26.09.2008.

Predstavljeni radovi 10. likovne kolonije Stojdraga – Žumberak 2008.

Uspješna desetogodišnja suradnja

Predstavljeni radovi 10. likovne kolonije Stojdraga – Žumberak 2008.

Krajem lipnja dvadesetero umjetnika boravilo je na ovogodišnjoj 10. likovnoj koloniji koju tradicionalno priređuje Likovni odjel Matice hrvatske - Ogranak Samobor. Mnogi od njih već godinama pohode i uživaju u ljepotama Samoborskoga gorja i žumberačkog kraja, a rado su ih ugošćivali članovi Lovnog ureda Samobor u svojoj lovačkoj kući Srna. Tako bijaše i ove godine, kada su umjetnici posjetili Stojdragu, gdje su obišli Uskočki muzej i crkvu sv. Jurja u Stojdragi u pratnji župnika Mile Vranešića.

Prema dobrom starom običaju, ljetne uratke tijekom jeseni mogu vidjeti i posjetitelji u samoborskoj Gradskoj knjižnici. Ovogodišnja izložba otvorena je 25. rujna, a na njoj su svoja djela predstavili Zoran Kakša, Snježana Zakanj – Radovanić, Zlatica Živković, Nevenka Miklenić, Ljerka Rabovski – Miletić, Maja Cipek, Grozdana Korpar, Tatjana Antolin, Zdenka Resar, Vesna Surma, Franjo Jurčin, Dominique Jurić, Đuro Kenfelja, Kristina Jeić, Vjera Reiser, Silvana Krajačić, Vlasta Mažuranić, Đurđica Debogović, Sonja Brzak i Milan Kuhar.

Nakon pozdrava ravnateljice knjižnice Mirjane Dimnjaković, voditeljica Likovnog odjela Matice hrvatske Ogranak Samobor, Grozdana Korpar, zahvalila je na uspješnoj suradnji svih ovih godina Lovnom uredu Samobor i najavila da će 11. likovna kolonija sljedeće godine biti održana na Žumberku, u selu Grabar. Tajnik Lovnog ureda Boris Debogović podijelio je potom priznanja osobama koje su najčešće boravili na koloniji, a govornički dio programa zaključio je prof. Josip Dujmović apostrofiravši razumijevanje Lovnog ureda Samobor i Gradske knjižnice Samobor, njihovu svesrdnu pomoć pri realizaciji kolonije. Rekao je i da ovogodišnje radove treba gledati kao cjelinu koja traje 10 godina. Na kraju, otvorenje su obogatili pjesnici Ivan Mlačić i Vlasta Mažuranić. Izložba će u prostoru Gradske knjižnice biti postavljena do 10. listopada.

M.Š.

 
26.09.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupila je Vlatka Burić

Na kraju i posveta Vici Vukovu

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupila je Vlatka Burić

Nakon tri koncerta u Ciklusu Maestro, u kojima su glavnu ulogu imali saksofoni, četvrti ovotjedni koncert ovog Ciklusa pripao je mezzosopranistici Vlatki Burić. Studij solo pjevanja s magisterijem završila je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, u klasama profesora Franza Donnera, Uwea Thorstena Theimera, Didiera von Orlowskog i Margit Klaushofer. Na Međunarodnom natjecanju mladih opernih pjevača F. Tagliavini, Austrija 2002. postigla je zapaženi uspjeh.

Prvi scenski debut u domovini ostvarila je 2004. u Gradskom kazalištu Komedija kao Janica u pučkom mjuziklu Janica i Jean. Kao stalna članica ovog ansambla nastupa u Straussovoj opereti Šišmiš i hrvatskom mjuziklu Ruža na asfaltu. Gostovala je u produkcijama bečkog Schönbrunn teatra i Volksoper.

Ova Samoborka pred svojom se publikom predstavila skladno pogođenim programom, u kojem ju je na glasoviru pratio Mario Čopor, a u izvedbi Schubertove Der Hirt auf dem Felsen, op.129, D 965 te Mozartove Parto, ma tu ben mio, ariji Sesta iz opere La clemenza di Tito pridružio se i poznati talijanski klarinetist Giampiero Sobrino. Koncert je Vlatka Burić počela sa Shubertovim djelima Im Frühling, D 882, Gretchen am Spinnrade, op. 2, D 118 i Die junge Nonne, op. 43, br. 1, D 828, nastavila Gesangovom Kennst du das Land?, D 321 te se vratila Schubertu u već navedenoj suradnji s Giampierom Sobrinom.

U drugom dijelu, nakon Mozarta, slijedila je arija Leonore O mio Fernando iz opere La Favorita Gaetana Donizettija, arija Dalile Mon coeur s'ouvre a ta voix iz opere Samson i Dalila Camillea Saint-Saënsa, potom arija Ciece Voce di donna, o d'angelo iz opere Gioconda Amilcarea Ponchiellija, da bi koncert mezzosopranistica Vlatka Burić zaključila odličnom arija Carmen Habanera iz opere Carmen Georgesa Bizeta.

Publika je i ovaj put pljeskom nagradila njenu izvedbu te kao bonus dobila dva bisa. Prvi je Vlatka Burić posvetila nedavno preminulom pjevaču Vici Vukovu te otpjevala njegovu pjesmu To je tvoja zemlja, a lijepu večer 33. Samoborske glazbene jeseni u Galeriji Prica zatvorila legendarnim napolitanskim napjevom O sole mio.

M.Š.

 
26.09.2008.

Na Dječjem odjelu knjižnice s prvašićima se družila Mira Peteh

Svako slovo nešto novo

Na Dječjem odjelu knjižnice s prvašićima se družila Mira Peteh

Kažu da je svaki početak težak, ali čini se kako prvašići OŠ Samobor uživaju u svojim prvim školskim danima i školske im obveze uopće ne zadaju nikakve probleme. Dječji odjel Gradske knjižnice Samobor u srijedu, 24. rujna, posjetila su dva prva razreda.

S velikom radoznalošću i veseljem razdragani su prvašići slušali profesoricu Miru Peteh, koja im je predstavila svoje knjige namijenjene upravo najmlađima te nesebično s njima podijelila znanje o izradi origamija. Vrlo su brzo spretni maleni majstori izradili psiće i tulipane. S velikim su ponosom iskazivali i znanje u poznavanju brojalica, ali i u poznavanju slova i brojeva te time izmamili široke osmijehe svojih učiteljica.

Gošća je uživala u spontanoj dječjoj radosti, djeca su uživala u kreativnim i zabavnim zadacima, a nama ostalima je bilo zadovoljstvo prisustvovati i sudjelovati u predanom radu iskusne pedagogice i stvarateljice kakva je profesorica Mira Peteh.

Blaženka Mavrić

 
26.09.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Slovensko - japanski Duo Kalypso (Miha Rogina, Sae Lee) uspješno se predstavio samoborskoj publici

Ambiciozan program i virtuozan nastup

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Slovensko - japanski Duo Kalypso (Miha Rogina, Sae Lee) uspješno se predstavio samoborskoj publici

Višestruko nagrađivani slovensko - japanski duo, saksofonist Miha Rogina i pijanistica Sae Lee, predstavili su se publici Samoborske glazbene jeseni u srijedu, 24. rujna, u okviru Ciklusa Maestro. Duo Kalypso, oformljen 2003. godine za vrijeme studija na Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse u Parizu, gdje su trenutno oboje na poslijediplomskim studijima komorne glazbe, u samoborskoj Galeriji Prica odsvirao je tehnički izuzetno ambiciozan program – za početak Sonatu u Es duru modernog njemačkog skladatelja Paula Hindemitha, potom Candenzu Francuskinje Lucie Robert-Diessel, tehnički izazovnu L' Incandescence de la Bruine Brune Mantovanija te virtuoznu Piet Swertsovu skladbu Klonos. Korak bliže konvencionalnijem repertoaru Duo Kalypso približio se krajem koncerta Sonatom u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva te Gershwinovom Rhapsody in Blue, na specifičan način nadahnutog dua za što su nagrađeni dugotrajnim aplauzom oduševljene publike.

Duo Kalypso nastupao je do sada u Austriji, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Kini i u Japanu, a dobitnici su prve nagrade na Međunarodnom natjecanju za komorne ansamble FNAPEC, Pariz, te prve nagrade na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe Carlo Soliva u Italiji.

U svojim samostalnim nastupima Rogina i Lee također bilježe uspjehe pa je tako Miha Rogina dobitnik devet prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima i dvije prve nagrade na Državnom natjecanju mladih glazbenika Republike Slovenije, a Sae Lee dobitnica je šest prvih nagrada na međunarodnim pijanističkim natjecanjima te je na svjetskoj UNESCO konferenciji u Kazahstanu 2005. održala vrlo hvaljeni samostalni recital.

K.S.

 
26.09.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Saksofonski kvartet 4 Saxess predstavio svoj etno program 4 Folk

Etno skladbe u suvremenom ruhu

Saksofonski kvartet 4 Saxess (Primož Fleischman, Tomislav Žužak, Lev Pupis i Dejan Prešiček), oformljen u Parizu 2000. godine, kroz brojne domaće i inozemne nastupe izgradio je, uz hrabro istraživanje glazbenih stilova i vrsta, svoj specifičan zvuk. Prošle godine u tom su istraživanju otišli i korak dalje od klasike ili jazza te se predstavili etno programom naziva 4 Folk. Riječ je o rezultatu njihove suradnje sa slovenskim skladateljima različitih naraštaja, pri čemu su nastale obrade slovenskih narodnih napjeva i narodnih pjesama iz južnih krajeva te novoskladana djela nastala na tradicijskim temeljima, a kojima su se u utorak, 23. rujna, 4 Saxess predstavili i posjetiteljima Samoborske glazbene jeseni.

Središnje mjesto programa, kako sadržajno tako i trajanjem, zauzela je Leitingerova Suita quasi Balkanika u čijem izvođenju se kvartetu pridružio mladi udaraljkaš Goran Gorše. 4 Saxess predstavio se još skladbom Zrejlo je žito pionira slovenskog jazza Janeza Gregorca, Krajnčanovim Potrkanim plesom, skladbama Igora Lundera te za kraj djelom Vida Pupisa (inače brata sopran saksofonista Leva Pupisa) Jumping Marko Gone Mad. Etno skladbe u suvremenom ruhu samoborska publika nagradila je zasluženim aplauzom, a 4 Saxess odužio se i zahtijevanim bisom.

Etno program 4 Folk zabilježen je, inače, i na CD-u istoimena naziva, objavljen u nakladi RTV Slovenije, uz potporu slovenskog Ministarstva za kulturu.

K.S.

 
26.09.2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Održan koncert francuskog saksofonista Jean-Denis Michata

Nadahnuta izvedba u komornoj atmosferi

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Održan koncert francuskog saksofonista Jean-Denis Michata

Koncert održan u ponedjeljak, 22. rujna, po nekim stvarima se uistinu može okarakterizirati kao nekonvencionalan. Poznati francuski saksofonist Jean-Denis Michat je, uz klavirsku pratnju vrlo dobrog Ivana Batoša, izveo za saksofon uistinu neobičan repertoar. Program se mahom sastojao od opernih komada, tj. ulomaka, priređenih za saksofon. Tako su se na programu našli Catalani, Rossini, Donizetti, Verdi, Puccini, Offenbach, Bizet i Thomas, ukratko, najznačajniji kompozitori opera iz razdoblja romantizma, a kada se u taj program inkorporira saksofon kao glavni instrument, dobiva se zanimljiva kombinacija opernog žanra i instrumenta kojeg većina povezuje s jazzom.

Druga pomalo nekonvencionalna stvar bila je i ta što je Jean-Denis Michat kroz cijeli koncert komunicirao s publikom, objašnjavajući svoja razmišljanja ne samo o programu, već i o samom sviranju saksofona, te svojoj viziji tog instrumenta. Takva komunikacija s publikom, iako ne sasvim neuobičajena na koncertima komornog tipa, bila je pravo osvježenje. Tako je i sam glazbenik naglasio zašto je odabrao upravo operni program, a to je iz razloga što je još kao dječak slušao oca kako pjeva melodije iz opera i shvatio kako je saksofon zapravo od svih puhačkih instrumenata najsrodniji ljudskom glasu. To je protumačio kao svojevrsni poziv te se u njemu rodila duboka potreba za izvođenjem takve glazbe.

Odabravši većinom najpoznatije ulomke iz isto tako poznatih opera, Jean-Denis Michat je omogućio publici da kroz jednu potpuno novu prizmu promotre već poznate melodije, ali isto tako da kroz tu prizmu upoznaju široke i široj publici nepoznate mogućnosti saksofona kao instrumenta.

Započevši arijom iz opere La Wally, Afreda Catalanija pokazao je koliko je saksofon suptilan instrument. Počeci fraza i njihovo stapanje s klavirskom pratnjom djelovali su duboko i meko. Prešavši na tehnički zahtjevniju Una voce poco fa iz Rossinijevog Seviljskog brijača, pokazao je odličnu tehničku spremnost, iako je bilo manjih poteškoća u ritmičkoj ujednačenosti s klavirom. Nakon toga uslijedile su Una futiva lagrima iz Donizzetijevog Ljubavnog napitka i Qual mare, qual terra iz opere I Masnadieri, Giuseppea Verdija, koju je odsvirao u duetu s izvrsnim hrvatskim saksofonistom Tomislavom Žužakom. Obje izvedbe bile su uistinu nadahnjujuće i u njima je Michat pokazao svu raskoš svog pjevnog tona, s vrlo odmjerenim vibratom. Puccinijeva arija O mio babbino caro bila je "rezervirana" samo za pijanista Ivana Batoša, jer je, kako je Michat duhovito objasnio, bilo vrijeme da se publika odmori od saksofona.

Tri odlomka iz Bizetove Carmen uslijedila su jedan za drugim, a dojam vidljivo velikog Michatovog angažmana bio je malo smanjen radi pomalo neizražajne i ponegdje neprecizne klavirske pratnje. U Barcarolli iz Offenbachove opere Hoffmannove priče opet mu je društvo radio i ovaj puta intonativno i tehnički izvrstan Žužak, a ovaj uistinu nezaboravan koncert je, uz dva bisa na koje ga je pozvala oduševljena i nadahnuta publika, završio je Bizetovom J'entends sa voix i tehnički izvrsno odsviranom, Thomasovom Je suis Titania la blonde.

Ana Kuštrak

 

Predstavljeni radovi 10. likovne kolonije Stojdraga – Žumberak 2008.

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - U Ciklusu Maestro nastupila je Vlatka Burić

Na Dječjem odjelu knjižnice s prvašićima se družila Mira Peteh

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Slovensko - japanski Duo Kalypso (Miha Rogina, Sae Lee) uspješno se predstavio samoborskoj publici

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Saksofonski kvartet 4 Saxess predstavio svoj etno program 4 Folk

33. SAMOBORSKA GLAZBENA JESEN - Održan koncert francuskog saksofonista Jean-Denis Michata

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002