05.05.2008.

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Željka Koprolčeca

Predočavanje primadone ili dive

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Željka Koprolčeca

Sunčano nedjeljno prijepodne 4. svibnja i nova izložba u Foto galeriji Lang - ispostavilo se da je to bio idealan spoj za velik broj ljubitelja fotografije, koji ni ovaj put nisu zaobišli malu galeriju na početku Langove.

A ovaj se put svojim radovima, okupljenima pod nazivom Galantni fotografski vjenčić, u njoj predstavio poznati hrvatski fotograf Željko Koprolčec.

O njemu i njegovom radu u popratnim materijalima piše povjesničar umjetnosti Darko Glavan.

"Željko Koprolčec u svom se fotografskom stvaralaštvu već odavno opredijelio za zahtjevno umijeće studijske fotografije, no i u okviru tako precizionističkog žanra redovito je uspijevao postavljati pred sebe poticajne umjetničke izazove", tvrdi Glavan i nastavlja: "Kao i u svakom svom fotografskom projektu, Koprolčec je i ovoga puta studiozno i minuciozno rekreirao detalje i ugođaj tridesetih, u rasponu od kostima, frizura i poza protagonistica, do uzoraka i predmeta u pozadini..."

Glavan pred kraj svog osvrta tvrdi i da je "Koprolčec nedvojbeno temeljito upućen u estetiku art decoa, koja i predstavlja osnovnu sastavnicu njegovih ovom prilikom predstavljenih fotografskih kompozicija, gdje nije želio u svojim vješto odabranim kadrovima prikriti bogato iskustvo modnog fotografa i nagnuće izgrađivanju predodžbe primadone ili dive".

Izložba je otvorena do 25. svibnja, subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati, a ostale dane po dogovoru na telefon 091/7300-485.

Najavljena je i naredna izložba. 8. lipnja, točno u podne bit će predstavljeni radovi Vlatke Horvat.

R.Š.

Željko Koprolčec (Zagreb) na početku profesionalne karijere surađuje s izdavačkom kućom Vjesnik.

Sredinom sedamdesetih godina priklanja se modnoj fotografiji, a prati također i život estradnih zvijezda.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća u suradnji s dizajnerom Mirkom Ilićem realizira pedesetak albuma za Jugoton.

Suradnik je poznatih firmi i reklamnih agencija te revija kao što su Svijet, Vogue, Graphis. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja.

 
05.05.2008.

Samoborski muzej ugostio je mlade afričke glazbenike

Spremni za Bukurešt

Samoborski muzej ugostio je mlade afričke glazbenike

U Samoborskom muzeju nastupili su u nedjelju, 4. svibnja, mladi glazbenici Myles Roberts i Meyer Scholtz, učenici glazbene škole Hugo Lambrechts Music Centre iz Južnoafričke Republike.

Svi učenici tog centra tijekom školovanja sudjeluju u jednom duhačkom ili gudačkom orkestru, a najbolji studenti stječu iskustvo i u simfonijskom orkestru.

Šesnaestgodišnji Myles Roberts i petnaestgodišnji Meyer Scholtz na koncertnoj se turneji po Hrvatskoj pripremanju za Jeunesses Musicales International Youth, natjecanje flautista i klarinetista, koje će se od 5. do 13. svibnja održati u Bukureštu.

Na klaviru ih je (kao i na koncertima u Dubrovniku i Splitu) pratila Arisa Voges, inače nastavnica klarineta.

Na samoborskom koncertu mladi su glazbenici izvodili djela Bacha, Karg-Elerta, Webera, Wainera, Messagera, Stamitza, Arnolda, Mozarta, Reineckea, Faure i Saint-Saënsa.

R.Š.

 

U Foto galeriji Lang otvorena izložba fotografija Željka Koprolčeca

Samoborski muzej ugostio je mlade afričke glazbenike

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002