01.01.2011.

U župnoj crkvi sv. Anastazije održan Božićni koncert HPD Jeke

Dobro začinjena raskoš

U župnoj crkvi sv. Anastazije održan Božićni koncert HPD Jeke

Vjerojatno su se mnogi, zaslijepljeni silnim blještavilom i zaglušeni stranim božićnim hitovima, ovih blagdana pitali: gdje se krije taj toliko nam potreban božićni mir? Neki su taj mir osjetili u utorak, 28. prosinca, na tradicionalnom Božićnom koncertu HPD Jeke u župnoj crkvi sv. Anastazije.

Na programu su bile dobro nam poznate skladbe poput: Oj pastiri, Kad djeva milost dobila, Oj djetešce, Potecite pastiri, kao i neke manje poznate, ali jednako lijepe: Kada zvijezda divna, Poslušajte svi sada i Kakva je to svjetlost. Raskoš tekstova i melodija u starim hrvatskim božićnim pjesmama bila je dobro začinjena odličnom klavirskom pratnjom Tomislava Jurića, studenta Muzičke akademije u Zagrebu, smjer orgulje.

Ovaj koncert ostat će u povijesti Jeke zapisan velikim slovima, jer je po prvi puta nastupila i novoosnovana sekcija Gradski dječji zbor. Iako djeluju tek nešto više od dva mjeseca, maestro degl' Ivellio uvježbao je sa zborom dvije skladbe: Djetešce nam se rodilo i Dar Isusu - Isusov mir, uz malu podršku Mješovitog zbora. I već na ovom prvom nastupu zbora, a za većinu djece i prvom nastupu uopće, istaknulo se i pet malih solista. Svi su pjevali ritmički i intonacijski korektno, što su prepoznali i posjetitelji koncerta te male Jekaše nagradili velikim aplauzom. Tijekom pjesme Dar Isusu djeca su svojim roditeljima poklonila božićne čestitke koje su sama izradila, kako bi im se zahvalila za nesebičan trud koji ulažu u njih, dovodeći ih redovito na probe.

Maestro degl´ Ivellio probe s djecom odrađuje na vrlo kreativan i zanimljiv način, tako da djeca osim što pjevaju, izrađuju i svoja ritmička pomagala, poput zvončića i šuškalica, a uče i osnove solfeggia. Zbor i dalje prima nove članove pa im se zaintreresirana djeca mogu pridružiti već na probi u utorak, 11. siječnja, u 16 sati.

Ovakvi koncerti odlična su prilika da se publici predstavi vrlo atraktivna, a, nažalost, sve više zapostavljena hrvatska kulturna baština. U ovoj sveopćoj globalizaciji, gdje nam se u ime napretka pokušava naturiti sve i svašta, samo o nama ovisi kako ćemo sačuvati ono izvorno naše. A naša je svaka riječ, svaka pjesma, svaka tradicija, svaka crkva i svake jaslice koje su naši stari kroz tisućljetnu povijest uspjeli sačuvati za nas. Pitanje je hoćemo li to mi uspjeti sačuvati i za našu djecu.

Jekaši tu veliku škrinju neprocjenjivog blaga iz godine u godinu stavljaju u jaslice kao dar Isusu, a puni optimizma, uzdajući se i u svoje najmlađe, vjeruju da će kulturno odgojiti i novi naraštaj pjevača, koji će to znati sačuvati.

Lidija Mezdić

 

U župnoj crkvi sv. Anastazije održan Božićni koncert HPD Jeke

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002