12.07.2011.

Redovna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Hrvatski i samoborski tamburaški superbrend

Redovna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Redovna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić, održana 11. srpnja, protekla je u radnom, ali i slavljeničkom tonu. Naime, Stariji orkestar prethodnog se dana vratio s međunarodnog festivala u Bratislavi sa Zlatnom plaketom i Grand Prixom. Uz čestitke na ovom najnovijem uspjehu, skupština je bila prigoda i za čestitke na svemu postignutom u 2010. godini. Pri rekapitulaciji rada i u izvješćima povjerenika svih orkestara i ansambla Samoborke moglo se jedino zaključiti da je protekla godina bila i više nego uspješna. "Ferdići" su ponovno odradili brojne nastupe i gostovanja te svugdje gdje su došli promicali ime grada i države iz koje dolaze.

Maja Trucek je u izvješću o radu Starijeg orkestra, pobrojavši nastupe, istaknula da su na Međunarodnom festivalu Hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku po prvi puta u dugogodišnjoj povijesti tog festivala osvojili maksimalnih 100 bodova. Zahvalila je onima koji su zbog obveza morali napustiti orkestar te poželjela dobrodošlicu novopridošlim članovima. Posebnu zahvalu uputila je svima koji pripomažu radu orkestra te posebno dirigentici Anamariji Šimičić.

Valentina Mezdić je u izvješću o radu Mlađeg orkestra također zahvalila onima koji su otišli i pozdravila one koji su došli pa je orkestar na kraju 2010. imao 29 članova. Također je istaknula nastup u Osijeku, jer je i mlađi orkestar tamo osvojio zlatnu plaketu, iako je prvi put nastupao u tom sastavu. Na kraju je zahvalila solistima koji su nastupali s orkestrom te posebno dirigentici Petri Vojvodić.

Vokalni ansambl Samoborke u 2010. predstavio je svoj drugi CD - kompilaciju hrvatskih folklornih pjesama L'jepo pjeva za lugom djevojka. Istaknula je to u izvješću o radu ansambla povjerenica Maja Lacmanović, istaknuvši još i suradnju s orkestrom HRT-a. I ona je zahvalila članicama koje više nisu mogle biti dijelom ansambla te posebno bivšem dirigentu Bojanu Pogrmiloviću na punih 8 godina lijepe suradnje.

Izvješće o radu Male škole tambure pročitao je predsjednik društva Tomislav Novosel i u njemu čestitao na radu voditelju Romanu Grossu. Potom je u izvješću o radu društva predsjednik Tomislav Novosel naglasio da se zbog poslovnih i privatnih obveza ponekad teško može uskladiti i odraditi sve željeno, ali da je trud i rad u društvu prepoznat kod svih insitucija, pa tako i na Hrvatskoj radioteleviziji, gdje su česti gosti, kao i u Ministarstvu kulture. Dodao je Novosel da nastupaju na gotovo svim značajnijim događanjima u Gradu Samoboru, a i šire. Gradu Samoboru i ostalim sponzorima i donatorima uputio je zahvalu što potpomažu rad TD Ferdo Livadić, osobito tradicionalne manifestacije kao što su Tamburaška noć i koncert Blagdanski zvuci. Podsjetio je da je u 2010. godini održano 369 proba i 55 nastupa. Poželio je predsjednik Tomislav Novosel u programu rada za ovu godinu da se nastavi niska uspjeha na međunarodnim festivalima i natjecanjima, a posebna pozornost bit će posvećena proslavi 40. godišnjice rada društva početkom jeseni, zaključivši da Tamburaško društvo Ferd Livadić prerasta u pravi samoborski i hrvatski superbrend.

Na kraju skupštine puno uspjeha u radu poželjeli su društvu njihovi prijatelji i suradnici, a predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Željko Žarko rekao je i da su postali institucija koja iz godinu u godinu potvrđuje svoj kvalitetan rad, posebno s mladima.

Mato Šipuš

 
12.07.2011.

Članovi TD Ferdo Livadić osvojili novo međunarodno priznanje

Svi su mislili da su profesionalci

Članovi TD Ferdo Livadić osvojili novo međunarodno priznanje

Članovi Tamburaškog društva Ferdo Livadić kuda god krenuli kući se vraćaju s priznanjima. Tako ni put u Bratislavu na 3. Međunarodni festival orkestara i zborova mladih nije prošao bez odličnih vijesti. Festival je trajao četiri dana, od 7. do 10. srpnja, i na njemu su sudjelovala 23 izvođača iz cijeloga svijeta, a stariji orkestar "Ferdića" uzeo je dvije nagrade. Odlukom stručne komisije pripala im je Zlatna plaketa u kategoriji ansambala u slobodnom izboru instrumenata, jer su za izvedbu dobili 28,85 bodova od 30 mogućih. Obzirom na tako visoke ocjene, posebnom odlukom stručnog šestočlanog žirija našim je "Ferdićima" pripao i Grand Prix kao najboljim izvođačima festivala. Pritom treba istaknuti da žiri Grand Prix ne dodjeljuje svaki put, već samo kada izvođač zasluži više od 28 bodova i kada su suglasni da je izvedba bila odlična. Upravo je takva bila izvedba članova starijeg orkestra pod ravnanjem dirigentice Anamarije Šimičić.

Po povratku iz Bratislave članove orkestra i dirigenticu dočekali su oduševljeni obitelji i članovi društva, predvođeni predsjednikom Tomislavom Novoselom, koji im je darovao i kremšnite.

I dan nakon povratka pod dojmom događanja u Bratislavi bila je dirigentica Anamarija Šimičić.

- Bio je to jako lijep doživljaj i izazov, jer u Bratislavi su nastupali orkestri i zborovi iz cijelog svijeta, a i stručnu komisiju su činili članovi iz cijeloga svijeta. Mi smo krenuli tamo prije svega da pokažemo što radimo i znamo, čime se bavimo, te da promoviramo našu kulturu i glazbu, naše skladatelje, jer smo izvodili skladbe Emila Cossetta, Miljenka Prohaske i Brune Bjelinskog. U svojoj kategoriji slobodnog instrumentarija dobili smo najveći broj bodova, a pokazalo se da je to najveći zbroj i u svim ostalim kategorijama pa smo nagrađeni i Grand Prixom, koji se može, ali i ne mora dodijeliti. Bila je zaista lijepo čuti komentare članova žirija po završetku natjecanja na večeri s voditeljima ansambala. Članovi komisije komentirali su sve nastupe, a za našu izvedbu stizale su samo pohvale u kojima se isticalo naše muziciranje, dinamika i profesionalizam pa su pomalo bili i začuđeni da smo mi amatersko tamburaško društvo s obzirom na tu razinu iskazanog profesionalizma. Stoga smo zaista sretni što smo pridonijeli promociji Samobora i Hrvatske i veselimo se daljnjim nastupima i putovanjima – rekla nam je dirigentica Anamarija Šimičić.

M.Š.

 
12.07.2011.

Izložba radova s 1. humanitarne likovne kolonije HVIDR-e u Svetoj Nedelji

Začetak stvaranja fundusa

Izložba radova s 1. humanitarne likovne kolonije HVIDR-e u Svetoj Nedelji

Članovi samoborske i svetonedeljske HVIDR-e organizirali su 1. humanitarnu likovnu koloniju, koja je održana 14. svibnja na jezeru u Bobovici, a radovi nastali na toj koloniji izloženi su od 11. srpnja na drugom katu svetonedeljske gradske uprave na Trgu Ante Starčevića, u suradnji Grada Svete Nedelje i HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje.

Izložbu je otvorio svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, istaknuvši pritom kako se Grad zalaže za sve humanitarne projekte, posebice one braniteljskih udruga i vezane uz Domovinski rat. Čestitavši autorima na djelima, Prahin je pozvao i na sudjelovanje na aukciji. Naime, cilj organizatora je da se prodajom slika prikupe sredstva za provođenje humanitarne djelatnosti u udruzi i formiranju fonda, po uzoru na druge udruge, za pomoć članovima koji se nalaze u teškoćama.

- U današnjem vremenu recesije i loše gospodarske situacije, kada su nam materijalna sredstva nedovoljna za provedbu svih planiranih aktivnosti, pokrenuli smo ovaj humanitarni projekt kako bi se pomoglo rješavanju egzistencijalnih problema hrvatskih branitelja i socijalno ugroženih članova udruge. Cilj je stvaranje fundusa umjetničkih djela i organiziranje aukcije na kojoj će se slike moći licitirati, kao i na službenim web stranicama HVIDR-e na www.hvidra-samobor.hr - istaknuo je na otvorenju izložbe predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje Željko Vukić, dodavši da će likovna kolonija postati tradicionalna. Zahvalio je na nesebičnoj i svekolikoj podršci i pomoći gradovima Svetoj Nedelji i Samoboru, kao i Zagrebačkoj županiji.

Gosti i uzvanici razgledali su 33 izložena djela koja su na 1. humanitarnoj likovnoj koloniji izradila 20-ak autora. U glazbenom dijelu programa nastupila je violinistica Jelena Zorko. Izložba u Svetoj Nedelji bit će otvorena do sredine kolovoza, a slike se mogu razgledati radnim danom od 7,30 do 15,30 na drugom katu svetonedeljske vijećnice.

M.Š.

 

Redovna skupština Tamburaškog društva Ferdo Livadić

Članovi TD Ferdo Livadić osvojili novo međunarodno priznanje

Izložba radova s 1. humanitarne likovne kolonije HVIDR-e u Svetoj Nedelji

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002