05.02.2011.

U Samoboru otvorena izložba Pécs - Fünfkirchen - Pečuh... diverCity - curioCity – intenCity

Život u europskom kulturnom krugu

U Samoboru otvorena izložba Pécs - Fünfkirchen - Pečuh... diverCity - curioCity – intenCity

Često smo i mi na našim stranicama prenosili misli da kultura spaja narode, a najnoviji dokaz tome je izložba "Pécs - Fünfkirche - Pečuh... diverCity - curioCity – intenCity, Europska prijestolnica kulture 2010.", u organizaciji Županijskog muzeja Janus Pannonius iz Pečuha i Galerije Prica. Naime, Pečuh i Samobor su gradovi prijatelji, a dodatna spona ovom projektu je njemačka nit u vidu Državnog muzeja Berlina i Njemačkog kulturnog foruma za istočnu Europu u Potsdamu. Stoga je prostor Galerije Prica bio prostor okupljanja i povezivanja tri države i njihovih gradova. U ime Grada Samobora okupljene su pozdravili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana-Marija Crnojević i kustosica Galerije Prica Nikolina Mahović.

Slijedio je pozdrav Tamása Szalaya, izvršnog direktora projekta "Pečuh – europski grad kulture 2010.", koji je istaknuo multikulturalnost tog projekta. U nizu manifestacija prošle godine u Pečuhu istaknula se i ova izložba, koja je nakon Pečuha bila postavljena u Berlinu, a sada je došla u Samobor te time istaknula prijateljske veze, rekao je Szalay, koji je svoj govor pročitao na hrvatskom jeziku. Isti trud da govor pročita na hrvatskom jeziku uložio je i dr. Wolfgang Kessler, predsjednik njemačkog kulturnog foruma za istočnu Europu iz Potsdama. On je istaknuo da forum ima zadaću predstaviti dio njemačke kulture u svim pokrajinama i državama u kojima su u prošlosti živjeli Nijemci pa su među njima Mađarska i Hrvatska, a kod nas se osobito ističe područje Slavonije i Osijeka. Istaknuo je i brojne Nijemce koji su ostavili trag u kulturnom životu kraja u kojem su živjeli i djelovali, a najpoznatiji među njima u Samoboru je Ferdinand Wiesner, tj. Ferdo Livadić.

Direktorica i koordinatorica za srednjoistočnu i južnu Europu Muzeja europske kulture u Državnim muzejima Berlina dr. Beate Wild u zanimljivom je izlaganju iznijela niz impresija o Pečuhu, rekavši da u gradu žive različite etničke grupe koje čine jednu cjelinu i stvaraju tijekom vremena zajedničku baštinu. Navela je da se ne smiju zaboraviti ni ljudi koji su rođeni u Pečuhu, a trag su ostavili u drugim sredinama, kao što je to slučaj s našim akademikom Zlatkom Pricom. Dodala je i kako je multikulturalnost putokaz da raznolike nacije mogu zajedno živjeti u Europi te se u duhu tolerancije međusobno upoznavati i obogaćivati.

Slijedio je pozdravni govor njemačkog veleposlanika u Hrvatskoj dr. Bernda Fischera, koji je istaknuo da se Hrvatska nalazi u zadnjoj fazi pregovora i da se uskoro treba priključiti Europskoj Uniji, ali da pritom ne treba zaboraviti da to nije Europa diplomata i birokrata, već i Europa građana, a da je zadaća političara olakšati im život pa da uskoro i stanovnici Pečuha mogu do Samobora i Samoborci do Pečuha bez pokazivanja dokumenata i papira. Dodao je i da su ove izložbe prilika da se gradovi i građani upoznaju.

Na samom kraju okupljene je pozdravio i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Iván Gábor, naglasivši otvorenost Pečuha, čestitavši autorima projekta i proglasivši izložbu otvorenom.

Izložba će u samoborskoj Galeriji Prica biti postavljena do 15. ožujka, a važna je napomena da se sve informacije o njoj na četiri jezika (hrvatski, njemački, mađarski, engleski) mogu naći na stranici www.divercity.jpm.hu.

M.Š.

 

U Samoboru otvorena izložba Pécs - Fünfkirchen - Pečuh... diverCity - curioCity – intenCity

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002