21.05.2011.

U muzeju otvorena izložba Udruge Ekosspiritus i njenog Društva sv. Izidora Seljaka

"Ruže samoborske" za Vožnju škrinje

U muzeju otvorena izložba Udruge Ekosspiritus i njenog Društva sv. Izidora Seljaka

U Samoborskom muzeju otvorena je prva izložba Udruge Ekosspiritus i njenog Društva sv. Izidora Seljaka pod nazivom Vožnja škrinje.

Pozdravljajući sve prisutne, tajnik udruge Radovan Librić posebno je pozdravio najstarije članice društva: Evicu Vlahović iz Farkaševca i Anu Frkin iz Domaslovca, parafrazirajući poznatu pjesmu Ruža hrvatska, nazvavši ih "Ružama samoborskim". Naime, one su kazivačice i pokretačice ideje izložbe, jer su i same bile prije šezdesetak godina sudionice tradicijske svadbe i među posljednjima koje su se udavale u tradicijskoj odjeći, "tenkom rubju". Među posljednjima su ženama koje čuvaju tradiciju i baštinu samoborskih seoskih običaja te su bogate sjećanjima na život nekadašnjeg Samobora koji se u naletu globalizacije sve više gubi.

Članovi su se pripremali za ovu izložbu od samog osnivanja društva, od ožujka prošle godine, skupljajući i izrađujući tekstilne materijale koje je mladenka donosila u miraz prilikom vjenčanja u mladićevu kuću. Dok je ženski dio članstva pripremio materijale, čitav niz narodnih nošnji i ostalih tekstilnih predmeta, poput stolnjaka, plahti, ručnika, muški dio članstva obnovio je stare ormare, "šantuše" i "kosline" koje je društvo nabavilo u samoborskim seoskim kućama, a po svom nastajanju pripadaju prvoj polovici dvadesetog stoljeća.

Članovi su prikazali i predstavili tradicijsko oglavlje mladenke s crvenom kapicom i svečanim "panklinima" te bogatim samoborskim vijencem. Svečano oglavlje mladenke priredila je Marica Kolman iz Hrastine. Uz izložbu, članovi su izveli i igrokaz u kojem su predstavili dio tradicijskih običaja vožnje škrinje. Glumili su sami članovi.

Gotovo svi prisutni članovi, njih tridesetak, obuklo je svoje narodne nošnje iz obiteljskih zbirki i zbirke udruge te predstavili originalnih petnaestak vrsta narodnih nošnji bivše velike župe Samobor. Tako su se mogli vidjeti uživo svečani prebori, nošnje na "šibice, anzec, rubeki, tenko rubje, kikle...", a posjetitelji su ostali zadivljeni bogatstvom narodnog ruha.

Izložbu koju potpisuju Radovan Librić i Evica Vlahović prati katalog autora Radovana Librića, nastao uz stručnu pomoć Lele Roćenović, više kustosice Samoborskog muzeja.

Izložba želi potaknuti očuvanje vlastitog identiteta koji se u složenom globalizacijskom svijetu sve više gubi, ali i promišljanje o vlastitim korijenima i o blagu koje čuvaju škrinje, još uvijek skrivene u nekim samoborskim kućama.

Izložbu se može razgledati do 1. lipnja.

Radovan Librić

 

U muzeju otvorena izložba Udruge Ekosspiritus i njenog Društva sv. Izidora Seljaka

Arhiva 2011

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002