30.12.2008.

Novi uspjesi učenika samoborske Glazbene škole na državnom natjecanju komornih sastava

Pregršt prvih nagrada

Novi uspjesi učenika samoborske Glazbene škole na državnom natjecanju komornih sastava

Na nedavno održanom 46. hrvatskom natjecanju komornih sastava učenika i studenata glazbe, koje se i ove godine održavalo u Opatiji od 2. do 6. prosinca 2008. godine, natjecala su se tri sastava Glazbene škole Ferdo Livadić.

U četiri discipline (duo, trio, kvarteti, ansambli 5-12 članova) i tri kategorije (osnovne glazbene škole, srednje glazbene škole, glazbene akademije), naši su učenici postigli iznimno visoke bodove i osvojili prve nagrade.

Nabrojimo ih i pojedinačno:

I. nagrada - duo udaraljki: Josip Blašković i Filip Merčep

Nastavnik: Goran Gorše

I. nagrada - duo brač, gitara: Maksimilijan Borić i Tomislav Smolčić

Nastavnica: Ivana Trogrlić

I. nagrada - Ansambl tambura: Antonija Petrić, Marko Blašković, Lucija Fabek, Julija Zorko, Maksimilijan Borić, Hrvoje Tompak, Antonija Đurić, Jelena Tompak, Lana Šaban, Domagoj Škiljan, Josip Blašković, Ivan Domović

Nastavnik: Dražen Varga

Ocjenjivački sud u peteročlanom sastavu činili su eminentni umjetnici i pedagozi s muzičkih akademija. Potvrđenim, višestrukim prvacima tamburašima, uz duo Borić - Smolčić, pridružili su se udaraljkaši Blašković i Merčep, koji su i sami svi odreda prvaci kada su u pitanju solistička natjecanja.

Z.M.

 
30.12.2008.

Završni koncert učenika Glazbene škole

Po dobrom starom običaju - izvrsno!

Završni koncert učenika Glazbene škole

Vrijeme prije Božića je ujedno i vrijeme završetka prvog polugodišta u školama pa su česte završne priredbe učenika. Program koji su brižno i pomno uvježbavali dulje vremena predstavlja se roditeljima i javnosti uz svo pripadajuće uzbuđenje. Učenici Glazbene škole Ferdo Livadić također su za kraj prvog nastavnog razdoblja pripremili raznolik program i izveli ga u četvrtak, 18. prosinca 2008. godine, i to, kako je već uobičajeno, a zahvaljujući tradicionalnoj ljubaznosti naših franjevaca, u crkvi Uznesenja blažene djevice Marije.

Pred brojnom i pažljivom publikom nastupili su, opet tradicionalno, komorni sastavi i orkestri škole. Nedostatak glasovira nadoknađen je elektronskom zamjenom - klavinovom, pa smo zahvaljujući tome mogli čuti i točke u kojima učenici glasovirači surađuju s drugim instrumentalistima. Tako su nastupila 2 dueta s glasoviračima - Matea Hodonj s violinistom Filipom Vitkom, kao i Patrik Imbert sa sestrom violinisticom Paulom. Čuli smo i 2 klavirska trija - jedan iz osnovne škole u kojem su nastupili glasoviračica Lucija Hapač, violinist Marko Pavlić i violončelist Gustav Gabrek. Drugi trio činile su srednjoškolke Nina Opašić (glasovir), Josipa Šer (flauta) i Mia Vrkić (klarinet).

Nakon toga je nastupio puhački orkestar, a potom mlađi i stariji gudački orkestar učenika. Kraj koncerta obilježila je svirka Ansambla tambura, ponovnog dobitnika prve nagrade na ovogodišnjem 46. hrvatskom komornom natjecanju učenika i studenata glazbe, održanom u Opatiji početkom studenog. Imali smo priliku čuti i još jedan duet koji je također ponovio prošlogodišnju prvu nagradu na istom natjecanju - to su Maksimilijan Borić na braču i Tomislav Smolčić na gitari. Program koji su svi ovi mladi svirači pripremili bio je u potpunom skladu s vedrinom dolazećih blagdana. Profesori i učenici su ga s radošću pripremali i izveli, na čemu im se s osmijehom na licu i veseljem u srcu možemo samo srdačno zahvaliti!

P.Z.

 
30.12.2008.

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Neki se predstavili prvi put!

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Tradiciju koncerata i svoju edukativno-umjetničku "misiju" profesori Glazbene škole Ferdo Livadić nastavili su i ove godine, svojim petim u nizu koncertom u Galeriji Prica, u petak, 12. prosinca, s početkom u 19.30 sati, pred prepunom dvoranom svojih učenika, roditelja i gostiju. Ove su godine, po mišljenju publike, profesori pružili do sada najbolji omjer klasičnih karakternih i virtuoznih instrumentalnih minijatura te zabavno i crossover obojene glazbene literature. Predblagdanski ugođaj otvorila je Uvertira za operetu Šišmiš Johanna Straussa mlađeg, u obradi za klavir četveroručno u izvedbi Antonije Jelinčić i Tatjane Gaćeša, te Romanze za dvije violine i klavir u izvedbi violinistica Zdenke Pende i Jasmine Andrašek, a uz klavirsku pratnju A. Jelinčić.

Slijedile su solističke točke u kojima su se izmjenjivali klaviristi: Davor Lahnit (Christian Sinding: Šum proljeća), Marijeta Zdunić Knotek (Jean-Philippe Rameau: La poule), Silvija Kalšan (Frédéric Chopin: Valcer u e-molu) i Antonija Jelinčić (Petar Iljič Čajkovski: Chant de l'alouette) s ostalim instrumentalistima. Prvi put su se u sklopu koncerata profesora tako predstavili: violončelist Borna Alunić (Johann Sebastian Bach: Stavci Allemande i Courante iz Suite u C-duru br. 3, BWV 1009 za violončelo solo) i trubač Mario Magaš (Nikolaj Rimski-Korsakov: Bumbarov let) uz klavirsku pratnju Tine Klak. Puhački odjel Glazbene škole također su zastupali flautistica Ivana Štrbac (Gabriel Fauré: Sicilienne, op. 78), saksofonist Tomislav Žužak (Marcel Perrin: Ciganska fantazija), oboje uz klavirsku pranju T. Klak, kao i klarinetist Mihael Paar (Franz Schubert: Arpeggione sonata – stavak: Allegro moderato) uz klavirsku pratnju A. Jelinčić.

Koncert su zaokružili instrumentalni i vokalno-instrumentalni ansambli - ansambl violončelistice Nikoline Tičinović i gostiju: Marija Šverko, violina, Ivan Zovko, violina, Mislav Pap, viola, Iva Ljubičić, klavir u izvedbi 1. stavka iz Sinfonie pastorale Giuseppea Tartinija, duo marimba-gitara: Goran Gorše i Ivana Trogrlić u izvedbi skladbe Milonga de junio Maxima Diega Pujola, a za veliko finale pobrinule su se članice vokalnog ansambla UNICATE (Tina Klak, Tena Ivana Borić, Branka Božić, Ivana Trogrlić, Carmen Stepić i Vesna Radinčić) uz instrumentalnu pratnju M. Zdunić Knotek za klavirom, T. Žužaka (tenor saksofon), M. Magaša (truba), G. Goršea (udaraljke) i Petra Paara (klarinet, maturirao 2008. god. u klasi prof. V. Radinčić).

Uz obrade B. Božić dviju šansona Henryja Himmela (Na mom putu) i Elda di Lazzara (Gitara Romana), koncert je okrunila temperamentno izvedena praizvedba skladbe Branke Božić (na tekst Larise Mravunac): Božić dolazi, koja je izvedena i za dodatak.

Tatjana Gaćeša

 

Novi uspjesi učenika samoborske Glazbene škole na državnom natjecanju komornih sastava

Završni koncert učenika Glazbene škole

Koncert profesora Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002