19.04.2011.

Održana premijera nove verzije Janice i Jeana u izvedbi Amaterskog kazališta Feniks

Samoborsko-francuska ljubav u doba okupacije

Pučki mjuzikl Janica i Jean autorskog dvojca Robert Škiljan – Siniša Leopold ponovno je zaživio, ovaj put izvedbom u ponedjeljak, 19. travnja, u samoborskoj kino dvorani, koju su svim zaljubljenicima u kazalište podarili vrijedni članovi KUD-a Rakov Potok, odnosno njihovog Amaterskog kazališta Feniks. Jasno, nije se radilo o kopiji predstave kakva je bila postavljena u zagrebačkoj Komediji, gdje je mjuzikl uspješno živio u sezoni 2004./2005., nego su "feniksovci", točnije redateljica Andrea Grubiša, libreto i songove prilagodili svojim mogućnostima i potrebama u čemu su se, sudeći prema dugotrajnom aplauzu publike, snašli jako dobro. Nenadana odgoda premijere (zbog bolesti glumca) koja se dogodila nekoliko dana prije ove izvedbe tako nije ostavila dubljeg traga na kvalitetu prezentacije.

Podsjetimo, radnja pučkog mjuzikla smještena je u Samoboru, 1813. godine, u vrijeme kad se grad nalazi u sklopu Ilirskih provincija pod vlašću Napoleona. Na imanju Marice Kleščić smješteni su časnici francuske vojske, među njima i Jean Blondet, kojemu za oko zapne lijepa Janica Kleščić. U novoj glumačkoj podjeli ulogu Janice odigrala je Jana Pogrmilović, a Jeana Hrvoje Foretić. Ostale uloge pripale su Kristini Pap (Marica Kleščić), Siniši Greguriću (kapetan Bourbonne), Damiru Jaklencu (Josip Poputec), Darku Kupresu (Emile), Ivanu Papu (Marko Poputec), Nadi Forko (Katica), Alenu Jaklencu (Juraj), Stjepanu Jurinu (Janko) i Stjepanu Holetiću (Jozo).

Osim glumačkih izvedbi za pohvaliti je svakako i glazbeni dio čitave priče, ansambl Tamburaškog orkestra Petkov Breg, koji je, nažalost, bio skriven iza zastora pa je tako radio "na slijepo" pod dirigentskom palicom Natka Gaberca. Mladi maestro Gaberc "uhvatio je nit" pa ovaj ansambl svakako zaslužuje i svoj izlazak pred zastor ne samo na kraju predstave, s obzirom da su "svoj dio" mjuzikla iznijeli zaista odlično u posve skučenim uvjetima pozornice našega kina. Svoj su glazbeni obol dali i mladi članovi Tamburaškog orkestra Rakov Potok (pripremila Petra Vojvodić). Bile su tu i članice Folklornog ansambla Mladost, naravno ispred zastora, s obzirom da su se predstavile plesom.

Tako su Samoborci, nakon što su u priči o ljubavi sanoborske puce i francuskog vojnika prošli put mogli uživati za Dan grada 2004. godine u neponovljivoj (i neponovljenoj) izvedbi na središnjem gradskom trgu, ovaj put Janicu i Jeana mogli doživjeti u novom ruhu, onom u koje je ovaj pučki mjuzikl "odjenulo" Amatersko kazalište Feniks. Spomenimo na kraju i da su scenografija i kostimografija djelo Jadranke Jaklenec, koreografiju potpisuje Jana "Janica" Pogrmilović, vizažistice su bile Tihana Frančić i Ana Mogulić, za rasvjetu je brinuo Ivo Gregurić, a za ton Tomislav Noršić.

K.S.

 
19.04.2011.

Fotoklub Klik prigodnom izložbom i skupštinom obilježio svoju prvu godinu djelovanja

Ove godine i na svjetskoj foto karti

Fotoklub Klik prigodnom izložbom i skupštinom obilježio svoju prvu godinu djelovanja

Klik - i ode godina. Tako je to u slučaju foto-majstora iz svetonedeljskog Fotokluba Klik, koji je u malogoričkom društvenom domu 16. travnja svoj prvi rođendan proslavio izložbom jednogodišnjeg dostignuća svoga članstva i redovitom godišnjom skupštinom.

Izložba, koju je u nazočnosti pedesetak članova, na čelu s predsjednicom kluba Željkom Šabarić, otvorio predsjednik Gradskog vijeća Freddy Burić, pokazala je život u 24 slike. Profesor fotografije Branimir Butković poručio im je da budu ustrajni u svom napretku, jer je fotografija igra na duge staze, a izloženi radovi pokazuju da su "klikovci" u tome na dobrome putu. Pohvalio ih je i zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić, zadužen za društvenu oblast u Gradu.

I na izložbi, a i na skupštini, najviše se "klikalo". Razumljivo. Govorilo se o jednogodišnjem radu, od prve foto-radionice, preko mjesečnih web-natječaja, pa izleta koji su na svijet donijeli mnoštvo umjetničkih i dokumentarističkih fotografija do krune svega tog rada – izložbe 52 fotografije u prostorijama gradske uprave, koju je bio otvorio Marko Zirdum. O Fotoklubu Klik iz Svete Nedelje više se može doznati na www.foto-klik.org ili neposredno utorkom od 20 sati u Društvenom domu u Maloj Gorici.

Program rada za 2011. godinu je bogatiji pa je i financijski plan podebljan na 75 tisuća kuna. Iz plana izdvajamo želju za organizacijom World Wild Fotowalk-a u Svetoj Nedelji, projekta koji se svake godine odvija u isto vrijeme u cijelome svijetu. Lani je u njemu sudjelovalo 33497 fotografa iz 1112 gradova, a u Hrvatskoj se održava jedino u Zagrebu. Na taj bi način, na tom međunarodnom natjecanju, najbolje fotografije uslikane u Svetoj Nedelji obišle cijeli svijet. Nova želja Klikova vodstva je i tamna komora u kojoj bi nastajale fotografije poput izloženih na zidu malogoričkog doma. Već su i pronašli taj prostor za sebe, a uz gradski "blagoslov" stavili bi ga i u funkciju.

E.K. – radiosvn.com

 

Održana premijera nove verzije Janice i Jeana u izvedbi Amaterskog kazališta Feniks

Fotoklub Klik prigodnom izložbom i skupštinom obilježio svoju prvu godinu djelovanja

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002