28.10.2011.

HPD Jeka nastupila na 44. susretima hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

Jekino povijesno putovanje u Novigrad

HPD Jeka nastupila na 44. susretima hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

U subotu, 22. listopada, članice i članovi HPD Jeka krenuli su na 44. susrete hrvatskih pjevačkih zborova u Novigrad, koji se održavaju u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Treba napomenuti da se kroz brojne smotre svih hrvatskih županija kandidiralo preko 80 zborova, a u Novigrad ih je otišlo samo 15. Među 15 najboljih zborova iz Križevaca, Virovitice, Umaga, Garešnice, Zagreba, Zlatar Bistrice, Varaždina, Karlovca, Hvara, Čakovca, Petrinje, Splita, Šibenika i Belišća, ove godine se prvi put plasiralo i Hrvatsko pjevačko društvo Jeka iz Samobora.

Susreti su trajali 2 dana. U subotu, 22. listopada, u poslijepodnevnim satima nastupilo je 7 zborova, a ujutro u nedjelju, 23. listopada, njih još 8. Među tih 8 zborova u nedjelju Jeka je nastupila prva. Pošto je susret i tematski bio vezan uz obljetnice hrvatskih skladatelja, na programu je bilo 5 sljedećih skladbi: Tri međimurske (V. Žganec), Zdravo tilo (M. Demović), Kriste hvala ti (J. Degl´Ivellio – S. Mičić), Napitnica (B. Papandopulo) i Pred gospodarovim dvorom (E. Cossetto).

Iako su svi članovi Jeke bili ponosni što su došli u Novigrad, na licu svakog od njih mogla se iščitati velika želja da opravdaju svoj dolazak i tijekom nastupa daju svoj maksimum. Tako je i bilo. Od prvog do posljednjeg člana društva, svi su bili usredotočeni na pjevanje i maestra degl´Ivellia te svih 5 skladbi odlično izveli i pokazali svima u publici pa i članovima prosudbene komisije da na ovu državnu smotru nisu slučajno zalutali.

Prosudbena komisija u sastavu Josip Jerković (predsjednik), Tomislav Uhlik i Danica Pirečnik (Slovenija), nakon odslušanog programa proglasila je za najbolji zbor Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca. Drugo mjesto zauzeo je Ženski zbor Crkvenog pjevačkog društva Mir iz Belišća, a treće Mješoviti pjevački zbor Sveučilišta u Splitu Vox Animae Split. Svim zborovima i dirigentima uručena su priznanja Hrvatskog sabora kulture za sudjelovanje.

Ovim nastupom još je jednom pokazano Samoborkama i Samoborcima da u svojem dvorištu imaju ljude koji se odriču svog slobodnog vremena i naporno rade kako bi sačuvali slavu gotovo 140 godina starog Hrvatskog pjevačkog društva Jeka i koje je ovim 44. susretima u Novigradu pokazalo da je ušlo u sam vrh hrvatskog zborskog muziciranja. Vraćajući se put Samobora, radosni i raspjevani zbog dobro obavljenog zadatka, u mislima su već imali sljedeći izazov, a to je folklorni koncert krajem studenog u zgradi Hrvatskog doma, gdje sve radosno očekujemo. Uz stoljetni pozdrav: "Za dom i roda čast, pjevat nam je slast"!

Lidija Mezdić

Raspjevana Jekina trodnevnica

Osim nastupa Jeke u povodu Dana grada (izvedba Mise Poetice Croatice, nastup Gradskog dječjeg zbora Jeka i HPD Jeka), o čemu se već pisalo na stranicama Glasnika, bogati listopadski koncertni program nastavljen je i u Zagrebu. U nedjelju, 16. listopada, HPD Jeka je krenula put Zagreba kako bi se pridružila velikom glazbenom spektaklu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod nazivom Srijemci Hrvatskoj, a u organizaciji prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke. Jeka je nastupila u samom finalu koncerta kako bi izvela himnu prognanih Hrvata pod nazivom Vratit ću se zemljo, za koju je tekst napisala Ljubica Kolarić-Dumić, a uglazbio je mo. Josip degl´Ivellio. Nastupilo se kao veliki zbor od stotinu pjevača s još dva zbora - MZ Emil Cossetto iz Zagreba i PD Slavulj iz Petrinje, sve pod ravnanjem mo. Josipa degl´Ivellia. Cijeli koncert snimala je Hrvatska televizija, a bit će uskoro prikazan u emisiji Lijepom našom.

 

HPD Jeka nastupila na 44. susretima hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002