12.04.2011.

Veliki peh Amaterskog kazališta Feniks

Novi termin premijere mjuzikla Janica i Jean

Veliki peh Amaterskog kazališta Feniks

Samo dan prije prve izvedbe, na dan generalne probe, odgođena je premijera mjuzikla Janica i Jean, koja je trebala biti izvedena u srijedu, 13. travnja.

Nakon brzog oporavka glavnog glumca Hrvoja Foretića, iz Amaterkog kazališta Feniks javljaju da će se premijera održati u ponedjeljak, 18. travnja.

Kupljene ulaznice vrijede za tu predstavu.

S.S.

 
12.04.2011.

Održano međunarodno natjecanje zborova i vokalnih ansambala 1. Samoborsko zborsko protuletje

Zlatna plaketa otišla u Ljubljanu

Slavodobitnik 1. Samoborskog zborskog protuletja je ljubljanski Zbor Konservatorija za glazbo in balet. U konkunrenciji 11 zborova i vokalnih ansambala te ukupno više od 500 pjevača upravo je njihovu izvedbu ocjenjivački sud (Josip Jerković, Franc Križnar i Darko Đekić) proglasio najuspjelijom te su nagrađeni zlatnom plaketom. Srebrna plaketa također je otišla u Sloveniju, zahvaljujući nastupu Mešovitog pevskog zbora A Capella, Petrovče, dok je brončana plaketa pripala Mješovitom pjevačkom zboru Lira iz Zagreba.

U samoborskoj kino dvorani u subotu, 9. travnja, prema najavljenom programu, predstavili su se još Akademski zbor Vladimir Prelog Zagreb, Chorus Carolostadien Karlovac, Gradski zbor Franjo pl. Lučić Velika Gorica, Kulturno-prosvjetno društvo Zlatarjeve Komorni zbor Zlatar, Mešani pevski zbor Cluster KD Rak Rakek, Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski Nedelišće, Ženski vokalni ansambl Petrus Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj Petrinja i Ženska vokalna skupina župnog zbora Sv. Marko Selnica (Međimurska).

Propozicije natjecanja omogućavale su zborovima da izvode skladbe po svom odabiru, ali i zahtijevale da se mješoviti zborovi obavezno moraju predstaviti Protuletjem ili Napitnicom Borisa Papandopula, odnosno skladbom Listek pada z Vrbine Vinka Žganca za muške zborove te Sejala sam lenek Vinka Žganca za ženske zborove. Naime, jedan od ciljeva ove manifestacije je i upoznavanje s bogatom glazbenom baštinom samoborskog, prigorskog i zagorskog kraja. Ne čudi stoga da je za sve zborove bilo i obavezno završno zajedničko pjevanje izborom iz Samoborskog poliptiha I. Josipa degl' Ivellia, idejnog nositelja i umjetničkog ravnatelja Samoborskog zborskog protuletja.

Pokrovitelji i suorganizatori bili su Grad Samobor, Zagrebačka županija, Ministarstvo kulture RH i Hrvatsko društvo skladatelja, a organizaciju ovog međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova i vokalnih ansambala odlično je odradilo samoborsko Hrvatsko pjevačko društvo Jeka, koje je pokazalo da je gotovo stoljeće i pol tradicije zborskog pjevanja u Samoboru idealan temelj za ovakvu manifestaciju koja će u budućnosti sigurno još rasti.

K.S.

 
12.04.2011.

Sve je spremno za premijeru nove verzije Janice i Jeana u izvedbi AKA Rakov Potok

Janica i Jean se buju opet kušnuli

Sve je spremno za premijeru nove verzije Janice i Jeana u izvedbi AKA Rakov Potok

Pučki mjuzikl Janica i Jean autorskog dvojca Robert Škiljan – Siniša Leopold vraća se na kazališne daske! No, ovaj put ne u zagrebačkoj Komediji, gdje je uspješno živio u sezoni 2004./2005., nego u izvedbi Amaterskog kazališta Feniks iz Rakovog Potoka. Tako će Samoborci, nakon što su u priči o ljubavi sanoborske puce i francuskog vojnika prošli put mogli uživati za Dan grada 2004. godine u neponovljivoj (i neponovljenoj) izvedbi na središnjem gradskom trgu, ovaj put Janicu i Jeana moći doživjeti u novom ruhu u srijedu, 13. travnja, u velikoj dvorani Hrvatskog doma na Trgu Matice hrvatske.

Radnja pučkog mjuzikla smještena je u Samoboru, 1813. godine, u vrijeme kad se grad nalazi u sklopu Ilirskih provincija pod vlašću Napoleona. Na imanju Marice Kleščić smješteni su časnici francuske vojske, među njima i Jean Blondet, kojemu za oko zapne lijepa Janica Kleščić. U novoj glumačkoj podjeli ulogu Janice odigrat će Jana Pogrmilović, a Jeana Hrvoje Foretić. Ostale uloge pripale su Kristini Pap (Marica Kleščić), Siniši Greguriću (kapetan Bourbonne), Damiru Jaklencu (Josip Poputec), Darku Kupresu (Emile), Ivanu Papu (Marko Poputec), Nadi Forko (Katica), Alenu Jaklencu (Juraj), Stjepanu Jurinu (Janko) i Stjepanu Holetiću (Jozo).

Zahtjevan redateljski posao na sebe je preuzela Andrea Grubiša, a svirački dio posla odradit će se pod dirigentskom palicom Natka Gaberca uz nastupe Tamburaškog orkestra Petkov Breg, Tamburaškog orkestra Rakov Potok (pripremila Petra Vojvodić), Zbora glumačkog ansambla (pripremila Jana Pogrmilović) i Folklornog ansambla Mladost.

Ulaznice za premijeru nove verzije Janice i Jeana mogu se nabaviti kod članova Amaterskog kazališta Feniks, odnosno KUD-a Rakov Potok, te na blagajni kina pred početak predstave u srijedu, 13. travnja, u velikoj dvorani Hrvatskog doma (kino dvorana) na Trgu Matice hrvatske.

K.S.

 
12.04.2011.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Jasenka Rasola, ukupno jubilarna stota u samoborskoj foto galeriji

Paradoksi ljudskog ponašanja kroz botaničke fotografije

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Jasenka Rasola, ukupno jubilarna stota u samoborskoj foto galeriji

Neformalno, prijateljski, kao da se radi o uobičajenom vikend-druženju poznanika koji su se sreli kako bi nedjeljno popodne proveli uz kavicu i šetnju Samoborom pa usput popričali i o fotografiji, tako je izgledalo otvorenje najnovije izložbe u Foto galeriji Lang. Ništa neobično za nepretencioznost koju već godinama gaji Želimir Koščević u svom malom, ali u foto krugovima i već pomalo kultnom prostoru u Langovoj 15. Međutim, zna li se da su Botaničke fotografije Jasenka Rasola jubilarna, stota izložba u Foto Galeriji Lang, tada čitava priča oko "tihog otvorenja" dobiva određenu začudnu komponentu. Možda da je itko od predstavnika Grada pokazao interes za veliki jubilej ove, u hrvatskim krugovima, jedinstvene galerije, tada bi se možda i održalo koje prigodno slovo. Ovako, čemu? Okupljenim zaljubljenicima u fotografiju ionako je sve bilo jasno.

Kako god bilo, ostaje činjenica da se od nedjelje, 10. travnja u prostoru Foto galerije Lang može razgledati izložba fotografa Jasenka Rasola, educiranog na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i fotografskom odjelu Glasgow University. U Samoboru se predstavio fotografijama nastalim 2009. godine u zagrebačkom Botaničkom vrtu. Kako je svojevremeno sam pojasnio, ovom serijom fotografija želio se pozabaviti paradoksom ljudskog ponašanja – s jedne strane je višegeneracijsko djelovanje ljudi na "uređenju" i "upristojenju" prirode kroz dosljedno uništavanje svake raznolikosti, dok se s druge strane stvaraju umjetne oaze raznolike flore i faune, poput zooloških ili botaničkih vrtova.

- Svijet što uzbuđeno dahće u objektivu Rasolova aparata zelen je i siv, metalan i klorofilan, trošan, vremenom nagrižen do granica upotrebnog i svjež, tek propupao. Novonastala nerazdruživost povezanih sudbina živog i neživog, aktera i scenografije, izolirana je u krupnom planu. Uočivši njihove tajne veze autor ih, poput svjedoka na vjenčanju, dovodi pred oltar ili, konkretno, pred brojne matičare čije kvalificirane ljudske oči izložene prizoru na harmoniju kadra potvrđuju logiku apsurda. A oni, stanovnici prostora pod staklenim krovovima, nakon uvodne ceremonije, uzimaju mikrofon i umjesto zavjeta upućuju proglas: Život je ovdje, a ne negdje drugdje. Možda za lava kavez znači smrt, naša je zemlja Botanički vrt! – pojasnio je pak u predgovoru izložbi Boris Greiner.

Fotografije Jasenka Rasola u Samoboru se mogu razgledati do 24. travnja, a potom slijedi izložba talijanske autorice Norme Rossetti naziva Scampia – sjeverno od Napulja. Otvorenje je zakazano za nedjelju, 15. svibnja, točno u podne. Također, Foto galerija Lang je započela s posebnim programom projekcije filmova o fotografima, povijesti fotografije i fotografskim temama te dodatnim programom iz područja suvremene umjetnosti. Projekcije prate tekuće izložbe i održavaju se subotom od 17 do 19 sati.

K.S.

 

Veliki peh Amaterskog kazališta Feniks

Održano međunarodno natjecanje zborova i vokalnih ansambala 1. Samoborsko zborsko protuletje

Sve je spremno za premijeru nove verzije Janice i Jeana u izvedbi AKA Rakov Potok

U Foto galeriji Lang otvorena izložba Jasenka Rasola, ukupno jubilarna stota u samoborskoj foto galeriji

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002