12.10.2011.

Izložba našeg sugrađanina Mirana Šabića u Maloj dvorani Galerije Prica

Adaptacija u najdražoj tehnici

Izložba našeg sugrađanina Mirana Šabića u Maloj dvorani Galerije Prica

U svoj najdražoj tehnici naš sugrađanin Miran Šabić predstavlja se Samoborkama i Samoborcima te svim gostima grada. Riječ je o grafikama koja je stvarao zadnje tri godine, a izložba je nazvana Adaptacija, jer, kako kaže sam autor, u njima uglavnom adaptira radove drugih umjetnika, odnosno prilagođava ih svom izražaju.

- Mislim da je ljudima već dosta umjetnosti u kojoj su samo neke fleke bez određenog značaja, iako se tome posvećuje dosta pozornosti u određenim krugovima. Unaprijed sam želio dati značaj svojim radovima idejom i trudom, koji su često zanemareni. Ovo je zaokružen ciklus grafika i sada počinjem raditi na svom doktorskom radu na Akademiji, i to na slikarstvu, ali neću odustati ni od grafike, koja mi je najdraža – rekao je odmah po otvorenju izložbe autor Miran Šabić.

U predgovoru objavljenom u katalogu kustosica Nikolina Mahović ističe da Miran Šabić različitim slaganjem, dinamiziranjem, ritmiziranjem i sinkopiranjem motiva uspijeva reći ono što je dosad naučio o grafici, motivu, položaju, teksturi, pa čak i na duhovit način ukomponirati to znanje u svojevrstan hommage starim majstorima kao što su Rembrant, Permigianino i drugi, na čije se radove nepogrešivo oslanja. Dodaje da je vidljiva i doza ironije i humora koju koristi kada nama u poznate slike starih majstora umeće lica svojih prijatelja, suradnika, te najčešće svoje lice.

Izložbu je 11. listopada otvorio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, u nazočnosti samog autora i kustosice Galerije Prica Nikoline Mahović, a bit će dostupna javnosti sve do 30. listopada.

Miran Šabić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, odsjek grafike, u klasi prof. F. Pare, a sada pohađa Poslijediplomski doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. A. Rašića. Do sada je samostalno izlagao u Galeriji SC-a u Zagrebu, Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu, Galeriji na štengama u Samoboru, a izlagao je i na trideset i pet skupnih izložbi, od kojih su najznačajnije one u Tuzli, Bratislavi, Zadru, Sofiji, Plzenu. Sudjelovao je na šest likovnih kolonija te u četiri grafičke mape, a dobitnik je više priznanja za svoj rad.

M.Š.

 
12.10.2011.

U Gradskoj knjižnici gostovao Bruno Šimleša

O ljubavi i ljudima

U Gradskoj knjižnici gostovao Bruno Šimleša

Iako mnogi misle da sve znaju o ljubavi, Bruno Šimleša usudio se napisati knjigu Ljubavologija u kojoj nam ukazuje na posve nove odnose koji mogu vladati na tom području ili jednostavno ponovno otvara neka vrata koja smo iza sebe zatvorili i zaboravili nanovo otvoriti. Većina ljudi je u vječnoj potrazi za ljubavlju pa će im knjiga Ljubavologija sigurno biti itekako zanimljiva, jer mogu doći do sasvim novih spoznaja. Ne postoji taj pojedinac koji nam može pokloniti osjećaje koji će nam otkriti ljepotu svijeta i ljepotu nas samih, ako ih već sami za sebe nismo svjesni, jedna je od ključnih teza o kojoj se raspravljalo 11. listopada u Gradskoj knjižnici Samobor pri gostovanju Brune Šimleše, kada su i okupljeni autoru postavili zanimljiva pitanja. No, umjesto prepričavanja svega rečenoga, knjigu u ruke pa ćete sve saznati...

M.Š.

 

Izložba našeg sugrađanina Mirana Šabića u Maloj dvorani Galerije Prica

U Gradskoj knjižnici gostovao Bruno Šimleša

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002