19.09.2011.

Na konferenciji za medije najavljena 36. Samoborska glazbena jesen

Stigla jesen, s njom i glazba, a čeka se - dvorana

Na konferenciji za medije najavljena 36. Samoborska glazbena jesen

Od 24. rujna do 8. listopada u Samoboru se održava 36. Samoborska glazbena jesen, a ovogodišnji program festivala predstavljen je 19. rujna na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu. O glavnim programskim značajkama govorili su novi umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i izvršna direktorica Renata Glojnarić, a na početku sve nazočne pozdravili su predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić.

Izvršna direktorica Renata Glojnarić izrazila je pak zahvalnost na suradnji dosadašnjem dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Jeseni Goranu Merčepu te, prije negoli je riječ prepustila novom ravnatelju, podsjetila kako je organizator 36. Samoborske glazbene jeseni Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem se mogu kupiti i ulaznice na sve koncerte, kao i u Turističkoj zajednici Grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen mogu se naći i na novoj web stranici www.samoborska-glazbena-jesen.com, napomenula je Glonarić te na kraju posebno najavila i dolazak visokog pokrovitelja festivala, predsjednika Ive Josipovića na jedan od koncerata. Uz predsjednika, pokrovitelji su i Ministarstvo kulture, Grad Samobor i Zagrebačka županija.

Novi umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić najavio je program festivala, koji će početi 24. rujna koncertom violončelista Marca Coppeya i Zagrebačkih solista. Izdvojio je još koncerte vezane uz održavanje seminara Marimba week, suradnju s Varaždinskim baroknim večerima, koja se ogleda u koncertu King's Consorta, te suradnju gitarista Petrita Çekua i sopranistice Marije Kuhar Šoša. Završna večer 8. listopada pripada koncertno-scenskoj izvedbi Pergolesijeve opere La serva padrona s Valentinom Fijačko, Giorgiom Surianom i Stefanom Surianom u glavnim ulogama. Srećko Bradić rekao je i da svoju koncepciju zasniva na kontrapunktu staroga i novoga, tj. prožimanju bogatog naslijeđa i noviteta u recentnom stvaralaštvu.

Svoju potporu festivalu, u ime županije i Grada Samobora, istaknuli su predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan i zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, a potonji je imao priliku pojasniti i stav Grada oko višegodišnjeg problema samoborskih kulturnjaka, odnosno nepostojanja adekvatne koncertne dvorane. Kako je napomenuo, gradska uprava je svjesna te potrebe i ukoliko bi se išlo u jedan takav projekt on bi bio zagovornik izgradnje nove dvorane, no potrebno je naći adekvatan modus kako bi se riješilo pitanje dvorane, jer, rekao je, financijska situacija je slabija u odnosu na prijašnja vremena, a punjenje proračuna stagnira u odnosu na neke prethodne godine.

K.S.

Još jedno natjecanje

I ove godine na Samoborskoj glazbenoj jeseni biti će održano Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem će se 8 mladih glazbenika boriti za novčane nagrade Hypo banke i Grada Samobora te za samostalni koncert na izdanju Samoborske glazbene jeseni naredne godine. Stručno povjerenstvo nagradu će dodijeliti za cjelovit nastup te za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora. Međutim, umjetnički ravnatelj Srećko Bradić najavio je i jedan natjecateljski novitet u sljedećem razdoblju, 1. međunarodno natjecanje kompozitora, kojim se želi naglasiti današnje recentno stvaralaštvo. Natjecanje će biti anonimno, tj. pod šiframa, a kompozicija će se pisati za klasični puhački kvintet. Natječaj će trajati do 10. ožujka 2012. godine, a pobjedničku kompoziciju tijekom 37. Samoborske glazbene jeseni 2012. izvest će Wind quintet Berlinske filharmonije, najavio je Bradić.

 

Na konferenciji za medije najavljena 36. Samoborska glazbena jesen

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002