11.11.2008.

Učenicima Osnovne škole Samobor u knjižnici se predstavio poznati domaći književnik Hrvoje Hitrec

Pisac za djecu i odrasle

Učenicima Osnovne škole Samobor u knjižnici se predstavio poznati domaći književnik Hrvoje Hitrec

Pisac za djecu i odrasle, ministar, saborski zastupnik, ravnatelj kazališta, otac trojice sinova - sve su to bile uloge Hrvoja Hitreca, a one najdraže, spisateljska i roditeljska, ostale su mu do današnjih dana. Svoje je romane predstavio učenicima OŠ Samobor i vrlo im realistično približio kako izgleda život jednog pisca. Prema Hitrecovim riječima, nije to ništa glamurozno nego je u današnje vrijeme čak i podcijenjeno. Različite elektroničke novotarije sve više uzimaju mjesto knjizi, a djeca sve manje čitaju neobaveznu literaturu. Također je naglasio kako za poziv književnika treba, uz talent, imati i jaku volju i disciplinu, jer bez svakodnevnog promišljanja i sjedenja pred kompjutorom ili, u njegovom slučaju, pred električnim pisaćim strojem, nema ničega.

Osvrnuo se i na tzv. instant pisce, koji se vrlo brzo medijski eksponiraju, ali u većini slučajeva radi se o piscima s nekvalitetnim uradcima koji se brzo iščitaju i još brže zaborave. Stoga treba paziti koga i kakvo djelo stavljamo na pijedestal.

Iako je pisati počeo u kasnim dvadesetima, vrlo ga je brzo književna kritika prepoznala kao kvalitetnog pisca koji će nizati veliki broj romana za djecu, ali i za odrasle, te dobiti mnoštvo književnih nagrada. Jedan od njegovih najpoznatijih romana svakako su Smogovci, s čijim su se likovima vrlo rado poistovjećivali mlađi čitatelji. Prema tom romanu snimljena je istoimena serija, a uskoro bi se trebao snimati i film. Osim Smogovaca i brojih nastavaka tog romana, rado su čitane i Eko Eko, Ur, Matko na štakama, a vrlo je zanimljiv i njegov najnoviji roman Humandel, u kojem Hitrec ponovno podsjeća čitatelje na ekološku svijest i na brigu za naš planet, koji je vrlo ugrožen zahvaljujući ljudskom nemaru.

Hitrecova omiljena knjiga je Biblija, a najdraži pisac Mark Twain. Uz pisanje, najveća mu je strast vrtlarstvo, zbog kojega je i pobjegao iz zagrebačke vreve u okolicu našeg lijepog grada. Vidljivo iznenađen publikom koja je s velikom pažnjom i disciplinirano pratila njegovo izlaganje, Hitrec se zahvalio te je u maniri istinskog književnika nastavio odgovarati na pitanja mladih novinarki.

Blaženka Mavrić

 
11.11.2008.

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba svjetski poznatog karikaturista Davora Štambuka

Ništa kontra sisa

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba svjetski poznatog karikaturista Davora Štambuka

Umjetnost karikaturalnog crteža ovaj put je okupirala zidove Ateljea sudskog vještaka u Kompareovoj 5 i to zahvaljujući izložbi Davora Štambuka. Naime, u nedjelju, 9. studenoga, vlasnik Ateljea Josip Dujmović okupljenima je predstavio izložbu Ništa kontra sisa tog velikog hrvatskog i svjetski priznatog i poznatog karikaturista.

- Davor Štambuk kao autor smjelih karikaturalnih zapisa široka je duha, svjetonazora i obrazovanja, no nije se zanosio političkim implikacijama. Njegovo je likovno djelo, kako u početku, tako i sad, obilježeno asocijativnim viđenjima čovjekove biti. Majstor crteža i pripovjedač uspijeva osvojiti svjetski vrh, kako zbog čistoće crteža, tako i čiste misli, kao da želi reći: "Ništa što je ljudsko nije mi strano". Stoga za njegov karikaturalni crtež možemo reći da je gotovo svevremenski – rekao je uvodno Dujmović, da bi potom sam autor izložbe zahvalio na prilici da prvi put izlaže u Samoboru, konstatiravši ipak da se ne bi složio s tvrdnjom kako ga osim čistoće crteža krasi i čistoća misli.

- Kao što se može vidjeti iz ovdje izloženih 20-ak crteža, moje misli baš i nisu sasvim čiste – našalio se Štambuk te pozvao okupljene da razgledaju izložbu.

Ništa kontra sisa razgledati se može u Ateljeu u Kompareovoj 5 do 23. studenog u radno vrijeme Ateljea ili po dogovoru na 098/233-842.

Čovjek koji je nasmijao Pariz

Karikaturist i novinar Davor Štambuk rođen je u Splitu 1934. godine. Osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je autor i voditelj zabavnih emisija na TV Zagreb. Profesionalno se počeo baviti karikaturom u Parizu. 1968. dobiva nagradu Grand Prix Bellus, a dodjeljuje mu je redakcija tjednika France Dimanche i sindikat pariških tiskara. Godine 1969. prelazi u visoko tiražni tabloid Ici Paris, gdje ostaje do umirovljenja. Karikature Davora Štambuka donose i drugi svjetski listovi i časopisi. Hrvatsko društvo karikaturista dodjeljuje mu 2000. godine nagradu Oskarika, kao najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikature. Izlagao je samostalno u zemlji i inozemstvu. Francusko ministarstvo kulture odlikovalo ga je 2003. Redom viteškog križa za umjetnost i kulturu, a prošle godine u Hrvatskoj je odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos svekolikoj kulturi i razumijevanju među narodima.

 
11.11.2008.

U Galeriji Prica koncert održao Trio Solenza

Glas, klarinet i klavir

U Galeriji Prica koncert održao Trio Solenza

Ciklus koncerata u Galeriji Prica samoborskoj publici je u utorak, 4. studenoga, ponudio uvid u glazbeno umijeće Tria Solenza. Mezzosopranistica Davorka Horvat, klarinetist Bruno Phillipp i pijanist Mario Čopor, koncentriranom, a istovremeno i ležernom izvedbom prikazali su zrelost nastupa, iako se radi redom o glazbenicima mlađe generacije. Naime, Davorka Horvat diplomirala je 1999. godine solo pjevanje u klasi Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1998. dobila je Dekanovu nagradu za izvedbu pjesama Albana Berga sa Zagrebačkom filharmonijom, a 1999. godine Rektorovu nagradu za sopransku dionicu u oratoriju Elias Felixa Mendelssohna. Debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu ulogom Leonore u Trubaduru Giuseppea Verdija. Od 2000. godine djeluje kao samostalna umjetnica, a od prošle godine i u okviru Tria Solenza.

Bruno Philipp diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2000. godine u klasi Milka Pravdića, pa ga specijalizirao kod Alain Damiensa na Konzervatoriju CNR d'Aubervilliers i Jean-Marca Volte na Konzervatoriju Maurice Ravel. Dobitnik je Nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju interpretaciju domaćeg autora (A. Klobučar) u sklopu Natjecanja Darko Lukić 2003./04.

Od 2004. godine surađuje s Ecole Francaise u Zagrebu, vanjski je suradnik ansambla LADO i predaje klarinet na Glazbenoj školi Zlatka Balokovića.

Mario Čopor diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji 1995. te magistrirao 1998. godine u razredu Stjepana Radića. Kao solist nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije i s manjim komornim instrumentalnim sastavima, a kao korepetitor nastupao je na brojnim koncertima solo pjevača i zborova. Tako je, među inima, i čest gost Samoborske glazbene jeseni.

K.S.

Foto: S.I. Žugaj

 

Učenicima Osnovne škole Samobor u knjižnici se predstavio poznati domaći književnik Hrvoje Hitrec

U Ateljeu sudskog vještaka otvorena izložba svjetski poznatog karikaturista Davora Štambuka

U Galeriji Prica koncert održao Trio Solenza

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002