17.01.2011.

U Foto Langu predstavljena izložba Ane Opalić naziva U stvari...

"Blagdanska idila" uz lignje i čavrljanje

U Foto Langu predstavljena izložba Ane Opalić naziva U stvari...

Nova sezona u Foto galeriji Lang započela je u nedjelju, 16. siječnja, otvorenjem izložbe Ane Opalić, kojom je sasvim jasno najavljen i iskorak kojeg je programski savjetnik Želimir Koščević predvidio za Foto Lang u novoj godini. Naime, dubrovačka fotografkinja predstavila se u Samoboru izložbom naziva U stvari..., spojem video rada i komplementarnih mu fotografija koje zainteresiranima nudi uvid u "obiteljsku blagdansku idilu". Naime, autorica i njena majka snimljene su kako na Badnjak večeraju u nekom šatoru, uz zvuke glazbe s radija, izmjenjujuću tu i tamo koju rečenicu uz porciju lignji.

- No, da li je sve baš tako crno? Da li bi zaista prvo primijetili sve ono što naizgled nedostaje da nam božićni pjesmuljci u pozadini i naslov ne poručuju da se radi o blagdanskom obroku? Ili bi prvo primijetili ono što je imanentno samoj snimci, "atmosferičnost" prizora u kojem se usprkos nepromijenjenosti kadra odvija radnja na nekoliko nivoa. Između zaokupljenosti jelom, škrtosti prozborenih riječi i pogleda koji se gotovo uopće ne susreću odvija se neverbalna komunikacija umjetnice i majke (koja kulminira u spontanom smijehu u koji prasnu u isti mah), a gibanje ljudi i prometa koje se u zamagljenim oblicima nazire kroz vidljiva dva prozora izmjenjuje se s mijenama osvjetljenja i daje cjelokupnom prizoru neku mekoću i blagost. Nježna iskrzana svjetlost zapravo zamjenjuje sve neizrečeno, kao i kod nekoliko pozadina Aninih portreta majke komplementarnih videoradu – pojasnila je Rozana Vojvoda u predgovoru izložbi koja je postavljena do 6. veljače.

Dakle, video rad prate i fotoportreti autoričine majke, a upravo će spoj filma i fotografije biti obilježje Foto Langa u 2011. godini. Foto galerija Lang, naime, uskoro započinje s posebnim programom filmova o fotografima, povijesti fotografije i fotografskim temama te dodatnim programom iz područja suvremene umjetnosti. Projekcije će biti svake subote od 17 do 19 sati tijekom redovnog vremena tekuće izložbe, a prve projekcije kreću u subotu, 5. ožujka. Naredna pak izložba u Foto Langu bit će ona Dražena Lapića, u nedjelju, 27. veljače.

K.S.

O autorici

Ana Opalić rođena je u Dubrovniku 1972. godine i spada među najistaknutije fotografe mlađe generacije u Hrvatskoj. Diplomirala je 1997. na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a fotografije samostalno izlaže od 1991. godine. Kao stipendistica UNESCO-Aschbers stipendije boravila je u Kataloniji i Irskoj. Zajedno s fotografom Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na 50. Bienallu u Veneciji 2003. godine. Djela joj se nalaze u kolekciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galeriji umjetnina u Splitu te u privatnim kolekcijama, a aktivna je u popularizaciji i promociji fotografije kroz projekt stvaranja on-line foto galerije Suvremene hrvatske fotografije (/www.croatian-photography.com).

 

U Foto Langu predstavljena izložba Ane Opalić naziva U stvari...

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002