19.08.2011.

Gradska glazba Samobor gostovala je četiri dana u Starom Gradu na Hvaru

Najstarija hrvatska Gradska glazba u najstarijem gradu u Hrvata

Gradska glazba Samobor gostovala je četiri dana u Starom Gradu na Hvaru

Gradska glazba Samobor, najbolji amaterski puhački orkestar Zagrebačke županije unazad šest godina te treći orkestar prošle godine u Hrvatskoj, konačno je, nakon četiri godine ignoriranja, ostvarila svoje dugo priželjkivano gostovanje. I to ne bilo kakvo. Nakon 2004. i 2007. godine, na poziv gradonačelnice grada prijatelja Staroga Grada na Hvaru Đurđice Plančić, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i gradska uprava sa zadovoljstvom su prihvatili poziv na proslavu Dana grada Staroga Grada na Hvaru.

Gradska glazba Samobor uveličala je proslavu sa čak tri koncerta. I to, treba posebno naglasiti, s tri potpuno različita programa. U nedjelju, 14. kolovoza, na Trgu Velo Podloža domaćine i turiste zabavljao je Dixieland ansambl Gradske glazbe Samobor. Turisti su prilikom prvog odsviranog broja napunili trg, jer svirao se njima dobro poznati program. U ponedjeljak navečer, na blagdan Velike Gospe, održan je već tradicionalni koncert za domaćine i naše predstavnike na pitoresknom Trgu Škor. Program od klasike do jazza oduševio je publiku na prepunom trgu.

Posebnost zadnjeg dana je bilo sudjelovanje Gradske glazbe Samobor u procesiji u povodu sv. Roka, na čiji se blagdan i slavi Dan grada. Nevjerojatan doživljaj i čast, pogotovo na kraju kad su zajedno obje Gradske glazbe odsvirale Lijepu našu, uz pjevanje svih sudionika na prepunom Trgu Tvrdalj.

Posljednji i glavni nastup održan je na tom Trgu Tvrdalj, ispred palače Hektorović, poslije vatrometa na otvaranju završne proslave Dana grada Staroga Grada. Kao i uvijek do sada, prilikom svih sličnih koncerata Big Banda Gradske glazbe Samobor, oduševljenje i iznenađenje publike nije izostalo. Atraktivan i moderan program svjetskih autora prepoznali su strani turisti, a i građani Staroga Grada te domaći turisti. Bogat i kvalitetan zvuk koji smo uspjeli postići u suradnji s ekipom koja je bila za to zadužena, band za zabavu poslije nastupa Big banda Gradske glazbe Samobor nije uspio dostići.

I na kraju, što reći? U ovo teško vrijeme, ekonomsko, političko, egzistencijalno, depresivno i tko zna kakvo još, Gradska glazba Samobor, kako je rekao naš gradonačelnik Krešo Beljak, uspjela je uprkos svim poteškoćama koje donosi datum ovoga gostovanja (od 13. do 17. kolovoza) okupiti cijeli orkestar kako bi pronijela samoborsku modernu glazbenu kulturu u Dalmaciju i u grad prijatelj, Stari Grad na Hvaru. Naravno da su to naši prijatelji iz Staroga Grada odmah prepoznali. Kako je rekao g. Šepić, maskota kulture Staroga Grada i predsjednik Hrvatske gradske glazbe Stari Grad, ovo je bio dar najstarije gradske glazbe u Hrvata najstarijem gradu u Lijepoj našoj.

Vesna Mihalinec, predsjednica Gradske glazbe Samobor

 

Gradska glazba Samobor gostovala je četiri dana u Starom Gradu na Hvaru

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002