03.03.2008.

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Predsjednica Marica Jelenić

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

U samoborskoj Gradskoj vijećnici održana je druga sjednica skupštine Zaklade Zlatko i Vesna Prica na kojoj su bili predstavnici gradova Pečuha i Samobora (koje je trajno povezao akademik Prica), kao i njegova supruga Jasmina Jugo Prica. Pečuh je predstavljao Laszlo Soo, a Samobor gradonačelnik Antun Dubravko Filipec i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, a nazočili su i članovi stručnog savjeta i nadzornog odbora (dr. Jene Ujvari, Drago Kušić, Damir Fabek) te ostali gosti. Svi članovi su zadovoljni radom zaklade i upravitelja Ante Sorića, koji je podnio izvješće o radu u 2007. i plan rada za 2008. godinu. Najvažnija stvar koja je učinjena u proteklom razdoblju je uređenje kuće u Taru, u kojoj se već ovog ljeta održala prva likovna kolonija mladih umjetnika, a ti će se susreti mladih umjetnika iz Hrvatske, Mađarske i Europe intenzivirati ove i sljedećih godina. U planu je i suradnja sa sličnim zakladama u Europi kao što je Zaklada Stankovski, potom uređenje ateljea s kompjutorskom i foto opremom, kao i izrada posebne internet stranice zaklade s linkovima na gradove Samobor i Pečuh.

Dogovoren je i model financiranja, s time da je upravitelj Ante Sorić rekao da se značajna sredstva planiraju prikupiti od sponzora i podupiratelja, a gradovi Samobor i Pečuh će se angažirati oko fondova iz Europske Unije. Ukupan iznos za rad u 2008. bio bi 218.318 kuna. Gradonačelnik Filipec upozorio je da se mora utvrditi model održavanja kuće u Taru, iskazavši nadu da će međusobne informacije između Samobora i Pečuha brže kolati i da će svi pravovremeno izvršavati financijske obveze. Nakon što su prihvaćena izvješća i program rada, na kraju skupštine Zaklade Prica za predsjednicu skupštine u 2008. godini izabrana je Marica Jelenić.

M.Š.

 
03.03.2008.

Izborna skupština Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

Sve im je draže pjevati, sve ih je ljepše čuti

Izborna skupština Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

U subotu, 1. ožujka, u prostorijama restorana Lastavica u Vrbovcu održana je Izborna skupština Hrvatskog pjevačkog društva Jeka Samobor.

Na početku skupa prisutni su minutom šutnje odali počast preminuloj članici Jeke Sanji Bedeničić.

Geslom Jeke Za dom i roda čast pjevat nam je slast, koje je uglazbio muzički voditelj društva mo. Josip degl' Ivellio, zbor je svečano otvorio skupštinu.

Predsjednica Jeke Jasna Jankavić pozdravila je članove zbora i nazočne goste - zamjenicu gradonačelnika Maricu Jelenić, predstavnike Crkvenog zbora Župne crkve sveta Anastazija i izaslanstvo KUD-a Mala Gorica. Ukratko se osvrnula na proteklo četverogodišnje razdoblje i na neriješeno pitanje prostorija društva, financijske probleme, uništene instrumente... Notni je materijal, zahvaljujući članicama Društva, ostao očuvan.

U tom razdoblju proslavljena je i 130. obljetnica postojanja HPD-a Jeka. Zahvaljujući velikom priljevu novih članova zbor je iz Ženskog komornog zbora od 12 članica prerastao u mješoviti zbor od 31 člana te sada u sklopu tog zbora postoje 2 sekcije: mješoviti zbor i ženski zbor.

Posebno je naglasila velik pomak u smislu ostvarenja suradnje s ostalim društvima (Glazbena škola Ferdo Livadić, Gradska glazba Samobor, POU Samobor, HPD Slavulj Petrinja, Tamburaški orkestar Varaždin, KUD Mala Gorica...). U suradnji s vodstvom i učenicima Glazbene škole Ferdo Livadić Jeka je ostvarila bogat folklorni program kojim se predstavila i izvan Samobora.

Predsjednica je posebno zahvalila muzičkom voditelju i dirigentu Josipu degl' Ivelliu, koji već jedanaestu godinu uspješno vodi Jeku te svojim znanjem, predanošću i istraživačkim radom neumorno pridonosi širenju kulturne baštine samoborskog kraja. Zahvalila je i Gradskom poglavarstvu, kao i svim dosadašnjim donatorima Jeke.

Predsjednica Nadzornog odbora Marija Žitković podnijela je financijski izvještaj o prihodima i rashodima u protekloj godini. Slijedilo je raspuštanje dosadašnjih članova Upravnog odbora, Nadzornog odbora i blagajnika te su izabrani novi članovi. Na mjesto novog predsjednika društva jednoglasno je izabrana dosadašnja predsjednica Jasna Jankavić, što dovoljno govori o njenom dosadašnjem uspješnom radu, na zadovoljstvo svih članica i članova zbora.

Na kraju službenog dijela prisutnima se obratio voditelj Jeke mo. Josip degl' Ivellio. Najavio je promociju Pjesmarice, čiji je opus širokih glazbenih razmjera i koju HPD Jeka aktivno uvježbava. Ona je plod dugogodišnjeg rada i upornosti, a svjetlo dana ugledat će u svibnju ove godine ponajviše zahvaljujući susretljivosti starijih kolega, koji su se prihvatili recenziranja uz nikakve ili minimalne naknade. Najavljen je i koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu u studenom, koji će dati konačan pečat ovogodišnjem radu društva. Dodao je kako Samobor duguje određeni znak pažnje prečasnom Milanu Zjaliću, izuzetnom čovjeku koji je nadmašio svoje običnosti kao svećenik u polju domoljublja, prosvjetiteljstva i glazbe. U tom smislu Jeka je pokrenula inicijativu u suradnji s Družbom braće hrvatskog zmaja Zagreb za postavljanje spomen ploče na lokaciji samoborskog trga, koja bi zorno svjedočila veličinu i djelo Milana Zjalića.

Planira se snimanje nosača zvuka, a predloženo je i osnivanje Gradskog dječjeg zbora uz suradnju samoborskih glazbenih stručnjaka te se očekuje pozitivan odgovor Grada u smislu izdvajanja novca iz proračuna za pokretanje nove sekcije koja bi animirala dječji uzrast.

Jedna od inicijativa je također bijenalski glazbeni projekt u proljetnom razdoblju, jedno Samoborsko zborsko proljeće (po uzoru na Samoborsku glazbenu jesen) koje bi ugošćivalo zborove kojima bi se uvjetovalo uvrštavanje u repertoar jedne nove skladbe hrvatskog skladatelja, što bi uvelike pridonijelo prezentaciji Samobora, a ne bi preopteretilo budžet Grada, jer bi susret bio jednodnevni i odvijao se svake dvije godine. Iskustvo se temelji na 1. glazbenom memorijalu Emil Cossetto, s čijom se organizacijom počelo 2007. godine, a koji je u samo godinu dana izrastao u međunarodni memorijal i tako postao popularan i izvan granica Hrvatske.

Marica Jelenić, zamjenica gradonačelnika, pozdravila je prisutne, zahvalila na suradnji te naglasila kako je rad Jeke iznimno cijenjen i važan za Grad Samobor. Izrazila je vjeru u realizaciju iznijetih planova, kao i da će se založiti i pokušati im doprinijeti, mada trenutno nije u poziciji išta konkretno obećati.

Nakon službenog dijela Zbor je otpjevao još jednom geslo Jeke, ovaj puta uvodni dio iz skladbe Poputnica Jeke Ivana pl. Zajca, a zatim je uslijedio domjenak uz druženje i pjesmu.

Marija Majstorović

 
03.03.2008.

Na poticaj Josipa Prudeusa 16-godišnji Alen Kljajić skladao dvije mise

Talent treba znati prepoznati

Na poticaj Josipa Prudeusa 16-godišnji Alen Kljajić skladao dvije mise

Zanimljiv glazbeni projekt razvija se u jednoj sasvim neobičnoj suradnji mladog orguljaša Alena Kljajića i Samoborca Josipa Prudeusa. Alen Kljajić 16-godišnji je samouki glazbenik (danas ipak član glazbene škole) koji je svoju ljubav prema glazbi, a posebno orguljama, otkrio u osnovnoškolskim danima. Dolaskom u školu dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće Kljajić upoznaje Prudeusa koji mu, prepoznavši u dječaku i talent za skladanje, daje tekst na temu Vječna harmonija, a kojeg je Kljajić uglazbio za samo sat vremena. Iz toga se u Kljajiću rodila vizija o skladanju oratorija, no Prudeus mu šalje dvije hrvatske mise Bogu na slavu – jednu u čast svetog Josipa zaštitnika Hrvatske za tamburaški orkestar i mješoviti zbor koja je već završena, a druga u spomen hrvatskim mučenicima u kojoj će biti kombinirane sopile, gajde, tambure, glagoljaški napjevi pa čak i djelovi pravoslavne liturgije. Po okončanju ovog djela za nadati se da bi jednu od izvedbi mogla čuti i samoborska publika kako bi se uvjerila u plodove suradnje mladog skladatelja i Jože Prudeusa.

K.S.

 
03.03.2008.

Obilježen dan Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Podijelili glazbene užitke sa Samoborcima i Zagrepčanima

Obilježen dan Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Proslava Dana Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor i 26. godine rada Glazbene škole i ove godine obilježena je u okviru dva svečana koncerta - 29. veljače u Samoboru u Galeriji Prica i 1. ožujka u Zagrebu u dvorani Muzičke akademije. No, po prvi put proslava je glazbeno trajala punih tjedan dana budući su se u dvorani Glazbene škole od ponedjeljka, 25. veljače, pa sve do četvrtka, 28. veljače, svaku večer za redom posebnim prigodnim koncertom s početkom u 19.30 sati predstavili pojedini odjeli Glazbene škole.

Tako je već prvu večer, 25. veljače, publiku ugodno iznenadila i iskreno nasmijala uigrana Komična polilingvistična opera na poznate teme Figarov netopir, gdje su učenici – solo pjevači iz klase prof. Branke Cvetković na scenski uobličen način parodirali poznate klasične arije. Libreto i režiju potpisuje prof. Branka Cvetković, scenografiju Maja Cipek, klavirska pratnja bila je povjerena prof. Tini Klak, a uloge mladih pjevača su, redoslijedom u libretu, interpretirali: Daniel Cvetković (Figaro), Lidija Kedmenec (Suzana), Martina Mužinić/ Ozana Lehpamer (Trnoružica), Maja Cipek (Grofica Jela), Tomislav Rešetar (Grof), Danijel Župančić (Maseto, grofičin brat), Matea Mužinić (Serpina, njegova zaručnica), Marija Maltarić (Cherubin, njegov nećak), Mihael Cipek (Don Worf del Marco, rođak), Marija Blažek (Adela, Worfova zaručnica), prof. Branka Cvetković (Pripovjedač). Treba spomenuti da je ovaj pjevačko-scenski iskorak ujedno i prvi takav projekt klase solo pjevača prof. Branke Cvetković (ovaj Singspiel praizveden je 31. siječnja u dvorani GŠ, a za potrebe Dana škole prerađen je i obogaćen novim arijama i scenskim detaljima, op.a.). Uslijedili su zatim koncerti gudačkog odjela (utorak, 26. veljače), klavirskog odjela (srijeda, 27. veljače) i puhačkog odjela (četvrtak, 28. veljače).

Svečani koncert povodom Dana Glazbene škole u Samoboru održan je u petak, 29. veljače, u Galeriji Prica, s početkom u 20 sati. Pozdravnom čestitkom svim učenicima i djelatnicima Glazbene škole publici su se obratile ravnateljica Zdenka Merčep i dogradonačelnica Samobora Marica Jelenić. Koncert je obuhvaćao presjek biranih djela klasične glazbe od baroka do modernih skladbi učenika svih odjela Glazbene škole. Nastupile su tako klaviristice Danijela Bošnjak (prof. D. Lahnit), Patricija Paun i Nina Opašić (prof. C. Stepić), violinistice Paula Imbert, Ana Vasilj i Ana Župančić (prof. M. Razum) te violinist Filip Vitko (prof. J. Andrašek), violončelist Mislav Brajković (prof. B. Hutterer), kontrabasist Ivan Domović (prof. H. Babić), trubač Damjan Knotek (prof. D. Habuš), klarinetistica Marta Jandrečić (prof. V. Radinčić), saksofonist Marko Rušnov (prof. T. Žužak), sopranistica Marija Blažek (prof. B. Cvetković) te udaraljkaš Filip Merčep za marimbom (prof. G. Gorše). Klavirska pratnja učenika na koncertu povjerena je profesoricama Antoniji Jelinčić, Marijeti Zdunić-Knotek i Tini Klak.

Komorno muziciranje predstavili su najmlađi klavirski trio u Glazbenoj školi, Trio Livadić, u sastavu Lucija Hapač, klavir, Dora Delivuk, violončelo i Marko Pavlić, violina, zatim duo Antonija Petrić, bisernica i Sara Glojnarić, klavir (svi iz klase prof. D. Lahnita), kao i gostujući trio s Muzičke akademije Zagreb u sastavu Aljoša Jurinić, klavir, Marin Maras, violina, Lovro Merčep, saksofon (prof. Dragan Sremec), u sklopu kojeg muzicira bivši učenik GŠ, saksofonist L. Merčep, sada student 1. g. Muzičke akademije.

Koncert je uspješno Samoborskim plesom T. Vidošića zaključio višestruko nagrađivani Ansambl tambura GŠ (prof. D. Varga).

Karaj kapele Svete Ane za kraj

Drugi koncert povodom Dana škole održan je po prvi put u dvorani Muzičke akademije u Zagrebu u subotu, 1. ožujka, u 20 sati. I ovaj put, kao i prethodne(ih) večeri publika se u velikom broju odazvala i ispunila ovu novu koncertnu dvoranu, koju su oživjeli njegovani tonovi instrumenata i glasova učenika Glazbene škole Ferdo Livadić. Pomno pripremljeni od strane svojih profesora, i ove godine učenici su svojim muziciranjem opravdali praksu da se jedan od koncerata za Dan škole održi izvan Samobora, kao svojevrsna promidžba same škole i Grada Samobora te u svrhu stjecanja značajnog iskustva nastupanja u novim dvoranama i pred drugom publikom, a koje je od velike važnosti za mlade glazbenike.

Nakon pozdravnog govora ravnateljice Zdenke Merčep, koncert je u vedrom raspoloženju otvorio Puhački orkestar GŠ (dirigent prof. T. Žužak), a zatim su nastupili klaviristi Lucija Vitko (prof. S. Kalšan), Patrik Imbert i Sara Glojnarić (prof. D. Lahnit), violinistice Marta Stanec (prof. Z. Pende), Eva Fauković (prof. T. Pecheny) i Marta Petrinjak (prof. I. Mužanić), violončelistica Jelena Šarić (prof. B. Hutterer), trubač Teodor Jagić (prof. D. Habuš), klarinetisti Ivo Tikvica i Filip Mikuša (prof. V. Radinčić) i saksofonist Andrija Roko Vušković (prof. T. Žužak).

Klavirska pratnja na ovom koncertu bila je povjerena profesoricama S. Kalšan, T. Klak, J. Tikvica, A. Jelinčić i P. Gimling. Komorno muziciranje predstavili su Cecilijin trio u sastavu Filip Vitko, violina, Karlo Križetić, violončelo i Danijela Bošnjak, klavir (prof. D. Lahnit) te duo Maksimilijan Borić, brač i Tomislav Smolčić, gitara (prof. I. Trogrlić). Koncert je zaključen zborskim pjevom Ženskog i Mješovitog zbora GŠ (dirigentica prof. T. Gaćeša), uz gitarističku pratnju T. Smolčića i klavirsku pratnju prof. T. Gaćeša, i to svima dragom popijevkom M. Vukasovića Kraj kapele svete Ane.

Kao dodatak svakom koncertu uslijedilo je ugodno druženje na prigodnim domjencima, uz dragocjene savjete i čestitke učenicima i profesorima koji su i ove godine pokazali visoku razinu muziciranja i širok spektar rada Glazbene škole Ferdo Livadić.

Tatjana Gaćeša

 
03.03.2008.

Samoborska pjesnikinja Nada Bošković predstavila svoju zirku pjesama Steze živlejna

Steze živlejna kak popevke

Steze živlejna naziv je zbirke pjesama koja je u četvrtak, 28. veljače, predstavljena na Odjelu za odrasle samoborske Gradske knjižnice. Riječ je o zbirci pjesama na kajkakvskom koje potpisuje samoborska pjesnikinja Nada Bošković. Knjigu je predstavio Milan Žegarac Peharnik, a okupljeni su imali prilike i čuti Nadine pjesme u interpretaciji Davorke Kuhar i Miroslava Fresla. Predstavljanje zbirke Steze živlejna upotpunili su učenici Glazbene škole Ferde Livadića svojim kratkim nastupom.

K.S.

 
03.03.2008.

Dječji zbor Smiješak obilježio svojih 6 godina postojanja

Pjevanje sa smiješkom

Dječji zbor Smiješak obilježio svojih 6 godina postojanja

Dječji zbor Smiješak proslavio je svoj 6. rođendan na najprikladniji mogući način – koncertom. U ispunjenoj kino dvorani u srijedu, 27. veljače, članovi zbora prikazali su kako su usvojili dječje pjesmice, zašto su bitne tolike ritmičke i vježbe za intonaciju, kako su uspješno razvili samopouzdanje za nastupe pred publikom, ukratko, prikazali su većinu toga što su naučili radeći s voditeljicom zbora Vesnom Radinčić.

Tako su pod dirigentskim vodstvom voditeljice Smiješka i uz klavirsku pratnju Tine Klak nastupili mališani koji ove godine idu na razna natjecanja, a kojima su se pridružili i najmlađi polaznici zbora. Naime, u Smješak se djeca upisuju oko svoje treće ili četvrte godine i prolaze kroz tri razvojna stupnja od kojih svaki traje godinu dana. Nakon toga, brojni članovi zbora svoje obrazovanje nastavljaju u glazbenoj školi.

Svi oni koji nisu mogli u živo poslušati rođendanski koncert imat će priliku kroz godinu na još pokojem nastupu, ne samo u Samoboru, nego i diljem Hrvatske, a vrijeme do novih koncerata može se prikratiti i preslušavanjem CD-a prvijenca Dječjeg zbora Smiješak.

K.S.

 

Održana skupština Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Izborna skupština Hrvatskog pjevačkog društva Jeka

Na poticaj Josipa Prudeusa 16-godišnji Alen Kljajić skladao dvije mise

Obilježen dan Glazbene škole Ferdo Livadić Samobor

Samoborska pjesnikinja Nada Bošković predstavila svoju zirku pjesama Steze živlejna

Dječji zbor Smiješak obilježio svojih 6 godina postojanja

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002