05.04.2011.

Samobor ugostio ponajbolje kazališne amatere Zagrebačke županije

Samoborcima četiri nagrade, Zelinjanima najbolja predstava

Samobor ugostio ponajbolje kazališne amatere Zagrebačke županije

Najbolja predstava 14. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije, kojoj je Samobor bio domaćin prvog travanjskog vikenda, je predstava Štefice Fanjek Štefek soldat u izvedbi Kazališta ZAMKA iz Svetog Ivana Zeline. Odluka je to tročlanog povjerenstva (režiseri Robert Raponja i Vladimir Gerić te glumac Dubravko Sidor), koje je procijenilo da je komedija o smušenom Štefu kojeg poručnik Milojko Karanović uzima na službu u svoju kuću sa zadatkom čuvanja časti njegove žene, najuspjelija od 11 odgledanih predstava. Čak pet predstava bilo je sa samoborskog područja, a među njima je pak najuspjelija, prema mjerilima povjerenstva, Harper Regen britanskog autora Simona Stephensa u izvedbi Amaterskog kazališta POU Samobor. Tako je priča o četrdesetogodišnjakinji, koja u dvodnevnom "bijegu" od kuće istražuje sebe i svoje odnose s najbližima, nagrađena za režiju (Miroslav Burić), najbolju žensku ulogu (Maja Ivčić kao Harper Regan), najbolju mušku ulogu (Vjekoslav Leonard Prčić kao muž Seth, koju dijeli s Mariom Dukarićem za ulogu Štefeka u Štefeku soldatu) te najbolju mladu glumicu (Anja Šintić kao kćer Sarah).

Za najbolje sporedne ženske uloge nagrađene su još ex equo Danica Bejuk i Mari Ivica za uloge u Štefeku soldatu, a za najbolju mušku sporednu ulogu Juraj Fruk za ulogu u predstavi Kad se dvoje vole KUD-a Danica iz Bedenice. Također, za pojedine aspekte kazališnog izričaja nagrađeni su i pohvaljeni još i Mirjana Jelašac, Zorica Jandras, Antonija Maleković, Dramska sekcija KUD-a Pleso i Marija Marinčić.

Na smotri je ukupno odigrano 11 predstava kazališnih amatera s područja Zagrebačke županije. Samo otvorenje pripalo je Georges Feydeauevoj predstavi Gospon lovac, koju AK Feniks KUD-a Rakov Potok u svom kratkom vremenu djelovanja svakom izvedbom prezentira sve uigranije. Bogat subotnji program započet je još jednim samoborskim predstavnikom. ALK Lutonjica Toporko predstavilo se maštovitom Vrtnom operom, u kojoj su personificiranim vrtnim alatkama oživjeli dvorske likove u klasičnoj ljubavnoj priči upotpunjenoj pjevnim dijelovima.

Udruga žena Brdovčanke predstavile su se Rođendanom, scenskim uprizorenjem malog rođendanskog slavlja koje obiluje razgovorom i karakterističnim tračem te predstavom Tužna snaha. Za one koji se pitaju, snahina tuga događa se za vrijeme dok joj je muž na privremenom radu u Njemačkoj, a ona je ostala živjeti s njegovim roditeljima. Dramska sekcija KUD-a Danica iz Bedenice predstavila se predstavom Kad se dvoje vole, ljubavnom pričom o Ružici i Mileku iz susjednog sela te njihovoj zabranjenoj vezi. Dramska sekcija velikogoričkog KUD-a Pleso odigrala je Do je gazda pri iže, a Dramska sekcija KUD-a Kupljenovo predstavila se predstavom Ivek ima pucu.

Osim u višestruko nagrađenoj Harper Regan, Amatersko kazalište POU Samobor svoje je glumačke snage podijelilo na još dvije predstave. Planetarijom Miroslava Krleže ponudilo je dojmljivu prezentaciju završnog dijela Balada Petrice Kerempuha kroz kajkavsku bujicu Miroslava Burića u naslovnoj ulozi i vrlo uigrane Coprnice (Sara Čučić, Aleksandra Keresman, Josipa Kovačević i Jasmina Marić). Instrukcijom Eugena Ionescoa Samoborci su se pak još jednom okušali i u teatru apsurda uz Profesora (Vedran Bokor), Mladu učenicu (Marija Marinčić) i Služavku (Mateja Librić) i praćenje gradacije nasilja, od verbalnog do fizičkog. Svakoj od samoborskih predstava poklonit ćemo više zasluženog prostora nakon njihovih službenih premijera.

Organizator 14. Smotre kazališnih amatera bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji Zajednica KUU Zagrebačke županije i Grad Samobor.

K.S.

 

Samobor ugostio ponajbolje kazališne amatere Zagrebačke županije

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002