06.06.2011.

Na središnjem gradskom trgu u subotu, 11. lipnja, bit će održana Tamburaška noć u organizaciji TD Ferdo Livadić

Vrijeme je za još jednu tamburašku feštu

Na središnjem gradskom trgu u subotu, 11. lipnja, bit će održana Tamburaška noć u organizaciji TD Ferdo Livadić

Tamburaška noć održat će se i ove godine u Samoboru, na Trgu kralja Tomislava u subotu, 11. lipnja. Organizatori iz Tamburaškog društva Ferdo Livadić i ovaj će put ponijeti najveći glazbeni teret, s obzirom da će se kroz čitavu večer, s početkom od 18 sati, na pozornici izmjenjivati njihov Mlađi i Stariji sastav te Vokalni amsambl Samoborke, a sve pod ravnanjem dirigentica Anamarije Šimičić i Petre Vojvodić.

Uz njih će nastupiti i Đurđica Pleše te Franjo Sina Gluščić, Vera Svoboda, Carmen Stepić, Miroslav Živković, Dječji zbor Smješak, KUD Oštrc, Tamburaški sastav Zlatni zvuci, Tamburaški orkestar Dobreč Slovenija i Singrlice. Gosti večeri bit će Tamburaški sastav Lampaši.

Suorganizator Tamburaške noći je Turistička zajednica Grada Samobora, pokrovitelj Grad Samobor, a medijski pokrovitelji Radio Samobor, Radio Sveta Nedelja i Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

K.S.

 
06.06.2011.

Velikim koncertom na Trgu kralja Tomislava u nedjelju okončan 7. Jazz festival Samobor

"Iskemijali" još jedno jazz guštanje

Velikim koncertom na Trgu kralja Tomislava u nedjelju okončan 7. Jazz festival Samobor

Gradska glazba Samobor pokazala je i sedmi put u nizu da se uz puno entuzijazma i vrijednoga rada može nadvladati materijalnu oskudicu i (donekle) meteorološke neprilike te "iskemijati" još jedno izdanje Jazz festivala Samobor. Receptura je u stvari jednostavna – potreban je "samo" renome kojeg su u glazbenim okvirima izgradili idejni začetnik festivala Dubravko Mihalinec, umjetnički voditelj Gradske glazbe Robert Polgar i kompletna Gradska glazba Samobor kao jedna od najkvalitetnijih u domaćim okvirima, te ga iskoristiti kako bi se iz godine u godinu u Samoboru predstavili ponajbolji domaći jazz i blues izvođači.

Tako je bilo i ove godine, od 31. svibnja do 5. lipnja, jer su se na 7. Jazz festivalu Samobor predstavili izvođači poput blues majstora The Downstrokes (pobjednici prvog Croatian Blues Challengea i polufinalisti International Blues Challengea u Memphisu), vrsnih gitarista Bruno Crnečki Trio ili pak jazz-etno senzacije Voices of Nature, da navedemo samo neke. Po dobrom starom običaju svi nastupi su bili besplatni, a dio programa odvijao se u prostoru Caffea Havana, dok je vikend program, unatoč lošem vremenu, bio prezentiran na Trgu kralja Tomislava. Srećom, pod šatorom.

Početak, Jazz festivala bio je pak održan u Maloj dvorani POU i to otvorenjem izložbe fotografija s prethodnih 6 festivala i uz promociju filma o dosadašnjim izdanjima festivala. Samoborskoj publici na otvorenju su svirali Just The Pine, baš kao i par dana kasnije u Havani uz Lelu Kaplowitz. U Havani su se još predstavili i The Players uz Renatu Sabljak, a Lela i Renata imale su novi "samoborski jazz rendezvous" završne večeri Jazz festivala kad su nastupile s Gradskom glazbom Samobor, odnosno njihovim Big Bandom. Nedjeljnu završnicu su inače upotpunili Dixieland ansambl Gradske glazbe Samobor prijepodne, da bi kišnu večer blues notama upotpunio Bebe Na Vole (Adam Semijalac), te na samom kraju domaćini uz već spomenute gošće, kojima su se pridružili i Predrag Dado Tanasić, Goran Gračanin i Franjo Sina Gluščić. Organizatori iz Gradske glazbe Samobor na taj su način zaključili priču o Jazz festivalu i sad se mirno mogu posvetiti novom jačanju renomea – kroz nastup na Državnoj smotri amaterskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom i Liburnia jazz festivalu u Opatiji.

K.S.

 
06.06.2011.

Plesna grupa Burka održala završne plesne predstave sezone 2010./2011.

Stvarnost segmentirana plesom

Plesna grupa Burka održala završne plesne predstave sezone 2010./2011.

Nastupima sekcija za djecu i mlade Plesna grupa Burka zaključila je u subotu, 4. lipnja, plesnu sezonu 2010./2011. Završne plesne predstave objedinjene pod nazivom Plesopija 2011 – segmentirana stvarnost, održane su u Burkinim prostorijama u Outfit centru. Nakon što su u utorak, 24. svibnja, svoje koreografije izvele članice burkinog Plesnog vrtića, subota je bila prilika da naučeno prezentiraju djevojke grupa mlađeg i starijeg školskog uzrasta.

Uz zdušnu podršku svojih roditelja, prve su na plesni podij stupile mlađe plesačice koje su kroz 8 segmenata izvele plesnu viziju voditeljice Plesne grupe Burka Nede Marović Turković. Monika Budić, Stela Crnovršanin, Eva Kolbas, Lara Mežnar, Zala Mucko, Darija Pandža, Nika Tatarević i Klara Znika iskazale su se kroz točke: Brzo i ubrzava, Balerinske vještice, Rast dinamike, Hod po krugu, Hiti se, Letvasti, Stari dvorski i Piratski dvorski.

Stariji školski uzrast u sastavu Lucija Halapa, Laura Jurišić, Marta Kezele, Mateja Marić, Bruna Mucko, Erica Oreški, Lu Turković i Jana Urbanc, u skladu sa svojim motoričkim sposobnostima i koreografskom vizijom plesale su na 10 tema: Mir u polju i šumi, Desno-lijevanje, Svečano parovno hodanje, Svečano parovno hodanje!, Ukorijenjene biljke, Rasprsnuti paradajz, Hodanje, Pothaklavanje i preplitanje, Sekvenca i parovna sekvenca te Svečane vještice.

Plesna edukacija u okviru Plesne grupe Burka nastavit će se nakon ljeta, a svi željni uživanja u čaroliji pokreta i nijansama suvremenog plesa, bilo u izmaštanoj Plesopiji ili u nekoj drugoj čudnovatoj sferi, o upisima u nove Burkine grupe bit će na vrijeme obaviješteni na stranicama Glasnika.

K.S.

 
06.06.2011.

Povijesni uspjeh HPD Jeka na kvalifikacijama za državnu smotru pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom

Jeka kao županijski predstavnik na državnoj smotri

Povijesni uspjeh HPD Jeka na kvalifikacijama za državnu smotru pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom

I ove godine u Zaprešiću je održana kulturna manifestacija pod nazivom Susret pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava Zagrebačke županije i to 12. po redu. Na ovogodišnjim susretima nastupalo je 18 sudionika, što pjevačkih zborova, što manjih sastava, a HPD Jeka ovim susretima prisustvuje već 11 godina. Kako je ovaj susret za neke sudionike bio ujedno i kvalifikacija za državnu smotru, trebalo se više pažnje posvetiti na smještaj zbora tj. postavu "praktikabla", kako bi ton zbora koji dolazi s pozornice bio što homogeniji i kako bi se sami izvođači čuli međusobno dok pjevaju. Također, broj sudionika je prerastao kapacitet POU u Zaprešiću, jer 18 zborova u jednoj večeri je previše i za izvođače, a još više za selektore susreta. Za vjerovati je kako će se pronaći adekvatno rješenje tog problema na obostrano zadovoljstvo organizatora i sudionika.

HPD Jeka na susretima je nastupilo sa sljedećim programom: Vinko Žganec: Tri Međimurske, Miho Demović: Zdravo tilo, Josip degl´Ivellio: Kriste, hvala ti, Boris Papandopulo: Napitnica, Emil Cossetto: Pred gospodarevim dvorom. Na ovim 12. Susretima HPD Jeka nije imala nastup revijalnog, već natjecateljskog karaktera, jer su se prijavili i za kvalifikacije na državnu smotru koja će se održati 21. i 22. listopada u Novigradu Istarskom. U konkurenciji 18 pjevačkih zborova i vokalnih sastava zagrebačke županije iz Vrbovca, Velike Gorice, Zaprešića, Rakitja, Odre..., selektor ovogodišnjih susreta Luka Vukšić ocjenio je HPD Jeka kao zbor s najkvalitetnijom izvedbom na Susretima. Treba istaknuti činjenicu da niti jedna županija nema obavezu poslati zbor na državnu smotru, tj. ako u nekoj od županija ocjenjivački sud smatra da zborovi svojom kvalitetom ne zadovoljavaju zadane kriterije, tada ta županija nema svog predstavnika na državnoj smotri.

Ovaj vrhunski plasman je realan pokazatelj koliko se HPD Jeka razvilo glasovno, brojčano i prezentativno. Biti predstavnikom Zagrebačke županije na državnoj smotri koja će se održati u Novigradu Istarskom u listopadu, nije samo čast, već i velika odgovornost, jer Zagrebačka županija nema deset ili dvadeset zborova, već ih ima stotinjak. A biti u vrhu stotinjak zborova je i velika odgovornost, jer od dobrih se uvijek očekuje bolje. Ovaj grad može biti ponosan na svoje pjevače u čiju se kvalitetu njegovi stanovnici mogu vrlo brzo uvjeriti na godišnjem koncertu HPD Jeka, kojem će se pridružiti i njihov dječji zbor. Koncert će biti duhovnog karaktera, a održat će se u crkvi sv. Anastazije u Samoboru u subotu, 18. lipnja, s početkom u 20 sati.

Lidija Mezdić

 

Na središnjem gradskom trgu u subotu, 11. lipnja, bit će održana Tamburaška noć u organizaciji TD Ferdo Livadić

Velikim koncertom na Trgu kralja Tomislava u nedjelju okončan 7. Jazz festival Samobor

Plesna grupa Burka održala završne plesne predstave sezone 2010./2011.

Povijesni uspjeh HPD Jeka na kvalifikacijama za državnu smotru pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002