16.05.2011.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba talijanske autorice Norme Rossetti

Pogled u svakodnevicu talijanske "mamutice"

U Foto galeriji Lang otvorena izložba talijanske autorice Norme Rossetti

Svakodnevicu talijanske Scampie, perifernog naselja sjeverno od Napulja, u kojem 80 tisuća ljudi živi u strašnom arhitektonskom kompleksu (stostruko katastrofalnijem od "mamutice" u Zagrebu, kako je slikovito pojasnio voditelj Foto Langa Želimir Koščević) premreženom nasiljem, drogom, mafijom... svojim je fotografskim objektivom uhvatila mlada talijanska umjetnica Norma Rossetti. U Foto galeriji Lang te su njene fotografije izložene javnosti od nedjelje, 15. svibnja, uz pomoć zagrebačkog Instituto Italiano di Cultura.

U Samoboru je predstavljeno 29 fotografija iz inače znatno većeg ciklusa Norme Rossetti, a, nažalost, sama autorica nije uspjela doći na otvorenje zbog problema na granici. Tako je uvodnu riječ dao Želimir Koščević, koji je pojasnio da je Norma Rossetti u Scampiu ušla zamolivši one stanovnike koji tamo pokušavaju normalno živjeti, da snimi njihove živote u tom potpuno asocijalnom arhitektonskom ambijentu. O izložbi i kontekstu Scampie govorila je i v.d. direktorica zagrebačkog Instituto Italiano di Cultura Virginia Piombo.

Izložba Norme Rossetti u Foto galeriji Lang se može razgledati do 5. lipnja, vikendima od 11 do 13 sati i od 16 do 19 sati. Ovo je inače posljednja izložba u proljetnoj sezoni Foto Langa, a preko ljeta je predviđeno da će izložen biti stalni postav.

K.S.

O autorici

Norma Rossetti rođena je 1984. godine u Castellammare di Stabia, a diplomirala je na Umjetničkom institutu u Sorrentu. Kasnije je pohađala trogodišnji tečaj fotografije u Fondaciji Studio Maragoni. Njen fotografski stil baziran je na reportaži i socijalnom angažmanu. Sudjelovala je na brojnim radionicama međunarodnih fotografa i umjetnika, među njima su bili Martin Breindl, Paolo Woods, Giorgio Barrera, Mathiew Bernard Raymond i Jay Wolke. Izlagala je u Muzeju znanosti u Firenci, Talijanskom institutu za kulturu u Parizu, Fondaciji S. Agostino di Modena, FSM galeriji u Firenci i Officina Giovani di Prato. Dobitnik je prve nagrade za svoj album fotografija na festivalu fotografije u Sovignanu, 2008. godine.

 
16.05.2011.

U Samobor stigao još jedan Porin, ovaj put za najbolji album etno glazbe

Porin Singrlicama za Made in Tradicija

U Samobor stigao još jedan Porin, ovaj put za najbolji album etno glazbe

Drugog vikenda Porina još je jedna nagrada stigla do Samobora - u Biogradu na moru, u nedjelju, 15. svibnja, najprestižnije priznanje domaće estrade pripalo je i samoborskim Singrlicama! Porina su dobile u kategoriji br. 26, odnosno, njihov Made in Tradicija ocijenjen je glasovima struke za najbolji album etno glazbe u 2010. godini. Made in Tradicija je njihov drugi album (porinovsku nominaciju zaslužile su i za prvi album naziva Singrlice), producent je bio Tomislav Jozić, ujedno idejni tvorac i voditelj Singrlica, a album je izdan u nakladi Aquarius Recordsa. Inače, Singrlice su bile nominirane i u kategoriji Najbolja folklorna pjesma za njihovu obradu tradicionalne skladbe Dej mi, Bože, oči sokolove s albuma Made in Tradicija.

Na albumu se nalazi 14 hrvatskih tradicionalnih pjesama iz domaćih krajeva, a producent Tomislav Jozić na njemu je Singrlicama pridodao i čitav niz poznatih imena poput Matije Dedića, Jacquesa Houdeka, Ivice Kostelića, Gorana Navojca, Ante Gela, Marija Igreca, Tomislava Golubana, Adalberta Turnera – Jucija, Stjepana Večkovića i mnogih drugih, te tradicionalne pjesme upakirao u nove, suvremenije aranžmane. Singrlice djeluju od 2006. godine i u njima su okupljene djevojke iz Samobora i Karlovca.

K.S.

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba talijanske autorice Norme Rossetti

U Samobor stigao još jedan Porin, ovaj put za najbolji album etno glazbe

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002