10.05.2011.

Održana premijera predstave Harper Regan Amaterskog kazališta POU Samobor

Novi kazališni izazov za nove aplauze

Održana premijera predstave Harper Regan Amaterskog kazališta POU Samobor

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor predstavilo se samoborskoj publici novom predstavom. U utorak, 10. svibnja, premijerno su izveli dramu Harper Regan mladog britanskog autora Simona Stephensa. Tako su priliku upoznati se s događanjima koji prate junakinju drame, nakon britanske, američke, njemačke, francuske, izraelske i slovenske publike, dobili i hrvatski zaljubljenici u teatar kroz prvo domaće postavljanje ovog djela. Doduše, da budemo potpuno precizni, Harper Regan je samoborsko Amatersko kazalište izvelo i na nedavnoj Smotri amaterskih kazališta Zagrebačke županije, no ovo je prva prava izvedba namijenjena široj publici. Inače, struka je na smotri višestruko nagradila Harper (za režiju Miroslav Burić, najbolju žensku ulogu Maja Ivčić, najbolju mušku ulogu Vjekoslav Leonard Prčić te najbolju mladu glumicu Anja Šintić), a odlukom selektora izabrana je u 15 najboljih predstava koje će biti izvedene na Festivalu kazališnih amatera Hrvatske u Starom Gradu na Hvaru, od 18. do 22. svibnja. Aplauz na kraju sinoćnje premijerne izvedbe tako je poslužio i kao dobrodošla podrška samoborskim kazališnim amaterima prije odlaska na državni festival.

Sama drama gledateljima nudi priču o Harper Regan, ženi u četrdesetima koja bez znanja muža i kćeri te dozvole šefa odlazi iz Londona u Manchester u posjet ocu na samrti. U dvodnevnom "bijegu" od kuće, kroz interakciju s poznanicima, strancima, majkom... istražuje sebe, svoje odnose s najbližima, vjerovanja/iluzije koje je izgradila o sebi, drugima, životu... Složenu ulogu Harper Regan upečatljivo je i nijansirano utjelovila mlada Maja Ivčić, a ni ostatak glumačkog ansambla nije podbacio; Vjekoslav Leonard Prčić kao muž Seth Regan opterećen grijesima prošlosti i Anja Šintić kao buntovna, ali u razmišljanjima iznenađujuće zrela tinejdžerica Sarah Regan sjajno su upotpunili "Regan trio", dok su se u svojim ulogama odlično snašli i Antonio Kobaš kao šef Elwood Barnes, Jan Novosel kao mladi Tobias Rich, Ines Ibrišević u ulozi susretljive medicinske sestre Justine Ross, Miroslav Dubić kao jezičavi Mickey Nestor, gostujući Drago Asić kao stariji zavodnik James Fortune te Sanja Mataušić kao majka Alison Wooley u tegobnom dijalogu sa svojom kćeri.

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor s Harper Regan nastavilo je niz izuzetno zrelih i profesionalno odrađenih predstava. Iako bi često puta bilo jednostavnije ići linijom manjeg otpora pa pod izgovorom amaterizma nuditi nešto "lakše", jeftine štoseve i simpatične (čitaj šlampave) izvedbe, Amatersko kazalište POU Samobor pokazalo je da hvatanjem u koštac s novim izazovima, zahtjevnim djelima koja od njih traže nove iskorake, profitiraju oni, ali na koncu i publika koja ima priliku uživati u njihovim izvedbama.

K.S.

 
10.05.2011.

Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe pripao mladom samoborskom udaraljkašu

Filip Merčep nagrađen Porinom!

Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe pripao mladom samoborskom udaraljkašu

Vrijedno priznanje stiglo je u ruke Samoborcu Filipu Merčepu. Na svečanoj dodjeli diskografske nagrade Porin u kategorijama klasike i jazza, koja je održana u ponedjeljak, 9. svibnja, u KD Vatroslav Lisinski, mladom udaraljkašu je pripao cijenjeni kipić u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe. Konkretno, Porinovo glasačko tijelo (744 glasača u drugom krugu) nagradilo je Merčepovu izvedbu Tafate/Dream of the Cherry Blossoms/Generalife s albuma Tri mušketira, jedna dama i gospodin u izdanju Aquarius recordsa. Uz Filipa Merčepa u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe još su bili nominirani Viktor Vidović i Zagrebački kvartet.

K.S.

 

Održana premijera predstave Harper Regan Amaterskog kazališta POU Samobor

Porin za najbolju izvedbu klasične glazbe pripao mladom samoborskom udaraljkašu

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002