24.06.2011.

Izložba Miljenka Stančića i dalje dostupna za razgled

Stančić u Samoboru do 10. srpnja

Izložba Miljenka Stančića i dalje dostupna za razgled

Iz Pučkog otvorenog učilišta Samobor stiže obavijest da je zbog velikog odaziva publike izložba Miljenka Stančića u Galeriji Prica produžena do 10. srpnja. Riječ je o izložbi koju Galerija Prica realizira u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin i Gradom Varaždinom, a na kojoj su izloženi najpoznatijih dijelovi iz zbirke Gradskog muzeja Varaždin - ulja na platnu, grafičke mape, video i filmski zapisi. I radno vrijeme Galerije Prica prilagođeno je za posjetitelje pa se izložba može razgledati od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati.

M.Š.

 
24.06.2011.

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo svoj godišnji koncert

Kantata za 21. stoljeće

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo svoj godišnji koncert

U subotu, 18. lipnja u 20 sati u crkvi sv. Anastazije u Samoboru, Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo je svoj godišnji koncert. Na samom početku nastupili su najmlađi članovi, Gradski dječji zbor HPD Jeka. Radosni i nestrpljivi ponosno su stali pred brojnu publiku i predstavili se duhovnom skladbom Sve je o njemu na tekst fr. Petra Galića, za koju je glazbu napisao mo. Josip degl'Ivellio i svojom izvedbom zaslužili veliki aplauz.

Nakon malih pjevača, na red su došli i veliki – Mješoviti pjevački zbor HPD Jeka. Zbor je praizveo kantatu pod nazivom Missa Poetica Croatica za koju su dva Josipa udružila snage. Tekst je napisao Josip Prudeus, a glazbu mo. Josip degl´Ivellio.

- Ovo djelo je nastalo na poticaj hrvatskog pjesnika, samoborskih korijena, gospodina Josipa, Jože Prudeusa. Ponudivši mi ovaj inspirativan i duboko proživljen poetski tekst mise- kantate, glazba je gotovo sama izvirala i glazbeno uobličavala stavak po stavak, tumačeći neprocjenjivo bogatstvo teksta. Kombinirajući redoslijed promjenjivih i nepromjenjivih misnih djelova, Joža Prudeus je zasigurno pjesnički obogatio novu hrvatsku duhovnu literaturu na početku 21. stoljeća, prisjećajući nas svojim radom i pjesništvom na uzore s početka prošlog, 20. stoljeća kada je ovakva glazbeno poetska forma pjesničke, poetske mise bila vrlo popularna - napisao je u uvodu partiture, o tome kako je nastalo ovo glazbeno djelo, mo. degl´Ivellio.

Missa Poetica Croatica djelo je sastavljeno od devet stavaka. Skladano je za mješoviti pjevački zbor i orgulje, osim stavka Vjerujem - Credo u kojem je glavna interpretacija povjerena duetu solista. Dakle, ova „poetska hrvatska misa“ kroz čiji nas tekst pjesnik podsjeća na bogatu, kulturnu i duhovnu baštinu hrvatskog naroda, uz suvremene, koristi staroslavenske i latinske tekstove. Mo. degl'Ivellio je u svojoj glazbenoj interpretaciji koristio elemente gregorijanskog korala i staroslavenske crkvene glazbe i sve to ukomponirao u raskošnu harmonizaciju zborske i orguljaške dionice.

HPD Jeka, uz orguljašku pratnju mr. art. Krešinira Haasa i solista Lidije Mezdić i Franje Bedeničića, s velikom radošću i ponosom uspješno je ispjevalo svečanu praizvedbu ove raskošne kantate. Kako bi što vjernije tekst i glazbu predstavili slušateljima, prije svakog stavka, tekst su čitali recitatori Vlatka Bišćan i Krunoslav Haramina. Publika je svojim aplauzom i reakcijama nakon koncerta odlično prihvatila ovo djelo pa je za nadati se da će uskoro biti opet izvedeno.

Iz HPD Jeka zahvaljuju svima na dolasku, posebno predsjedniku gradskog vijeća Željku Žarku kao i roditeljima članova dječjeg zbora. Na kraju ove glazbene sezone, zahvaljuju i svim svim svojim članovima i članicama na požrtvovnosti i redovitim dolascima na probe uz pozdrav Jekinim geslom: „Za dom i roda čast, pjevat nam je slast!“

Lidija Mezdić

 

Izložba Miljenka Stančića i dalje dostupna za razgled

Hrvatsko pjevačko društvo Jeka održalo svoj godišnji koncert

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002