24.07.2008.

Duo Amarosi koncertom na Trgu kralja Tomislava upotpunio događanja za Dan grada

Boce, gitara i film

Duo Amarosi koncertom na Trgu kralja Tomislava upotpunio događanja za Dan grada

Iako je gotovo cijeli dan prijetila kiša, nebo se ipak smilovalo u četvrtak navečer, 24. srpnja, tako da su Samoborci mogli uživati u pomalo neobičnom koncertu. Borna Šercar i Ante Gelo već su dobro poznata glazbena imena u Hrvatskoj i inozemstvu, a zajedno nastupaju pod imenom Duo Amarosi i plijene pozornost na svim nastupima. Naime, osim pomno izabranim poznatim i prepoznatljivim skladbama, pozornost privlači njihova izvedba. Naime, Borna Šercar svojim batićima udara po staklenim bocama ispunjenima vodom, koje zbog toga imaju karakterističan zvuk (flashophone). Vrhunsko umijeće sviranja po njima, uz pratnju Ante Gele na gitari, sve skupa daje rezultat odličnog glazbenog ugođaja. A da večer na Trgu prođe još upečatljivije zaslužna je bila projekcija filma Tko pjeva zlo ne misli kojeg je redatelj Krešo Golik snimao i u Samoboru.

M.Š.

 
24.07.2008.

U Ateljeu stalnog sudskog vještaka u Kompareovoj 5 otvorena izložba likovnih instalacija Josipa Dujmovića i Milana Žegarca – Peharnika

Drvljem i kamenjem po posjetiteljima

U Ateljeu stalnog sudskog vještaka u Kompareovoj 5 otvorena izložba likovnih instalacija Josipa Dujmovića i Milana Žegarca – Peharnika

Ovaj put naslov ne treba shvaćati u doslovnom već prenesenom smislu, jer Drvlje i kamenje osmišljena je koncepcija izložbe Josipa Dujmovića i Milana Žegarca – Peharnika, a osnovna joj je postavka bila, prema riječima autora, prikazati forme i oblike nastanka kao modaliteta svim likovnim stvarateljima čija su djela u slikarskom i kiparskom sustavu, a dosežu u intimi viđene i doživljene oblike stvorene u prirodi i iskonu. Ti oblici su literatima inspiracija za simbolička razmišljanja, kako u pjesništvu, tako i u prozaistici te su nezaobilazan put duhovnih usmjerenja. Osim ovih misli, uoči rođendana Grada, autori su odaslali još jednu poruku. Drvo i kamen su osnovica voljenog im Samobora te su stoga za obljetnicu pružili svim njegovim stanovnicima i namjernicima nepatvorenu prirodu iz koje potiče uljudba, a sveobuhvatno zrcaljena civilizacija koja neumitno dotiče sfere. Izložba želi progovoriti o izvornoj ljepoti koja egzistira svuda oko nas bez ljudskih intervencija i uplitanja. Samo je treba prepoznati – i shvatiti da je sve na ovom svijetu u nekoj tajnoj svezi. Tajnu vezu najbolje ćete sami otkriti na licu mjesta analizirajući tu kompleksnost, a zapravo jednostavnost prirodnih oblika drvlja i kamenja.

M.Š.

 
24.07.2008.

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Samoboru divnom gradu

Tako su pisali zaljubljenici u Samobor

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Samoboru divnom gradu

Često se u svečanim prigodana u našem gradu rado citiraju poznate rečenice Antuna Gustava Matoša o ljepoti Samobora. No, nije samo Matoš opisao svoje oduševljenje Samoborom, još su mnogi ugledni građani u daljoj ili bližoj prošlosti bili zaljubljenici u ovaj lijep gradić na obalama Gradne. Njihove rečenice, pisma, članke, pjesme i dokumente valjalo je iskopati iz arhiva, a upravo se tog posla primila Mira Čebušnik, voditeljica Zavičajne zbirke Gradske knjižnice. Rekla je da je prvu bilješku napravila još 1996. godine i od onda polako punila mapu. Kada je odlučeno da se ove godine za Dan grada Samobora te bilješke i sav materijal objedine u knjigu, počeo je pravi i naporan posao, koji je uspješno i okončan.

Gradska knjižnica ponovno je bila ispunjena do posljednjeg mjesta 23. srpnja, jer su mnogi željeli poslušati te zanimljive tekstove napisane o Samoboru, a sada objavljene u knjizi Samoboru divnom gradu, s podnaslovom Nesamoborci o Samoboru. Na početku predstavljanja sve nazočne prvo je pozdravila ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, rekavši da već po tradiciju rođendan Grada čestitaju izdanjem nove knjige te zahvalivši autorici izdanja i svim suradnicima koji su pomogli da ona ugleda svjetlo dana. Predgovor je napisao Miroslav Burić, a dio ilustacija i fotografija ustupili su Samoborski muzej, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, kao i Knjižnice Grada Zagreba.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec pridružio se čestitkama kazavši da mu je čast biti na promociji. Ponovio je i ono što su mnogi u knjižnici željeli čuti, a to je da uskoro ona seli u veći prostor nakon što se uredi bivša robna kuća Sama. U tom duhu novih projekata nastavio je i dalje, napomenuvši da će budući autori tekstova o Samoboru moći pisati i o novom Šmidhenu, obnovljenom Starom gradu i sveučilištu. Naime, gradonačelnik je rekao kako očekuju povelju hrvatske Vlade o darivanju bivše vojarne Taborec Gradu Samoboru, a koja se namjerava pretvoriti u sveučilišni kampus.

Mira Čebušnik rekla je na joj je na kraju najteži zadatak bio koje tekstove i ilustracije odabrati uz koje autore te napisati potrebna objašnjenja Dodala je kako zasluge za izdavanje knjige pripadaju svim djelatnicima knjižnice, a posebice njenoj mladoj ekipi i ravnateljici, a potom i gradskim čelnicima te Studiju Grozić na prekrasnom oblikovanju.

Slijedilo je predstavljanje knjige na način da su glumci Marija Borić i Vid Balog čitali ulomke iz nje, a koje su napisali Ljudevit Gaj, Stanko Vraz, Dragutin Rakovac, Petar Preradović, August Šenoa, Ksaver Šandor Gjalski, Davorin Trstenjak, Antun Gustav Matoš, Dragutin Domjanić, Vladimir Nazor, Milan Bogdanović, Miroslav Krleža, kardinal Franjo Kuharić i Stjepko Težak. Posebno su bili zanimljivi dijelovi o prijateljovanju Krleže s dr. Adalbertom Georgijevićem, jer je Krleži Langova knjiga Samobor bila inspiracija za Balade Petrice Kerempuha. Zanimljivi su su i posjeti Vladimira Nazora braći Kirin. Naime, na promociji je bila nazočna i kćer slikara Vladimira Kirina, književnica Maja Gluščević, koja je potvdila da je Nazor u Samobor dolazio zbog društva i prekrasne okolice.

Predstavljanje knjige upotpunili su nastupom mladi violončelisti Jelena Šarić i Mislav Brajković, učenici prof. Branimira Hutterera. Svi zainteresirani mogli su odmah i kupiti knjigu, a cijena joj je 100 kuna.

U predgovoru iste Miroslav Burić napisao je da Samoborci rijetko imaju pohvale za svoj grad, a češće ga kude i kritiziraju pa onda netko sa strane dođe i otkrije Samoborcima njihov grad. I Mira Čebušnik završila je predstavljanje u sličnom tonu, citiravši riječi svoje kolegice da Samoborci žive u takvom podneblju da samo trebaju uživati pa zato drugi moraju pisati o njima i gradu.

Mato Šipuš

 
24.07.2008.

Koncert Tartini quarteta, Giovannija Sollime i Monike Leskovar u župnoj crkvi svete Anastazije

Poslastica za početak

Koncert Tartini quarteta, Giovannija Sollime i Monike Leskovar u župnoj crkvi svete Anastazije

Ovogodišnji program proslave Dana grada za uvertiru je imao pravu glazbenu poslasticu. Samoborska publika i brojni gosti imali su prigodu u ponedjeljak, 21. srpnja, uživati u koncertu Giovannija Sollime, Monike Leskovar i Tartini quarteta. Sjajna izvedba vrhunskih glazbenika sigurno će još dugo ostati u sjećanju posjetitelja, koji su to i sami potvrđivali po okončanju koncerta. Tartini quartet, Monika Leskovar i Giovanni Sollima predstavili su se izvedbama djela Luigija Boccherinija, Franza Schuberta te skladatelja i violončelista Giovannija Sollime.

Tartini quartet ovim je koncertom obilježio i 25. godišnjicu rada, a čine ga glazbenici Miran Kolbl (violina), Romeo Drucker (violina), Aleksandar Milošev (viola) i Miloš Mlejnik (violončelo). Dobitnici su brojnih nagrada, kako u Sloveniji, tako i u inozemstvu. Monika Leskovar i Giovanni Sollima već su dobro poznati samoborskoj publici zbog nastupa na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

U nastavku ovogodišnjeg programa za Dan grada Samobora očekuju nas još brojna događanja s područja kulture, a svakako treba izdvojiti predstavljanje knjige Samoboru divnom gradu (Nesamoborci o Samoboru) u srijedu u 18 sati u Gradskoj knjižnici, koncert Dua Amarosi u četvrtak u 20,30 na Trgu kralja Tomislava, te dvije izložbe u petak - Baranjski Hrvati u Foto galeriji Lang u 12 sati i Osredek – hrvatsko staklo 19. stoljeća u Muzeju Marton u 13 sati.

M.Š.

 

Duo Amarosi koncertom na Trgu kralja Tomislava upotpunio događanja za Dan grada

U Ateljeu stalnog sudskog vještaka u Kompareovoj 5 otvorena izložba likovnih instalacija Josipa Dujmovića i Milana Žegarca – Peharnika

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Samoboru divnom gradu

Koncert Tartini quarteta, Giovannija Sollime i Monike Leskovar u župnoj crkvi svete Anastazije

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002