13.10.2011.

U povodu Dana grada Samobora predstavljena fotomonografija Samo Samobor Josipa Grđana i Silve Krajačić

Suvenir-knjiga koja slavi samoborsku autohtonost

U povodu Dana grada Samobora predstavljena fotomonografija Samo Samobor Josipa Grđana i Silve Krajačić

Novo vrijedno djelo koje slavi ljepote Samobora i negove okolice predstavljeno je u srijedu, 12. listopada, u prostorijama Galerije Prica. Fotomonografija i suvenir-knjiga u jednom naslova Samo Samobor, autora Josipa Grđana i Silve Krajačić, stvarana je pune dvije godine, a nakon svoje ljetne prezentacije u Josipovom Varaždinu, u Silvinom je Samoboru predstavljena u okviru proslave Dana grada.

Galerija prepuna brojnih Silvinih i Josipovih prijatelja i podupiratelja ovog projekta, mnogi od njih odjeveni u narodne nošnje, došli su još jednom iskazati podršku djelu za koje, prema priznanju autora, za sad dobivaju same pohvale. Uz projekciju slajdova iz knjige prezentacija je bila još jednom prilika da se autori zahvale svima koji su pripomogli da Samo Samobor ugleda svjetlo dana, ali i da se kroz poeziju i pjesmu još jednom doživi ono o čemu fotomonografija govori – autohtonosti samoborskog kraja. Tako je prigodne stihove recitirao Vid Balog, kratko je zborio i Joža Prudeus (inače autor tekstova u fotomonografiji), a pjesmom su atmosferu podizali i Đurđica Pleše Vuica, Franjo Sina Gluščić i mlađi orkestar TD Ferdo Livadić, predvođeni Petrom Vojvodić. Također, okupljene je u ime Grada pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Frankić.

- Možemo biti ponosni na ove fotografije, na sve one ljepote koje ima grad Samobor, na sve ono što čini autohtonost Samobora, njegove prirodne ljepote, običaje, njegovu hranu, koja za razliku od današnje ima okusa, jer to je hrana proizašla iz naših starih kuhinja i od naših starih domaćica – istaknuo je Frankić.

U razgovoru s autorima fotomonografije oboje su istaknuli kako je knjiga plod zajedničke ljubavi prema tradicijskim vrijednostima te da je okosnica priče samoborska oprava, u sklopu koje su onda predstavljene prirodne ljepote i običaji samoborskoga kraja.

- Na projektu smo radili pune dvije godine, imamo preko 300 sati snimanja na 36 različitih lokacija u okolici Samobora. Dizali smo se rano, dočekivali jutra na Svetonedeljskom bregu, Noršić Selu, Šipačkom bregu..., a i ispraćali smo sunce na tim istim lokacijama. Snimali smo kroz sva godišnja doba, a srećom smo imali i prekrasnu, bijelu zimu pa su sve fotografije ispale odlično – rekao nam je Josip Grđan, istaknuvši kako su bili svjesni i važnosti dizajna u čitavoj priči pa je u pripremi suvenir-knjige angažiran i poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić.

- Distribucija i prodaja suvenir-knjige Samo Samobor za početak će biti u Srčeku, postoje hrvatsko-engleska i hrvatsko–njemačka verzija, a napravljen je i kalendar s istom tematikom. Inače, pojavio se interes za ovakvim kalendarima i u drugim krajevima Hrvatske pa smo pomalo počeli snimati i u Lici, na otocima, sada radimo na tome i nadamo se da će rezultati biti isto ovako dobri kao u slučaju Samobora – najavila nam je na kraju Silva Krajačić.

K.S./M.Š.

 
13.10.2011.

U knjižnici održana večer poezije u organizaciji Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu

Poetska poruka prijateljstva

U knjižnici održana večer poezije u organizaciji Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu

U organizaciji Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu i Gradske knjižnice Samobor, u povodu Dana grada priređena je večer poezije na kojoj se moglo čuti kako hrvatski i samoborski pjesnici zvuče na francuskom.

Tako su u srijedu, 12. listopada, nakon uvodnih govora ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković i predsjednice Društva prijateljstva Ksenije Jaklenec, okupljeni imali priliku uživati u stihovima Dobriše Cesarića, Ljubice Šego, Nediljka Bobana, Marijana Čekolja, Marinka Španovića, Janke Štahan, Dragutina Tadijanovića, Josipa Pupačića, Ivana Slamniga, Ive Kozarčanina, Tina Ujevića i Miroslava Krleže. Moglo se čuti i neke od najpoznatijih domaćih pjesama, poput Balade iz predgrađa, Dolazak, Balade Petrice Kerempuha, ali i djela samoborskih pjesnika u francuskom ruhu poput Chanson d'amour, La rapartie i haikua.

U interpretaciji pjesama, što na hrvatskom, što na francuskom jeziku, iskazali su se Matija Sinković, Danijel Cvetković, Pedro Ribeiro Rodriguez, Draženka Robotić, Ljubica Šego, Ksenija Jaklenec, Irena Šepl, Mirjana Komočar Ljubić i Vid Balog.

Riječima predsjednice Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu Ksenije Jaklenec, ovom večeri poezije ne samo što se doprinijelo proslavi Dana grada Samobora, nego je i kolegama iz francuskoga grada na ovaj način odaslana još jedna poruka prijateljstva.

K.S.

 
13.10.2011.

Koncert Filipa Merčepa, dobitnika Nagrade Grada Samobora

Zvukovi marimbe za Dan grada

Koncert Filipa Merčepa, dobitnika Nagrade Grada Samobora

Dan grada Samobora ove godine na svoj će način obilježiti Samoborac Filip Merčep, mladi i uspješni glazbenik koji je već u nekoliko navrata svojim nastupima izazvao pozornost hrvatske publike i kritike. Filip će u petak, 14. listopada, održati solistički koncert u povodu dobivene Nagrade grada Samobora. Koncert će se održati u župnoj crkvi sv. Anastazije s početkom u 20 sati. Nagrada grada Samobora nastavak je niza nagrada i uspjeha koje je Filip zabilježio tijekom dosadašnje karijere, a uključuje brojne koncerte od Zagreba do Dubrovnika, nastup u finalu Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike u Beču, kao i diskografske nagrade Porin, koju je primio 2011. za najbolju izvedbu djela klasične glazbe. Tko god je upoznao način na koji Filip Merčep svira marimbu to ga neće začuditi, jer Filipovo umijeće, virtuoznost i energija uvijek iznova fasciniraju publiku. Uvjereni smo da će tako biti i na ovom koncertu, kada će izvesti djela Bacha, Ivane Bilić, Sejournea, Sammuta i Živkovića. Kada tome pridodamo i da je ulaz na koncert slobodan, preostaje nam samo pozvati vas uz Filipov slogan "Feel Music - Feel Marimba" ili "Osjetite glazbu - osjetite marimbu za Dan Grada Samobora"!

I.H.

 

U povodu Dana grada Samobora predstavljena fotomonografija Samo Samobor Josipa Grđana i Silve Krajačić

U knjižnici održana večer poezije u organizaciji Hrvatsko-francuskog društva prijateljstva Samobor-Chassieu

Koncert Filipa Merčepa, dobitnika Nagrade Grada Samobora

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002