02.10.2011.

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio ugledni londonski ansambl King's Consort

Virtuozni barok u franjevačkoj crkvi

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio ugledni londonski ansambl King's Consort

Jedan od vodećih svjetskih specijaliziranih orkestara, The King's Consort, oduševili su svojim nastupom na 36. Samoborskoj glazbenoj jeseni u subotu, 1. listopada. Predvođeni Robertom Kingom, svojim osnivačem i jednim od svjetski najpriznatijih dirigenata svoje generacije, ugledni britanski ansambl koji svira na povijesnim instrumentima, u samoborskoj franjevačkoj crkvi predstavio se programom Virtuozni barok. Jedan od najiščekivanijih programa ovogodišnje Jeseni The King's Consort su započeli Händelovim stavcima iz Muzike na vodi uz virtuoznu solo dionicu Crispiana Steele-Perkinsa na trublji, potom je uslijedio Koncert za dvije oboe u C-duru, op. 6, br. 9 Tomasoa Albinonija te za kraj prvog dijela programa Vivaldijeva Nulla in mundo pax sincera, RV 630, motet uz sopranisticu Lornu Anderson. Nastavak je ponudio interpretaciju Purcellove The Duke of Gloucester´s Trumpet Suite, potom Concerto grosso u e-molu, op. 3, br. 3 Francescoa Geminiania, a završnica sjajnog koncerta pripala je Jauchzet Gott in allen Landen, BWV 51, Johanna Sebastiana Bacha. Dugotrajni aplauz ispratio je The King's Consort na drugu etapu njihove hrvatske turneje, jer će u okviru suradnje Samoborske glazbene jeseni i Varaždinskih baroknih večeri nakon Samobora nastupiti i u Varaždinu.

The King's Consort osnovao je 1980. godine Robert King, a do sada su nastupali diljem svijeta, uvijek praćeni s posebnim zanimanjem, s obzirom da se radi o specijaliziranom ansamblu. S katalogom od 95 nosača zvuka prodanih u više od milijun primjeraka, King's Consort jedan je od najsnimanijih orkestara koji svira na povijesnim instrumentima u svijetu. Za svoje su snimke primili niz nagrada, a u njihovom impozantnom rasponu skladatelja i glazbenih stilova koje izvode su i prve svjetske suvremene izvedbe djela Händela i Purcella, za koje su primili posebne pohvale, kao i širok raspon glazbe, od Albinonija do Zelenke, potvrđujući najviše standarde u interpretiranju barokne glazbe. Nastupi na najuglednijim festivalima i stalne turneje, od Španjolske do Austrije i od Hrvatske do Meksika, svakodnevica su ansambla.

Robert King (1960.) je u trideset i više godina dinamične karijere, kroz suradnje s brojnim orkestrima i stalne nastupe diljem svijeta, zaslužio pohvale za interpretacije barokne glazbe koje ga uzdižu u sam vrh izvođenja glazbe tog razdoblja. Izdvaja se i po neuobičajeno velikom rasponu repertoara, od Bacha do Beethovena, Fascha do Finzija, Glucka do Gubaiduline, Händela do Howellsa, Mozarta do Mendelssohna, Purcella do Pärta, Rameaua do Rossinija, Schütza do Saint-Saënsa, Vivaldija do Vaughana Williamsa. Robert King bio je član Zbora koledža Sv. Ivana u Cambridgeu, od kada datira njegova solo izvedba u Durufléovom Rekvijemu, u svoje vrijeme najprodavanija koncertna snimka. Za vrijeme studija u Cambridgeu osnovao je 1980. orkestar i zbor King´s Consort, a osim aktivnog muziciranja, King je i autor Definitivne biografije o Henryju Purcellu, kao i brojnih drugih tekstova koje emitira BBC.

K.S.

 

Na Samoborskoj glazbenoj jeseni nastupio ugledni londonski ansambl King's Consort

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002