je kako je svaki od osam kandidata na natjecanju imao poseban portet i osobnost, a zajedničko svima bio je profesionalni pristup i ozbiljnost programa. Pri tome je pobjednik Ivan Šverko imao kompletnu umjetničku osobnost, veliki muzikalitet i sjajnu tehničku spremu i zato je izabran kao najbolji. Aleksandra Šuklar nevjerojatno maštovito, plastično i s lijepim tonom na vibrafonu je izvela skladbu Igora Lešnika 20 Years Later, istaknuvši najbolje karakteristike svog instrumenta i zato je zaslužila nagradu.

Ivanu Šverku tako je pripala nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup pa mu je na završnoj večeri pobjednika 28. rujna uručena statua Kišobran kiparice Mirte Čakanić, kao i ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe Adria banke, koji mu je uručila voditeljica samoborske poslovnice Irena Franceković. Uz to, kao pobjedniku natjecanja, Ivanu Šverku osiguran je i samostalni koncert na 37. izdanju Samoborske glazbene jeseni, a organizatori mu daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Mladena Tarbuka te koncert s ansamblom Cantus u ciklusu "Cantus ansambl & Lisinski“ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Aleksandri Šuklar pripala je nagrada Grada Samoboru za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora pa joj je, uz statuu Kišobran, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić uručio ček u iznosu 10.000 kuna. Nkjoj će također biti omogućen samostalan nastup na festivalu sljedeće godine.

Na nagradama su čestitali umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić, koji je još jednom istaknuo ideju da hrvatski skladatelji pišu skladbe za mlade glazbenike, te izvršna direktorica Renata Glojnarić, koja je zahvalila pokroviteljima nagrada te svim ostalim pokroviteljima i sponzorima što pomažu ovaj festival.

U nastavku pobjedničke večeri u franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja u Samoboru nastupile su prošlogodišnje pobjednice Kvartet Klang. One su, uz Cantus ansambl, praizvele skladbu Berislava Šipuša "...un viaggio verso le luci di Amaraath, la stella del ritorno...", posebno pisano za njih i ovaj festival. Nakon toga Cantus ansambl svirao je skladbe Borisa Papandopula, Sanje Drakulić i Mirele Ivičević.

Na kraju večeri pobjednik Ivan Šverko rekao je kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je u Samoboru osvojio ovu nagradu i što će nastupiti s recitalom i sljedeće godine. Tome se raduje i vidi novu priliku za promociju svog instrumenta, osobito u kontekstu što će biti pisana i posebna kompozicija za njega i Cantus ansambl. Dodao je kako su natjecanja jedan od načina promoviranja harmonike kao specifičnog instrumenta i zato je sudjelovao na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Pri koncipiranju programa za nastup na Samoborskoj glazbenoj jeseni, obzirom da se o harmonici manje zna, uzeo je u obzir različite stilove i ono što je napisano za harmoniku kao koncertni instrument te izveo više djela nego što bi na nekom drugom koncertu.

Alesandra Šuklar rekla je da skladbu Igora Lešnika 20 Years Later već izvodi na svojim nastupima i na natjecanjima, a i sada ju je iskoristila na ovom natjecanju, jer je to zaista sjajna skladba i velika joj je čast što je upravo zbog nje dobila ovu nagradu. Drago joj je i što je na ovom natjecanju u ovoj jakoj konkurenciji, a najvažnije joj je bilo da dobro odsvira svoj nastup.

Tako je završilo 8. izdanje međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika do 26 godina starosti za nagradu Ferdo Livadić, a uvjereni smo da će svi kandidati, i nagrađeni i oni koji to nisu postali, sljedećih godina dokazati svoj glazbeni potencijal te da će im Samoborska glazbena jesen ostati u lijepom sjećanju, jer je jedan od rijetkih festivala u Hrvatskoj koji pruža mogućnost afirmacije mladim glazbenicima.

M.Š.

 

Samoborska glazbena jesen - dodjela nagrada i Večer pobjednika

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002