26.09.2011.

U okviru Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba fotografija Voljena Grbca naziva Boje samoborske jeseni

Fotoaparat u rukama tenora

U okviru Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba fotografija Voljena Grbca naziva Boje samoborske jeseni

Ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen (SGJ) prati i izložba fotografija u kojoj su se sjedinile glazbena i likovna umjetnost. Naime, u Maloj dvorani Galerije Prica u nedjelju, 25. rujna, izložbom naziva Boje samoborske jeseni predstavio se riječki operni pjevač Voljen Grbac. Ovaj tenor u Samoboru se predstavio serijom crno-bijelih fotografija nastalih tijekom prošlogodišnje Samoborske glazbene jeseni.

- Analiziramo li situacije na fotografijama, shvaćamo da su aktivnosti usredotočene kreativnim putanjama. Scene su obilježene napetošću koja proizlazi iz ideje nastupa, kazivanja osobnih kreativnih dosega. Od odgovornosti prijenosa teškog instrumenta do provjeravanja uvježbanosti svirača. Upravo je u evidentiranju napetosti vrijednost ovog projekta – pojasnio je u predgovoru izložbi Eugen Borkovsky.

Biranim riječima o izložbi su govorili i izvršna direktorica SGJ Renata Glojnarić, umjetnički ravnatelj SGJ Srećko Bradić i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić, koji je ujedno i otvorio izložbu. Ivana Bilić, poznata udaraljkašica i voditeljica Marimba Weeka na SGJ, na čiji se nagovor Grbac i primio ovog fotografskog projekta, izrazila je pak zadovoljstvo što je upravo glazbenik ovjekovječio glazbenike na djelu, dok je sam autor zahvalio svima koji su mu pomogli u ostvarenju Boja samoborske jeseni. Izložbu se u Maloj dvorani POU Samobor može razgledati do 8. listopada.

K.S.

 
26.09.2011.

Počelo 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić

Dobra najava žestoke konkurencije

Počelo 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić

Od 25. do 28. rujna u sklopu 36. Samoborske glazbeni jeseni održava se 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika do 26 godina starosti za Nagradu Ferdo Livadić. Nakon provedenog natječaja Prosudbena komisija (Vladimir Kranjčević, Krešimir Seletković, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Branimir Pofuk) odabrala je 8 kandidata, koji se bore za naslov pobjednika i nagradni fond od 25.000 kuna.

Prvog dana natjecanja u Galeriji Prica nastupili su Ante Sladoljev na klaviru, Ivan Đuzel na trubi i Kvartet gitara Leggero. Ante Sladoljev se predstavio Tarbukovim Varijacijama na međimursku temu za klavir solo i Schubertovom Sonatom za klavir u B-duru, D 960. Ivan Đuzel je, uz klavirsku pratnju Marijana Đuzela, izveo Telemannovu Sonate de concert, Bobićevu Sonatinu, Enescuovu Legendu za trubu i klavir te Levyevu Veliku rusku fantaziju. Kvartet gitara Leggero svirao je Bachovu Sinfoniju iz Kantate Wir danken dir Gott, wir danken dir, Klobučareva Tri stavka za kvartet gitara, Brouwerov Kubanski krajolik s rumbom i Kleynjansova Četiri elementa: Zemlja, voda, zrak, vatra, op. 123.

Nakon nastupa svih natjecatelja, na završnoj večeri 28. rujna dodijelit će se Nagrada Grada Samobora za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora (sponzor nagrade u iznosu 10.000 kuna je Grad Samobor) te Nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup (sponzor nagrade u iznosu 15.000 kuna je Hypo-Alpe-Adria banka). Pobjedniku, uz Nagradu Ferdo Livadić, organizator poklanja i novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Mladena Tarbuka te koncert s Ansamblom Cantus u ciklusu "Cantus ansambl&Lisinski" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Praizvedba će biti u listopadu 2012. godine na 37. Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Opširnije informacije dostupne su na www.samoborska-glazbena-jesen.com.

I.H.

FOTO: Kvartet gitara Leggero

 

U okviru Samoborske glazbene jeseni otvorena izložba fotografija Voljena Grbca naziva Boje samoborske jeseni

Počelo 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002