27.06.2011.

Izložba Nepoznati reljefni friz Samoborskog ciklusa Zlatka Price

Predstavljen do sada nepoznati Prica

Izložba Nepoznati reljefni friz Samoborskog ciklusa Zlatka Price

Akademik Zlatko Prica ponovno je povezao dva naroda i dva grada. Povod tome bilo je ovaj put obilježenjavanje 95. godišnjice njegova rođenja, a Zaklada Zlatko i Vesna Prica (koja skrbi o umjetnikovoj ostavštini) organizirala je izložbu u Maloj dvorani Galerije Prica. Posjetitelji je mogu razgledati do 30 lipnja u radno vrijeme Galerije od 10 do 18 sati.

Iako bi mogli pomislili da se o maestru Prici već sve zna i da je njegov opus poznat širokoj publici, izložba Nepoznati reljefni friz Samoborskog ciklusa pokaza je da to nije tako. Kao što i sam naziv kaže, pred posjetiteljima se pojavljuje očuvan Pricin reljefni friz izrađen u metalu otkriven u proljeće 2010. godine u jednoj zagrebačkoj bivšoj tvrtki, o čemu će stručnjaci sljedećih mjeseci i godina imati što za reći.

Otvorenje izložbe, uz ostale goste i uzvanike, nazočili su europski i mađarski parlamentarac te pročelnik za kulturu u Gradu Pečuhu dr. Peter Hoppál, umirovljeni dogradonačelnik i voditelj UNESCO-ova ureda u Pečuhu dr. Jenő Ujvári, jezikoslovac Ernest Barić, kao i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp, Pricina supruga Jasmina Jugo Prica, a sa samoborske strane zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić i predsjednica Zaklade Marica Jelenić.

Govornici su napravili sponu između obljetnice rođenja maestra Price, koji je povezao dva grada i dvije države, s Danom državnosti i s okončanjem pristupnih pregovora Europskoj Uniji i utiranja puta europskoj budućnosti Hrvatske. Pri tome je dr. Hoppal istaknuo zadovoljstvo što su pregovori okončani za vrijeme mađarskog predsjedavanja Unijom, jer su Mađari pružili veliku podršku Hrvatskoj na tom putu. Govornici su na otvorenju izložbe istaknuli i značenje opusa akademika Prica, u kojem će posebno mjesto naći i reljefni friz. Upućene su zahvale svima koji su dali doprinos u očuvanju vrijednosti Pricina rada u obje gradske uprave i formiranja Zaklade, u kojoj posebnu ulogu ima likovna kolonija u Taru gdje borave i razvijaju se mladi umjetnici.

U glazbenom dijelu programa nastupio je kvartet klarineta Glazbene škole Ferde Livadića u klasi prof. Vesne Radinčić.

M.Š.

 
27.06.2011.

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Sazrelo novih šestero samoborskih glazbenika

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Školsku godinu 2010./11. završnim javnim ispitima u Galeriji Prica od 6. do 8. lipnja zaključilo je šest maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić. Niz maturskih koncerata otvorili su u ponedjeljak, 6. lipnja maturanti puhačkog odjela GŠ: u 18:30 sati Antonio Škiljan, rog (prof. Zoran Katić), a u 19:30 Andrija Roko Vušković, saksofon (prof. Tomislav Žužak), obojica uz klavirsku pratnju prof. Tine Klak. Antonio Škiljan, ujedno i prvi kornist koji je ovom prilikom maturirao na GŠ Ferdo Livadić, predstavio se, uz obradu za rog solo stavaka Minueto I i II iz 1. suite za violončelo solo, BWV 1007, Johanna Sebastiana Bacha, pretežito romantičnim i suvremenim skladbama za rog i klavir Franza Josepha Straussa, Camillea Saint-Saënsa i Rudolfa Matza. Andrija Roko Vušković izveo je pak zahtjevne suvremene skladbe za alt-saksofon, solističke ili uz pratnju klavira, skladatelja Paula Crestona, Eugènea Josepha Bozze, Krešimira Seletkovića i Claudea Pascala, a kao večernji dodatak iznenađenja nastupio je višestruko nagrađivani Samoborski kvartet saksofona – SaKS (Karlo Mlakar, Domagoj Ivanković, prof. T. Žužak, umjesto spriječenog Marka Rušnova, i A. R. Vušković) temperamentnom skladbom Grčka suita Pedra Itturaldea.

Maturantica solo pjevanja Odjela za teoriju i solo pjevanje, Maja Cipek (prof. Branka Cvetković), nastupila je u utorak, 7. lipnja, u 18:30 sati, uz klavirsku pratnju prof. T. Klak, a na programu su bile solo popijevke i arije od ranog baroka pa sve do suvremenih hrvatskih skladatelja, redom: Andrea Falconieri, Giovanni Battista Pergolesi, Johannes Brahms, Enrique Granados, Sergej Vasiljevič Rahmanjinov, Ivana Lang, Tomislav Uhlik, Joseph Haydn i Domenico Gaetano Donizetti. Posljednju skladbu na programu, ariju Orsinija Il segretto per esser felici iz Donizettijeve opere Lucrezia Borgia, M. Cipek izvela je uz suradnju svojih kolega – učenika solo pjevanja: Ines Buretić, Viktorije Đurđek, Valentine Mezdić, Mateje Mužinić, Ivana Sedaka Benčića, Daniela Cvetkovića, te njihove profesorice, B. Cvetković, pruživši tako atraktivni vokalni finale ovog maturskog koncerta.

Istu večer, u 19:30 sati, završni javni ispit održala je harmonikašica Katarina Roščak (prof. Gordana Šuštić), sa stilski raznovrsnim programom djela Hansa Brehmea, Johanna Sebastiana Bacha, Vladimira Zubitskog, Domenica Scarlattija i Miroslava Miletića, a za dodatak je pozvala svoje drage kolege i suradnike u kvartetu harmonika, Maju Dugandžić, Josipa Staneca i Marija Žugčića, te su zajedno izveli Rusku minijaturu Evgenija Derbenka.

U srijedu, 8. lipnja, u 18:30 sati završni ispit održala je Lana Šaban, brač (prof. Petra Vojvodić; uz klavir: Marija Čikara, prof.), a izvodila je djela za brač i klavir Dražena Varge, Antona Arenskog, Dmitrija V. Smirnova i Zdravka Šljivca. U izvedbi zadnje skladbe na programu, Folklorna impresija Zdravka Šljivca, Lani Šaban su se pridružili njeni kolege – učenici GŠ, svi inače vrijedni i nagrađivani članovi Ansambla tambura GŠ (voditeljica: prof. P. Vojvodić): Josip Blašković, 3. sr., sa bugarijom i Valentina Mezdić, 1. sr., sa čelom. U 19:30 sati iste večeri ovu seriju završnih ispita maturanata GŠ Ferdo Livadić zaključila je svojim nastupom violinistica Marija Župančić (mentori: prof. Anđelko Krpan i prof. Ivana Žuljević; uz klavir: Renata Hil, prof.). Na programu su bila djela standardnog violinističkog repertoara: od Johanna Sebastiana Bacha, preko Charlesa Dancle, Niccolòa Paganinija, Henrija Vieuxtempsa, zaključno sa suvremenim hrvatskim skladateljem (Fran Lhotka).

Ovom javnom ispitnom tjednu pred stručnom komisijom pojedinih odjela GŠ, roditeljima, prijateljima, te ostalim ljubiteljima klasične glazbe, prethodio je koncert maturanata održan u ponedjeljak, 30. svibnja u Dvorani Glazbene škole (na dan rođenja Ferde Livadića, op. a.), s početkom u 19.30 sati, na kojem su s odabranim skladbama iz svog ispitnog programa nastupili: Lana Šaban, Maja Cipek, Andrija Roko Vušković, Antonio Škiljan i Katarina Roščak (uz klavir: Marija Čikara, prof. i Tina Klak, prof.).

Tatjana Gaćeša

 

Izložba Nepoznati reljefni friz Samoborskog ciklusa Zlatka Price

Završni koncerti maturanata Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002