06.10.2011.

SGJ - koncert dvoje pobjednika natjecanja Ferdo Livadić - Petrita Çekua i Marije Kuhar Šoša

I predsjednik zadovoljan

SGJ - koncert dvoje pobjednika natjecanja Ferdo Livadić - Petrita Çekua i Marije Kuhar Šoša

Poveznica između gitarista Petrita Çekua i sopranistice Marije Kuhar Šoša je Samoborska glazbena jesen i Natjecanje Ferdo Livadić. Naime, Petrit Çeku pobjednik je drugog izdanja ovog natjecanja 2005. godine, a Marija Kuhar Šoša dobila je nagradu 2006. za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Ove je godine ovo dvoje nagrađivanih umjetnika udružilo snage i ostvarilo izvrsnu suradnju, koju i inače u svojim programima potiče Samoborska glazbena jesen.

Koncert je počeo djelima hrvatskih autora – na početku izvedbom četiri pjesme Ivana Padovca: An den Abendstern, Die Perle, op.70, Die Sehensucht, op. 57 i In dio Ferne. Slijedile su dvije pjesme Josipa Hatzea - Lađa u noći i Serenada (u obradi Petrita Çekua), a prvi dio zaključen je skladbom Marka Ruždjaka Pođimo sada, ti i ja.

U nastavku slijedilo je Capriccio diabolico (Omaggio a Paganini) Maria Castelnuova – Tedesca u solo izvedbi Petrita Çekua te potom zajednička izvedba tri pjesme iz ciklusa Canciones amatorias Enriquea Granadosa (u obradi Darka Petrinjaka) te Siete Canciones Populares Espanolas Manuela de Fallae (u obradi Darka Petrinjaka). Kao dar publici u prepunoj samoborskoj Župnoj crkvi svete Anastazije za bis su Petrit Çeku i Marija Kuhar Šoša izveli El tralala y el punteado Enriquea Granadosa.

Koncert je pratio i predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i visoki pokrovitelj ovogodišnje Samoborske glazbene jeseni.

Po završetku programa predsjednik Josipović izjavio je kako je iskoristio slobodnu večer za dolazak na festival i na koncert dvoje sjajnih mladih umjetnika, koji su već ostvarili zavidnu karijeru. Naglasio je kako je vidljivo da je festival iz godine u godinu sve bolji i bolji, ugošćuje poznate inozemne i domaće umjetnike, a posebnu pozornost posvećuje i stvaralaštvu hrvatskih skladatelja. Stoga je predsjednik Ivo Josipović posebno pozdravio i 1. međunarodno natjecanje skladatelja, koje je pokrenula Samoborska glazbena jesen ove godine, jer smatra da Hrvatska ima kvalitetne skladatelje, kako starije tako i mlađe generacije.

Marija Kuhar Šoša bila je zadovoljna koncertom na kojem je prvi put surađivala s Petritom Çekuom, rekavši da je publika bila toliko divna i topla da je zaista bio užitak nastupiti te da se uvijek rado vraća u Samobor i zbog lijepih uspomena koje je vežu za Natjecanje Ferdo Livadić. Istaknula je kako joj je drago što su izveli djelo suvremenog hrvatskog autora.

Petrit Çeku također je bio vrlo zadovoljan koncertom, jer je to bila i njegova prva suradnja s vokalnim interpretatorom, rekavši da je bilo lako surađivati s Marijom Kuhar Šoša, jer je sjajna umjetnica. Stoga su oboje rado prihvatili prijedlog za suradnju, a Petrit se nada da će nastaviti ovakav vid suradnje s pjevačima, koliko to budu dopuštale druge obveze. Ističe kako voli nastupati na Samoborskoj glazbenoj jeseni, jer je to festival koji je odskočna daska mladim glazbenicima u njihovoj daljnjoj karijeri.

U nastavku festivala u četvrtak, 6. listopada, u župnoj crkvi svete Anastazije, od 20 sati i 30 minuta nastupit će Zagrebački vokalni ansambl Antiphonus i dirigent Tomislav Fačini, a na programu su djela Monteverdija, da Venosa i Bergama.

M.Š.

 

SGJ - koncert dvoje pobjednika natjecanja Ferdo Livadić - Petrita Çekua i Marije Kuhar Šoša

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002