26.05.2011.

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Marije Mapilele 100 bisera iz dječjih glava

Djeca liječe dušu

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Marije Mapilele 100 bisera iz dječjih glava

Da može, samoborska Gradska knjižnica rastegnula bi se još nekoliko metara u dužinu i širinu kako bi bez problema primila sve koji dođu na njena zanimljiva događanja. Nažalost, još tako siguran i rastezljiv materijal nisu izmislili, ali su još naši stari smislili poslovicu – gdje čeljad nije bijesna ni kuća nije tijesna. Dokaz tome bilo je i predstavljanje knjige Marije Mapilele 100 bisera iz dječjih glava te izložba Zrinke Ostović, jer su se svi okupljeni 25. svibnja na Odjelu za odrasle uspjeli smjestiti kako bi poslušali mudra dječja razmišljanja i razgledali prigodne ilustracije.

Bilo im je itekako zanimljivo, jer ih je uveseljavao i Klaun Ludek (tj. Zoran Vukić), kojem je u intereptaciji zgoda iz knjige pomagala Draženka Robotić, djelatnica knjižnice, ali i kolumnistica portala www.sretnodijete.net, kojeg je pokrenula i uređuje autorica knjige. Stoga, umjesto prepričavanja i izdvajanja dječjih bisera, preporuka je da sami odete na tu stranicu i nasmijete se (jer smijeh je najbolji lijek), a upijete i brojne savjete vezane uz trudnoću, roditeljstvo i odgoj djeteta.

Nakon što je prikazan prilog iz emisije Dobro jutro Hrvatska, autorica knjige Marija Mapilele pojasnila je na predstavljanju knjige kako je nakon rođenja djece počela zapisivati njihove bisere, a onda je pokrenula već spomenuti portal, na kojem je jedna od rubrika Fore i fazoni autentična riznica dječjih izjava objedinjenih u knjizi. No, neiscrpnu inspiraciju za daljnje zapisivanje pronašla je i na poslu, budući da radi u produženom boravku u OŠ Bogumila Tonija i u svakodnevnom je kontaktu s djecom. Na taj način, rekla je Marija Mapilele, nije se odrekla novinarstva kojim se prije intenzivno bavila, već se počela baviti poslom za koji se i školovala, dok portal uređuje u svom dvorištu u Rudama, gdje se skrasila s obitelji nakon preseljenja iz Zagreba.

I Zrinka Ostović je napustila Zagreb i otišla u Senj te je suradnica portala "sretno dijete" pa je i ilustrirala knjigu 100 bisera iz dječjih glava. Na predstavljanju je još rekla da ilustrira knjige, udžbenike, slikovnice i priručnike, a svoj opus započela je sa stripovima, koji joj su objavljeni u Hrvatskoj i inozemstvu. Tijekom predstavljanja ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković najavila je da će ilustracije Zrinke Ostović tijekom ljeta biti postavljene na dječjem odjelu samoborske Gradske knjižnice.

Ugodna atmosfera s predstavljanja nastavljena je i nakon službenog završetka, kada su brojni željeli da im se autorica osobno potpiše. Naša je preporuka da si nabavite knjigu, jer sigurno će to i vama biti najsretniji dan u životu (kako glasi jedna priča Marije Mapilele pročitana u knjižnici).

M.Š.

 
26.05.2011.

Koncert Si Rudari dobri gospodari KUD-a Oštrc u kino dvorani

Vez plesova i pjesama

Rudari su opet aktivni. Prije tradicionalne Rudarske greblice početkom srpnja, KUD Oštrc je kao svojevrsnu uvertiru i najavu te manifestacije svim svojim poklonicima i prijateljima podario koncert Si Rudari dobri gospodari u samoborskoj kino dvorani. Gotovo je nepotrebno napominjati da je dvorana bila puna i da je publika aktivno pratila svaki ples i napjev, jer je to uvijek slučaj s koncertima KUD-a Oštrc. Tijekom večeri članovi Oštrca izvezli su lijepi vez preko cijele Hrvatske - od pjesama iz Posavine te običaja krštenja mošta u samoborskom kraju na Martinje i dječjih igara iz Samobora, preko starih splitskih plesova, pjesama i plesova iz Turopolja pa do slavonskih plesova i motiva iz Međimurja. Na samom kraju skoknuli su preko Mure i Drave do sjevernih nam susjeda da bi prikazali i vrlo atraktivne pjesme i plesove Hrvata u Mađarskoj. U međuvremenu održana je i modna revija nošnji samoborskoga kraja koju je priredila Katica Tkalčić.

Za cijeli ovaj koloplet zaslužni su svi članovi KUD-a Oštrc, od onih starijih do mlađih, tj. folklorni ansambl, stariji tamburaški orkestar, mlađa folklorna skupina, mlađi tamburaški orkestar, kao i mlađa dječja folklorna skupina OŠ Rude. Za njihovu odličnu izvedbu zaslužni su voditelj folklornog ansambla i umjetnički voditelj KUD-a Goran Ivan Matoš, voditelj tamburaškog orkestra Tomislav Jozić, voditeljica pjevanja folklornog ansambla Tina Klak, voditelj mlađeg tamburaškog orkestra Miroslav Regović te voditeljica mlađe folklorne skupine KUD-a Oštrc i dječje skupine OŠ Rude Antonija Cvetković, a koreografija dječjih igara zasluga je Ivane Đurđević, uz glazbenu obradu Mihaela Lehpamera.

Vodstvo KUD-a Oštrc zahvalilo je Gradu Samoboru i Pučkom otvorenom učilištu na pomoći pri organizaciji koncerta te Katici Tkalčić na pripremi revije, a predsjednik Goran Štengl na kraju je sve pozvao u Rude od 1. do 3. srpnja na 26. Dane rudarske greblice.

M.Š.

 

U samoborskoj knjižnici predstavljena knjiga Marije Mapilele 100 bisera iz dječjih glava

Koncert Si Rudari dobri gospodari KUD-a Oštrc u kino dvorani

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002