20.08.2011.

Na Špancirfestu u Varaždinu predstavljena fotomonografija Samo Samobor

Predočena već pomalo zaboravljena slika Samobora

Na Špancirfestu u Varaždinu predstavljena fotomonografija Samo Samobor

Samoborke i Samoborci su se već prvog dana počeli špancirati po Špancirfestu u Varaždinu, a na otvorenju festivala bili su i u glavnim ulogama. Bilo je zaista lijepo vidjeti Samoborce, a prije svega članice i članove društva sv. Izidora seljaka i udruge Etno – fletno, kako u narodnim nošnjama samoborskog kraja obilaze varaždinske ulice i trgove. Neposredan povod za to njihovo španciranje bilo je predstavljanje fotomonografije Samo Samobor autora Josipa Grđana i Silve Krajačić, a potom i otvorenje izložbe fotografija Josipa Grđana Pučka kulturna baština, u sklopu koje je bio prezentiran i kalendar za sljedeću godinu Selo hrvatsko.

Na prvoj prezentaciji ovog projekta u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin, uz Josipa Grđana i Silvu Krajačić, sudjelovali su i samoborski pjesnik Joža Prudeus te glasoviti hrvatski dizajner Boris Ljubičić, koji su svojim tekstovima, odnosnom dizajnom, pridonijeli izvrsnom izgledu fotomonografije.

Sve prisutne pozdravio je na početku zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić, koji je zahvalio autorima i domaćinima na gostoprimstvu te svima koji su u nošnjama iz Samobora u autobusu stigli u Varaždin i na taj način došli promicati i uveličati sve ono što se može vidjeti u fotomonografiji, a to je autohtonost, baština, tradicija, sve ono na što smo u Samoboru izrazito ponosni, istaknuo je Frankić, dodavši da Samobor i dalje nastoji učiti od Varaždina.

Dio tekstova u ovoj fotomonografiji napisao je Joža Prudeus, rekavši da je fotomonografija rezultat vrijednog trolista – umjetničkog nadahnuća i oka fotografa Josipa Grđana, prirodna ljepota njegovog modela na fotografijama Silve Krajačić te vrhunskog dizajnera Borisa Ljubičića, rekavši još da je on činio malu peteljku, dodavši da je to djelo trajne vrijednosti. Dio tekstova napisala je i dr. Ines Prica iz Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Potom je Boris Lujubičić uz pomoć slajdova prelistao fotomonografiju, koja je podijeljena na godišnja doba i na taj način priča svoju priču o životu i tradiciji ruralnih krajeva samoborskog kraja, naglasivši i najkarakterističnije fotografije i postavljene kontraste ili poveznice neke radnje. Ljubičić je na kraju zaključio da je kao rijetko kada zadovoljan kvalitetom izrade i specifičnim izgledom, jer knjiga se pakira u posebnu kutiju (budući da joj je namijena biti suvenirom).

Josip Grđan zahvalio je svima na dolasku i rekao da je ideja fotografija prikaz života na selu, a glavni lik u toj priči je žena, brižna majka, hraniteljica doma i ponosna čuvarica baštine i tradicijskih običaja. Knjigu je opisao i kao njihovo dijete koje sada šalju u svijet da priča priču o Hrvatskoj. Silva Krajačić također je zahvalila svima koji su pomogli izradi njihovog suvenira – fotomonografije Samo Samobor, kojim se želi na jednostavan i lijep način prikazati sve ono što Samobor može ponuditi u kulturnoj baštini.

Lijepa večer u kojoj su u glavnim ulogama bili jedna Samoborka i jedan Varaždinec, Silva i Josip, nastavljena je otvorenjem izložbe Pučka kulturna baština (postavljena je u Varaždinu sve do završetka Špancirfesta) i predstavljanjem kalendara Selo hrvatsko, što je učinila pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Grada Varaždina Darinka Hajduk – Vučić. Nakon toga službenog dijela programa Samoborke i Samoborci u narodnim nošnjama nastavili su špancirati po središtu Varaždina.

Na kraju još moramo reći da je nakladnik izdanja samoborski Obrt za izradu i prodaju suvenira Srčeko, a projekt su sufinancirali Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Turistička zajednica Svete Nedelje te Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, uz pokroviteljstvo Gradskog muzeja Varaždina, dok je besplatan prijevoz iz Samobora za članove društava, udruga i ostale zainteresirane osigurao Grad Samobor. Fotomonografija i kalendar u Samoboru će se moći kupiti u obrtu Srčeku na Trgu kralja Tomislava.

Mato Šipuš

 

Na Špancirfestu u Varaždinu predstavljena fotomonografija Samo Samobor

Arhiva 2011

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002